AMD Polaris: Arkitekturen

Polaris är kodnamnet för den nya RX 400-serien av grafikkort från AMD och är en direkt uppföljare till Rx 300-serien, och ska prestandamässigt alltså inte ses som efterträdare till grafikkortsserien Caribbean Islands, med Fiji-serien (också ett kodnamn) Radeon Fury i spetsen. Grafikkort i Fiji-serien är entusiastgrafikkort i toppsegmentet och kommer att få en uppföljare senare under året med kodnamnet Vega.Radeon RX 480 Polaris Architecture (3)

Polaris 10 och Polaris 11

Polaris är uppdelad i två, Polaris 10 och Polaris 11, där det förstnämnda är den större grafikkretsen av de två, och den sistnämnda den mindre. En fullstor konfiguration av grafikkretsen med kodnamnet Polaris 10 finns i Radeon RX 480, medan lillebror RX 470 får nöja sig med en mindre konfiguration av samma krets. Minstingen RX 460 kommer med grafikkretsen med kodnamnet Polaris 11. Polaris 10 kommer med stor sannolikhet inte användas i kraftfullare grafikkort än Radeon RX 480.

Fjärde generation Graphics Core Next – GCN 4

Polaris är ett samlingsnamn för de nya grafikkorten där den faktiska arkitekturen heter Graphics Core Next. GCN introducerades först 2011 och har utvecklats vidare under åren. Med de nya Polaris-korten lanseras den fjärde generationens GCN som är en större uppdatering av GCN 3.0 som används av Radeon Rx300-serien.

Det är viktigt att poängtera att GCN är namnet på en mikroarkitektur och en samling av instruktioner. Arkitekturen följer samma princip som tidigare generationer och består av en ”Graphics Command Processor”, fyra ”Asynchronous Compute Engine” och två ”Hardware Scheduler”-enheter, likt Fiji-baserade grafikkort, fyra ”Geometry Processors” samt 144 ”Texture Units”. I Polaris 10 finns det 36 ”Compute Units” med 64 ”Stream Processors” var, vilket blir 2 304 enheter totalt. ACE- och HWS-enheterna är fysiska beräkningsenheter i grafikkretsen som används vid asynkrona beräkningar. Det innebär att AMD grafikkort kan utföra beräkningar samtidigt, vilket har visat sig ge en stor fördel i DirectX 12-baserade spel.Radeon RX 480 Polaris Architecture overviewMed GCN 4 har AMD förbättrat en hel del i arkitekturen och det blir väldigt tekniskt om vi går in i detalj om varje förbättring, kortfattat handlar det om förbättringar överlag där stor fokus ligger på förbättrad prestanda per beräkningsenhet (CU) med upp till 15 procentenheter, jämfört med Radeon R9 290, och upp till 2,8 gånger bättre prestanda per watt, när RX 470 jämförs mot R9 270X.

Tittar vi på de många nya teknikerna som inkorporerats i den nya arkitekturen är det mycket som inte är direkt nytt, utan har vidareutvecklats. LiquidVR är en av de tekniker som AMD har arbetat med och som nu har fått en hel del nya uppdateringar, med TrueAudio Next, fysik-baserad ljudhantering, ”Quick Response Queue”, möjligheten för utvecklare att ge specifik data prioritering i en kö för att minimera lagg, och ”Compute Unit Reservation”, dedikerade beräkningsenheter (CU) för en specifik kö av data. Många av  de nya teknikerna och förbättringarna är ämnade för utvecklare och kanske inte något som intresserar konsumenter, men det är likaväl viktigt att ta upp det för utvecklingen sker inte alltid där vi kan se det.Radeon RX 480 Polaris Architecture (7)

14 nanometer Fin-FET och AMD optimeringar ger lägre effektförbrukning

Med den nya tillverkningstekniken på 14 nanometer Fin-FET kommer också nya tekniker för att dra ner på strömförbrukningen. AMD har arbetat på och finslipat många egenskaper med den nya arkitekturen för att få ner strömförbrukningen. Det är nygamla tekniska mekanismer som ”Adaptive clocking”, känner av när spänningen sjunker och minskar stegvis klockfrekvensen för att spara ström, ”Adaptive voltage & frequency scaling”, och ett strömsnålt minnesgränssnitt. I det stora hela pratar AMD om förbättringar upp till 1,7 gånger mer prestanda per watt med 14 nanometer Fin-FET och upp till 2,8 gånger mer prestanda per watt med deras egna tekniker.

