Strömförbrukning och ljudnivå

energi

Geforce GTX 780 bär fortfarande omkring på precis lika många transistorer som storebror Geforce GTX Titan men med en extra SMX-modul avstängd och färre minneskapslar att driva bör det finnas utrymme för energisparning. Vi passade på att testa grafikkortet i ett par olika scenario för att se om och hur stor skillnaden verkligen är.

Både AMD och Nvidia har lyckats väl med sina nuvarande grafikkortsgenerationer när det kommer till energisparfunktioner vid viloläge. Det skiljer bara några enstaka watt mellan modellerna med ensamma grafikkretsar och inte ens Titan eller GTX 780 med sin stora GK110 GPU drar märkbart mer ström än sina syskon eller konkurrenter.

När vi laddar på med tyngre belastning blir det som väntat lite större spridning i fältet. Som vi sett i prestandatesterna erbjuder Nvidia marknadsledande grafikprestanda med sin GK110 GPU och det är något som inte går att dölja i kortets strömförbrukning. Men vi måste trots allt ge Geforce GTX 780 en liten eloge. Med 399 watt förbrukar vårt testsystem endast 10 watt mer med ett GTX 780 än AMD:s Radeon HD 7970 GHz. Ett grafikkort som sällan har en chans att hävda sig mot GTX 780 i våra övriga prestandatester.

Skillnaden upp till GTX Titan är inte allt för stor, men med tanke på att korten faktiskt specificeras till samma maximala strömförbrukning och ligger stundtals på snarlik prestanda är det en positiv överraskning att det trots allt skiljer drygt 20 watt mellan de två korten.

Växlar vi över från det allmänt krävande spelet Battlefield 3 till GPU-testet Valley Benchmark ser vi mer av samma mönster men här är skillnaden faktiskt ännu större mellan GTX 780 och GTX Titan. Med andra ord behöver man inte vara orolig att kortet dras med onödigt hög energiförbrukning. Det är fortfarande ett av de mest strömslukande grafikkorten på marknaden, men klart acceptabelt för sin imponerande prestanda.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedflakesLuckyLukefackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
bran
Medlem
bran

Fråga; varför testar ni endast upplösningar som i flertalet fall ändå inte är ”spelbara” (under 30FPS)?

Medlem
Calle2003

Tomb Raider lägsta pris på Prisjakt länkar mot Sleeping Dogs.

fackamato
Medlem

Hm. Mitt GTX 580 har pajjat, sa jag ”maste” ha ett nytt graffe. Kikat lange pa GTX 670 men det ar inte sa billigt. Sneglade pa 7970 och det ar ju ofta lika bra samt lite billigare (nu ar det ju AMD, vilket inte ar jatteskoj i Linux, men men…)

Kan man vanta sig lite pris-sankningar fram NVIDIA och/eller AMD nu med detta kort lanserat?

LuckyLuke
Medlem
LuckyLuke

har ni några resultat för fler skärmsupplösningar när kortet har överklockas?

Gunnar Blennborn
Medlem
Gunnar Blennborn

Hur är det med 3d gaming igentligen? Påverkar det kortet eller är det bara skärm som är viktigt i det avseendet?