Överklockningsresultat

Förutom det faktum att Nvidia med lanseringen av Geforce GTX 780 blåser lite nytt liv i en slumrande grafikkortsmarknad finns det ytterligare en stor vinst för tillverkaren. Med GTX 780 får man möjlighet att sälja de GK110 grafikkretsar som kanske inte tog sig igenom hela tillverkningsledet utan att stöta på patrull. Det är långt ifrån alla kiselkretsar som klarar sig felfria genom tillverkningsprocessen men det behöver inte betyda att de är helt värdelösa.

Redan med GTX Titan har Nvidia valt det säkra före det osäkra. Genom att stänga av en av GK110-kretsens SMX-moduler kan man dra nytta även av de GPU:er som inte är helt felfria. Det är ingen som vet, eller för den delen lider av, att kretsens sista SMX-modul kanske är skadad. Den stängs ändå av under tillverkningen och genom att med GTX 780 plocka bort ytterligare en SMX-modul får Nvidia större marginaler i sin tillverkning. Inte att förakta när vi pratar om en kiselkrets med drygt 7 miljarder transistorer och en mycket hög tillverkningskostnad.

Detta betyder samtidigt att GTX 780 i regel använder sig av något sämre grafikkretsar än GTX Titan. Det finns alltid undantagen som bekräftar regeln men generellt lär det vara högra kvalitet på de GPU:er som Nvidia väljer att trycka in i sina Titan-kort.

Med det sagt såg vi fram emot att testa överklockningen av Geforce GTX 780 och med hjälp av EVGA Precision ökade vi den maximala spänningen till 1,2 volt och började skruva.

Vi slutade på en GPU-frekvens på precis 1 000 megahertz blankt, bara 3 megahertz lägre än vad vi nådde med GTX Titan. Desto mer imponerande var däremot minnesöverklockningen. Här var GTX Titan i ärlighetens namn ganska slö och trött medan GTX 780 verkligen visade framfötterna. Vi nådde till slut en minnesfrekvens på 1 827 megahertz, motsvarande 7 308 megahertz effektiv minnesfrekvens. En imponerande ökning från referenskortets 6 008 megahertz.

Prestandaresultat vid överklockning

bioshockoc

crysis3oc

De fina klockfrekvensökningarna gav också rejält betalt i våra prestandatester. Hela 24 respektive 17 procent ökade prestandan i Battlefield 3 och Bioshock när vi jämförde det överklockade kortet med referensmodellen. En riktigt fin prestandaökning, särskilt i en toppmodell som detta.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedflakesLuckyLukefackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
bran
Medlem
bran

Fråga; varför testar ni endast upplösningar som i flertalet fall ändå inte är ”spelbara” (under 30FPS)?

Medlem
Calle2003

Tomb Raider lägsta pris på Prisjakt länkar mot Sleeping Dogs.

fackamato
Medlem

Hm. Mitt GTX 580 har pajjat, sa jag ”maste” ha ett nytt graffe. Kikat lange pa GTX 670 men det ar inte sa billigt. Sneglade pa 7970 och det ar ju ofta lika bra samt lite billigare (nu ar det ju AMD, vilket inte ar jatteskoj i Linux, men men…)

Kan man vanta sig lite pris-sankningar fram NVIDIA och/eller AMD nu med detta kort lanserat?

LuckyLuke
Medlem
LuckyLuke

har ni några resultat för fler skärmsupplösningar när kortet har överklockas?

Gunnar Blennborn
Medlem
Gunnar Blennborn

Hur är det med 3d gaming igentligen? Påverkar det kortet eller är det bara skärm som är viktigt i det avseendet?