Minnesmängd upp till 8 gigabyte GDDR5

Polaris-baserade grafikkort kommer att positioneras som mellanklasskort och AMD väljer därför att inte satsa på de nya, och lite snabbare GDDR5X-minnena, utan man stannar kvar på GDDR5. Man kommer även att erbjuda konsumenter två olika modeller av Radeon RX 480 med olika minnesmängd, en 4 gigabyte GDDR5 modell och en 8 gigabyte GDDR5 modell. Minnesfrekvensen för 4 gigabyte-kortet landar på 7 000 megahertz, medan 8 gigabyte-modellen får lite högre klockfrekvenser på 8 000 megahertz.

High Bandwidth Memory (HBM), version 2, som vi såg på Fiji-korten Radeon Fury förväntas dyka upp med de kommande toppklassade grafikkorten i Vega-serien.

Asynkrona beräkningar

AMD fortsätter satsa på asynkrona beräkningsenheter med GCN 4 och Polaris-korten. Polaris-korten, och även tidigare grafikkort från AMD, har dedikerade hårdvaruenheter som vi tog upp tidigare, nämligen ACE-enheterna. Dessa komponenter, tillsammans med HWS-enheterna, gör det möjligt för utvecklare att utnyttja grafikkortets beräkningskapacitet fullt ut, genom att simultant bearbeta data i flera led. Asynkrona beräkningar kan användas i alla möjliga applikationer, från spel till program och även VR.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
9 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
RehncnuutkalleAnton KarmehedGustav Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Johan Fredriksson

En fundering… Det marknadsförs som ett kort för VR. Detta är ett idiotiskt påstående då VR är ett samlingsbegrepp. Om du hade haft ett VR-headset som renderar världen i 640×480 pixlar så är det många kort som skulle vara helt fantastiska för just VR. Denna VR-hysteri måste få ett stopp. Att benämna VR som en enda grej som kommer funka skitbra bara man har det eller det kortet är asdumt med tanke på hur många olika VR-headset och tekniker det finns. Vissa mer krävande än andra och då allra mest beroende på upplösning. Jag skulle verkligen vilja se detta ”utmärkta… Läs hela »

Medlem
Wargreymon

Det handlar väl om Oculus och HTC Vive som har 970 som minimum. Däremot finns det flera VR-spel som laggar med 970, så detta kort fungerar säkert bra för vissa titlar, men knappast framtidssäkert för VR.

StarVR kräver nog minst 1080-prestanda, helst högre.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Det här kortet man bara räddas av…. 1. DX12 spel och ….2. Lägre pris än vad de svenska försäljarna har. Ska studera hur det funkar med flera kort i CrossFire \ MulitGPU men med tanke på priserna på GTX 970 ser det inte direkt, milt uttrykt, bra ut för AMD.

Anton Karmehed
Admin

Ja som vi försöker påpeka i artikeln är priset det AMD verkligen kan fajtas med och där är återförsäljarnas indikationer inte direkt positiva. Vi jagade febrilt efter ett andra kort för Crossfire-tester men AMD hade endast ett kort per media och hade tydligen sagt till partners att inte skicka egna kort. Så det är en historia vi får återkomma till. 🙂

Directx 12 blir också intressant att analysera närmare, tyvärr är det ganska få spel som går att testa idag så det är lite tidigt att dra in juryn.

Markus Karlsson
Medlem
Markus Karlsson

en fråga vilket skulle ni rekommendera? amd rx 480 8Gb eller sapphire r9 390?

