Temperaturer och ljudnivå

Våra klassiska temperaturtester har blivit ganska uddlösa i sig när vi testar grafikkort från Nvidia. Detta efter att tillverkaren med lanseringen av GTX Titan och nu även GTX 780 introducerat sin andra generations GPU Boost-teknik. Här styr man grafikkretsens prestanda efter GPU-temperaturen.

Med andra ord är det prestandan som rättar sig efter temperaturen och inte tvärtom.

temps

Vi konstaterar snabbt att GTX 780 inte är något undantag från GTX Titan. Vid tung belastning lägger sig grafikkortet på runt de 80 grader GPU Boost 2.0 är inställt på och håller sig där tills vi minskar belastningen. Istället för att öka i temperatur ökar fläktens hastighet och det riktigt intressanta kommer när vi undersöker fläktens ljudnivå.

Ljudnivå

Det börjar låta lite som en repad skiva men vi kan bara fortsätta konstatera att Nvidia fortsätter imponera med sina referenskylare för sina kort i premium och prestandaklassen. Man tog stora kliv i rätt riktning redan med lanseringen av GTX 680 men har med GTX 690 och GTX Titan höjt ribban ytterligare.

Annons

sound

Geforce GTX 780 använder sig av samma kylare som GTX Titan och med något lägre strömförbrukning och värmeutveckling blir resultatet som väntat ännu bättre.

Visst Nvidias referenskylare kan inte mäta sig ljudmässigt med de värsta tredjepartskylarna på marknaden. Men kortet är förvånansvärt tyst för sin prestanda och även om kylaren är hörbar över vårt i övrigt mycket tysta testsystem är det mestadels ljudet av själva fläktens luftflöde. Med andra ord inga irriterande mekaniska ljud från fläkten eller för den delen ”spoltjut” som vi är lite smått allergiska mot.

En fördel för många är också att kortet blåser ut det mesta av den varma luften ur chassit, till skillnad mot de flesta tredjepartskylare som brukar cirkulera luften i lådan och på så vis sätta större press på chassiventilationen.

I de flesta fall finns det ingen anledning till att välja en grafikkortsmodell med referenskylare och det gäller i de flesta fall troligtvis även Geforce GTX 780. Men vi kan inte låta bli att lyfta på hatten för Nvidias arbete med sina grafikkortskylare som kan hålla även deras maffiga GK110 GPU i schack utan att tappa konceptet rent ljudnivåmässigt.

Annons
Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedflakesLuckyLukefackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
bran
Medlem
bran

Fråga; varför testar ni endast upplösningar som i flertalet fall ändå inte är ”spelbara” (under 30FPS)?

Medlem
Calle2003

Tomb Raider lägsta pris på Prisjakt länkar mot Sleeping Dogs.

fackamato
Medlem

Hm. Mitt GTX 580 har pajjat, sa jag ”maste” ha ett nytt graffe. Kikat lange pa GTX 670 men det ar inte sa billigt. Sneglade pa 7970 och det ar ju ofta lika bra samt lite billigare (nu ar det ju AMD, vilket inte ar jatteskoj i Linux, men men…)

Kan man vanta sig lite pris-sankningar fram NVIDIA och/eller AMD nu med detta kort lanserat?

LuckyLuke
Medlem
LuckyLuke

har ni några resultat för fler skärmsupplösningar när kortet har överklockas?

Gunnar Blennborn
Medlem
Gunnar Blennborn

Hur är det med 3d gaming igentligen? Påverkar det kortet eller är det bara skärm som är viktigt i det avseendet?