WattMan och videostöd

Drivrutiner och nya verktyg I Crimson-mjukvaran; WattMan ersätter Overdrive

Den senaste versionen av Crimson-mjukvaran för Polaris-kort är givetvis en beta version, men det kommer med många nyheter där den största av de alla är det nya överklockningsverktyget WattMan. AMD Overdrive, som överklockningsverktyget heter idag, kommer att ersättas av WattMan, men till en början fungerar det nya verktyget bara med de nya Polaris-korten. När, eller om, det överhuvudet kommer till andra arkitekturer, framkommer inte.

Tittar vi på WattMan så ser vi att AMD fokuserar på att ge användaren så många manuella inställningar som möjligt. Många av de gamla inställningarna är kvar men under nya namn och ny design. Det handlar till exempel om en dynamisk frekvenskurva för klockfrekvensen av grafikkortet, användaren kan bestämma spänningen i en kurva, kontrollera akustiken (fläktens rotationshastighet), kontrollera temperaturen, avancerade fläktkontroller och mycket mer.wattman_OC

Tittar vi på den nya överklockningsmetoden, dynamisk frekvenskurva, så kan vi se paralleller med Nvidias nya överklockningsmetod, dock inte lika detaljerat. AMD visar upp åtta olika ”states”, lägen, som grafikkortet kan befinna sig i och användaren kan nu manuellt överklocka varje ”state” för sig. Första intrycken av Wattman är att mjukvaran är kapabel men också lite frustrerande att använda med buggar och inte helt optimal överskådlighet.

Fortsätter vi på mjukvarufronten så kan vi se hur AMD nu satsar mycket på att förbättra sina drivrutiner. Man har helt ändrat sin filosofi om drivrutiner och nu är det kundnöjdhet som gäller. Den gamla planen med många beta-släpp är över och nu är det fokus på signerade WHQL-drivrutiner som gäller. AMD siktar på att släppa upp till sex WHQL-signerade drivrutiner om året och ”dag 0” drivrutiner för alla nya stora spel, med prestandaförbättringar och buggfixar för dessa spel.

Vulkan, DirectX 12 och GPUOpen

AMD fortsätter pressa på att man har stor prestandavinst över Nvidia i många DirectX 12-baserade speltitlar, och likaså med spel som kan köras med Vulkan. Mycket av prestandavinsten i DirectX 12 spel är tack vare asynkrona beräkningar, som AMD har i hårdvaran. Vulkan har AMD jobbat länge med och en stor del av gränssnittet består av den egna arkitekturen Mantle, som avvecklades och inkorporerades in i Vulkan istället. Tyvärr framkommer det inte vilken nivå, eller version, av DirectX 12 eller Vulkan de nya Polaris-korten stödjer.

AMD GPUOpen är ett nygammalt öppen-källkod initiativ från AMD med utvecklarverktyg och programmeringsgränssnitt för utveckling av spel. Under de senaste åren har Nvidia släppt många programmeringsgränssnitt och verktyg som har gett konsumenter med grafikkort från Nvidia bättre prestanda i spel, och detta vill AMD förhindra genom det här initiativet, för att minimera risken för Nvidia-dominans. GPUOpen har varit tillgänglig ett tag nu och man fortsätter uppdatera det och erbjuder nya effekt-verktyg som ShadowFX, GemetryFX och många fler för utvecklare.

HEVC, HDR, HDMI, DisplayPort och CrossFire

Med den nya arkitekturen introducerar AMD även ny accelererad videokompression-teknik med stöd för HVEC-standarden och upp till 4K i 60 bilder per sekund. Även stöd för HDR tillkommer och de nya versionerna av HDMI 2.0b och DisplayPort 1,3 och 1,4.

AMD är inte tydliga med hur stöd för flera grafikkort ser ut i Polaris och det återstår att se om man likt Nvidia lämnar det i händerna på utvecklarna med DirectX 12.

Annons

18
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
9 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
RehncnuutkalleAnton KarmehedGustav Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Johan Fredriksson

En fundering… Det marknadsförs som ett kort för VR. Detta är ett idiotiskt påstående då VR är ett samlingsbegrepp. Om du hade haft ett VR-headset som renderar världen i 640×480 pixlar så är det många kort som skulle vara helt fantastiska för just VR. Denna VR-hysteri måste få ett stopp. Att benämna VR som en enda grej som kommer funka skitbra bara man har det eller det kortet är asdumt med tanke på hur många olika VR-headset och tekniker det finns. Vissa mer krävande än andra och då allra mest beroende på upplösning. Jag skulle verkligen vilja se detta ”utmärkta… Läs hela »

Medlem
Wargreymon

Det handlar väl om Oculus och HTC Vive som har 970 som minimum. Däremot finns det flera VR-spel som laggar med 970, så detta kort fungerar säkert bra för vissa titlar, men knappast framtidssäkert för VR.

StarVR kräver nog minst 1080-prestanda, helst högre.

Stelthelk
Medlem
Stelthelk

Det här kortet man bara räddas av…. 1. DX12 spel och ….2. Lägre pris än vad de svenska försäljarna har. Ska studera hur det funkar med flera kort i CrossFire \ MulitGPU men med tanke på priserna på GTX 970 ser det inte direkt, milt uttrykt, bra ut för AMD.

