Vi har alla sett hur väl AMD:s Radeon HD 7970 överklockar. Baserat på 28 nanometersteknik och en helt ny arkitektur är det inga problem att nå upp mot 1 100 MHz utan att öka spänningen. När MSI frågade oss om vi ville sätta tänderna i ett välutrustat HD 7970 Lightning var det uppenbart vad som var i fokus.

I dagens artikel handlar det inte om en regelrätt recension i full skala, även om vi kommer kika närmare på kortet och sammanfatta våra åsikter om det. Istället ligger fokus på överklockning när vi passar på att pressa ett av världens snabbaste grafikkort genom så många testprogram som möjligt.

Reglerna från MSI var dock tydliga när vi fick hem kortet; ingen extremkylning på grafikkortet. Illa kan tyckas, när den kända överklockaren Jon ”Elmor” Sandström visat upp en imponerande överklockning på 1800 MHz med just MSI Radeon R7970 Lightning och flytande kväve, så det finns bevisligen gott om potential.

Annons

P3010005

Så vad gör man då? När man tänker på det är det faktiskt inte så illa. De flesta 3D-benchmarks på Hwbot.org (tävlingssida för överklockare) körs i relativt låg upplösning. På senare tid har de blivit allt mer beroende av processorn och systemet i övrigt, helt enkelt för att det inte är någon match för ett GeForce GTX 580 eller Radeon HD 7970 att mata fram bildrutor och pixlar i upplösningarna 1024 x 768 och 1280 x 1024.

Faktum är att många så kallade 3D-benchmarks är minst lika mycket, eller rentutav mer beroende av processorhastighet än höga klockfrekvenser på grafikkortet. Så medan vi lämnar grafikkortets kylning orörd pressar vi Intel ”Sandy Bridge” Core i7-2600K och purfärska Core ”Ivy Bridge” i7-3770K processor till det yttersta med både kompressor och flytande kväve, för att se hur långt det egentligen går att komma med ett av världens snabbaste grafikkort med luftkylning.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mean MachineVem0th-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag vill ha 2 🙂

Vem0th
Gäst
Vem0th

[quote name=”-Tjalve-”]Jag vill ha 2 :)[/quote]
Jag vill ha 3 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag har två. :-*