Johan
Medlem
Johan

Gtx 1070 😉

kalle
Gäst
kalle

Ja, 1070 är ju absolut i samma prisklass. Om nu Markus är ute efter ett kort i den här prisklassen, är väl frågan snarare. Om han ska köpa RX 480, r9 390, eller gtx 970. Men han verkar vara inne på just AMD. Jag håller med Anton där. Vänta några veckor, priserna bör gå ner något. Och partnertillverkarna kommer med bättre kort.

Morkul
Medlem
Morkul

Håll huvudet kallt någon månad. Till att börja med lär priset närma sig AMDs riktpriser men även så är det inte speciellt långt kvar till GTX 1060 som är planerat Q3 2016. Även om man inte är intresserad av nVidia kan det vara klokt i att invänta för att se vad som händer med priserna.

Anton Karmehed
Admin

Ja i minsta fall några veckor tills vi ser hur priset utvecklar sig och vad för prestanda/ljudnivå/pris partnertillverkarnas kort kan leverera med RX 480. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Hej Markus, det beror faktiskt helt på prissättningen. Som det är nu är prislappen för RX 480 generellt lite för hög, hade kylaren varit bättre på referenskortet kunde man kanske svalt det men inte som det ser ut nu.
Med det sagt skulle jag, om du kan, hålla lite i stålarna. Ge det 2-3 veckor och se hur prisläget ser ut då, vi kommer även veta mer om GTX 1060 samt se partnertillverkade RX 480 på marknaden.

Anton Karmehed
Admin

Vi har nu även uppdaterat artikeln med mer information om butikspriser i Sverige och längst ned i slutledningen finns en automatiskt uppdaterad tabell för grafikkortspriserna på Prisjakt.se. Tyvärr är priserna generellt betydligt högre än AMD:s riktpriser och vi har uppdaterat artikeln med ytterligare förtydling kring prisnivån.
Vi har även sökt AMD för mer klarhet i varför prissättningen skiljer så mycket mellan riktpriser och butikspriser och de ska återkomma.

bubben
Gäst

Hela vägen över mål? I mål brukar vara fördelaktigare..

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Jag tror att intryket av detta kort helt förstörts av alla rykten innan som jämförde det med GTX980. Men om man jämför denna nya generation från AMD med deras förra så kan man se att de har närmat sig Nvidia. Sen förstår jag inte varför AMD inte lägger mer energi på ordentliga kyllösningar på sina egna kort! Men när partnertillverkarna kommer ut med sina lösningar och priserna börjar pressas ner lite så tror jag att detta kort kommer att bli kung i mellanklassen. I utlandet där kortet är billigare så verkar det ha tagits emot mycket bättre. DX12-prestandan verkar mycket… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Anledningen till varför man jämfört med GTX 980 är parallellerna till nVidias kommande utmanare i samma klass, GTX 1060. nVidia har utlovat att GTX 1060 kommer bli kraftfullare än just GTX 980 och stämmer ryktena så kommer dessutom priset vara lägre än för RX 480 (vilket återstår att se om de är sanna). Nu har AMD par månader på sig innan nVidia lanserar GTX 1060, tyvärr två av de månader som säljer sämst på året men hoppas endå på att de får ett litet försprång i alla fall.

Gustav
Gäst
Gustav

Kommer ni ta in någon annan producent av samma kort och køra nåt test på det?

Anton Karmehed
Admin

Det kommer vi definitivt göra Gustav och då hoppas vi på betydligt bättre omdöme för kort- och kylardesign. Men det vet vi inte förrän det är testat såklart 🙂

cnuut
Medlem
cnuut

Nu sitter ett sånt här i min dator iaf, bättre än mitt HD6970 som inte klarade Battlefront 😀

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Detta är början på AMD:s död, på riktigt.
Man kanske har tyckt det länge, men detta var chansen som de aldrig tog.
Tror inte att Zen lanseringen blir så speciellt häftig heller tyvärr, Intel kommer fortfarande smiska AMD, det räcker inte med att ständigt hamna 2:a, för varje gång det händer så tappar de kunder, vilket siffrorna även visar.
Det kommer att vara 2st giganter inom en snar framtid , Intel och Nvidia. AMD får nog söka sej nya marknader tyvärr, de klarar helt enkelt inte att vara med i matcherna längre.