Anton Karmehed
Admin

Ja som vi försöker påpeka i artikeln är priset det AMD verkligen kan fajtas med och där är återförsäljarnas indikationer inte direkt positiva. Vi jagade febrilt efter ett andra kort för Crossfire-tester men AMD hade endast ett kort per media och hade tydligen sagt till partners att inte skicka egna kort. Så det är en historia vi får återkomma till. 🙂

Directx 12 blir också intressant att analysera närmare, tyvärr är det ganska få spel som går att testa idag så det är lite tidigt att dra in juryn.

Markus Karlsson
Medlem
Markus Karlsson

en fråga vilket skulle ni rekommendera? amd rx 480 8Gb eller sapphire r9 390?

Johan
Medlem
Johan

Gtx 1070 😉

kalle
Gäst
kalle

Ja, 1070 är ju absolut i samma prisklass. Om nu Markus är ute efter ett kort i den här prisklassen, är väl frågan snarare. Om han ska köpa RX 480, r9 390, eller gtx 970. Men han verkar vara inne på just AMD. Jag håller med Anton där. Vänta några veckor, priserna bör gå ner något. Och partnertillverkarna kommer med bättre kort.

Morkul
Medlem
Morkul

Håll huvudet kallt någon månad. Till att börja med lär priset närma sig AMDs riktpriser men även så är det inte speciellt långt kvar till GTX 1060 som är planerat Q3 2016. Även om man inte är intresserad av nVidia kan det vara klokt i att invänta för att se vad som händer med priserna.

Anton Karmehed
Admin

Ja i minsta fall några veckor tills vi ser hur priset utvecklar sig och vad för prestanda/ljudnivå/pris partnertillverkarnas kort kan leverera med RX 480. 🙂

Anton Karmehed
Admin

Hej Markus, det beror faktiskt helt på prissättningen. Som det är nu är prislappen för RX 480 generellt lite för hög, hade kylaren varit bättre på referenskortet kunde man kanske svalt det men inte som det ser ut nu.
Med det sagt skulle jag, om du kan, hålla lite i stålarna. Ge det 2-3 veckor och se hur prisläget ser ut då, vi kommer även veta mer om GTX 1060 samt se partnertillverkade RX 480 på marknaden.

Anton Karmehed
Admin

Vi har nu även uppdaterat artikeln med mer information om butikspriser i Sverige och längst ned i slutledningen finns en automatiskt uppdaterad tabell för grafikkortspriserna på Prisjakt.se. Tyvärr är priserna generellt betydligt högre än AMD:s riktpriser och vi har uppdaterat artikeln med ytterligare förtydling kring prisnivån.
Vi har även sökt AMD för mer klarhet i varför prissättningen skiljer så mycket mellan riktpriser och butikspriser och de ska återkomma.

bubben
Gäst

Hela vägen över mål? I mål brukar vara fördelaktigare..

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Jag tror att intryket av detta kort helt förstörts av alla rykten innan som jämförde det med GTX980. Men om man jämför denna nya generation från AMD med deras förra så kan man se att de har närmat sig Nvidia. Sen förstår jag inte varför AMD inte lägger mer energi på ordentliga kyllösningar på sina egna kort! Men när partnertillverkarna kommer ut med sina lösningar och priserna börjar pressas ner lite så tror jag att detta kort kommer att bli kung i mellanklassen. I utlandet där kortet är billigare så verkar det ha tagits emot mycket bättre. DX12-prestandan verkar mycket… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Anledningen till varför man jämfört med GTX 980 är parallellerna till nVidias kommande utmanare i samma klass, GTX 1060. nVidia har utlovat att GTX 1060 kommer bli kraftfullare än just GTX 980 och stämmer ryktena så kommer dessutom priset vara lägre än för RX 480 (vilket återstår att se om de är sanna). Nu har AMD par månader på sig innan nVidia lanserar GTX 1060, tyvärr två av de månader som säljer sämst på året men hoppas endå på att de får ett litet försprång i alla fall.

Gustav
Gäst
Gustav

Kommer ni ta in någon annan producent av samma kort och køra nåt test på det?

Anton Karmehed
Admin

Det kommer vi definitivt göra Gustav och då hoppas vi på betydligt bättre omdöme för kort- och kylardesign. Men det vet vi inte förrän det är testat såklart 🙂

cnuut
Medlem
cnuut

Nu sitter ett sånt här i min dator iaf, bättre än mitt HD6970 som inte klarade Battlefront 😀

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Detta är början på AMD:s död, på riktigt.
Man kanske har tyckt det länge, men detta var chansen som de aldrig tog.
Tror inte att Zen lanseringen blir så speciellt häftig heller tyvärr, Intel kommer fortfarande smiska AMD, det räcker inte med att ständigt hamna 2:a, för varje gång det händer så tappar de kunder, vilket siffrorna även visar.
Det kommer att vara 2st giganter inom en snar framtid , Intel och Nvidia. AMD får nog söka sej nya marknader tyvärr, de klarar helt enkelt inte att vara med i matcherna längre.