Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av högsta temperatur på grafikkretsen samt kortets maximala ljudnivå.
Tester: Spelbelastning: Högsta temperatur och ljudnivå under 15 minuter Battlefield 3 benchmark.
Kommentar: Vi mäter endast temperatur och ljudnivå vid belastning då alla testade kort går så svalt och tyst vid vila att felmarginalen oftast blir den största särskiljaren mellan korten.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Precis som syskonen GTX 770 och GTX 780 använder sig GTX 760 av GPU Boost 2.0 som innebär ett tröskelvärde för temperatur på 80 grader Celsius vid belastning, som kylarens varvtal sedan anpassas efter. Deltagarkorten från både MSI och Gigabyte använder dock sina egna kylarlösningar, och vi kommer nu kika närmare på hur de presterar sett till temperatur och ljudnivå i jämförelse med varandra, med referenskylaren och så klart i jämförelse med AMDs referenslösningar.

temp

Med referenskylare lägger sig GTX 760 i jämn nivå med sina syskon GTX 780 och GTX 770 vid de väntade 80 graderna Celsius. Både MSI och Gigabyte lyckas däremot pressa ner temperaturerna märkbart, och här är Gigabytes kylare snäppet vassare med sina 60 grader Celsius, en reducering på omkring 20 grader från referenskortet. MSI lägger sig några grader varmare med Gaming Mode aktiverat, och ytterligare några grader med OC Mode.

Ljudnivå

Låga temperaturer är att eftertrakta, men även ljudnivån hos kylarna behöver tas i åtanke. Att testa ljudnivå är ingen lätt bedrift då den upplevda ljudnivån inte bara beror på ljudtrycket i decibel, utan även frekvensutbredningen på ljudet och variater från användare till användare.

Vi har utfört vårt ljudtest genom att mäta ljudtrycket på 30 centimeters avstånd från ett öppet testsystem, och resultaten bör ses som fingervisningar för korten i jämförelse med varandra snarare än representationer av vad som faktiskt kommer upplevas. Alla korten är praktiskt taget ljudlösa utan belastning, och således kommer vi lägga fokus helt på ljudnivå under belastning.

sound

Både MSI och Gigabyte lyckas sänka ljudnivån på sina kort en bit under referenskylarna ur GTX 700-serien. Här är MSI en aning tystare än Gigabyte i både Gaming Mode och OC Mode och går således med en hårsmån ut som segrare ur striden om ljudnivå. Referenskylaren för GTX 760 är något tystare än den till det äldre GTX 660Ti, respektive en aning mer högljudd än storebröderna GTX 770 och GTX 780 samt AMD HD 7870 Gigahertz Edition och HD 7850.

Väger vi sedan ljudnivån mot temperaturen så presterar båda testdeltagarna ypperligt. Förutom ett lätt missljud från en av fläktarna på Gigabytes kylare är båda mycket tysta, men MSI tar i slutändan hem kronan för den tystaste kylaren, som är närmast ljudlöst även under belastning.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dardan S-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Bra test gubbar! Det börjar bli så många modeller nu, så det är svårt att hålla koll på alla.

Dardan S
Gäst
Dardan S

Vilken av dessa kort skulle ni föreslå? Har funderat ett tag på att köpa en GTX 760 men kan inte bestämma mig för Gigabyte eller MSI… Behöver svart snabbt dessutom då jag har tänkt att göra inköpet idag! 🙂