Strömförbrukning

energi

Förutom prestandan på HD 7970 tycker vi på NordicHardware att en av de mer intressanta aspekterna med HD 7970 är strömförbrukningen. Efter att ha varit fast på TSMC:s 40nm-teknik i ungefär 32 månader, har vi börjat vänja oss vid att högre prestanda måste resultera i högre strömförbrukning. Hur flytten till 28nm har hjälpt ska vi få se här. HD 7970 är som vi kunnat se utan tvekan världens snabbaste grafikkort med en GPU, och utpresteras endast av HD 6990 och GTX 590 med dubbla kärnor. Men det är dubbla kärnor på den äldre 40nm-tekniken.

Vi har mätt strömförbrukningen på våra testade kort utan direkt belastning på Windows-skrivbordet, samt i full belastning efter 10 minuters loop av testsekvensen i Metro 2033, den troligtvis mest energislukande belastning vi kan uppbringa i ett spel. Mätvärdena hämtas av en Energy Monitor 3000 som kopplas mellan systemet och nätuttaget, mätvärdena presentera såldes för hela systemet och inte enbart grafikkorten. Med detta sagt hoppar vi direkt vidare till våra testresultat.

Power_Idle

Utan belastning så ligger HD 7970 riktigt bra till. Bland alla prestandakort är endast det äldre och sämre presterande GTX 560 Ti mycket marginellt bättre på den fronten. AMD brukar överlag ha lägre strömförbrukning utan belastning, och HD 7970 fortsätter med denna trend.

Annons

Problem med ZeroCore

Tekniken ZeroCore ska slå in när datorn försätts i viloläge och skärmen stängs av. I dagens datorer kräver BIOS att det finns en grafikdel närvarande, men AMD har lyckats lösa det problemet. De kan stänga av stora delar av grafikkortet, inklusive GPU:n och ser till att lura BIOS att det finns ett aktivt grafikkort. Det här låter minst sagt väldigt bra då strömförbrukningen ska kunna gå ned avsevärt när datorn inte används, vilket oftast är fallet.

När vi testade ZeroCore hände det motsatta, strömförbrukningen ökade när datorn gick in i det tillstånd då ZeroCore ska fungera. Om det beror på drivrutiner eller någon annan kringliggande faktor är ännu oklart.

Power_Load

Metro 2033 benchmark är ett av de tyngsta testerna vi kan uppbringa för att stressa våra grafikkort i en vanlig spelsituation. Tester ger oss därmed en bra indikation på de värsta strömförbrukningssiffrorna vi kan vänta oss att se i vanliga spel. Till skillnad från tester som FurMark som enbart går ut på att belasta grafikkortet till sitt absolut yttersta, någonting som vi inte anser är ett realistiskt scenario.

Annons

Vi ser på en gång att HD 7970 drar mer störm än HD 6970 som det ersätter. Men tar vi med i beräkningarna att det faktiskt är nämnvärt bättre än GTX 580 i prestanda, och endast utpresteras av HD 6990 och GTX 590 så ser strömförbrukningen riktigt bra ut. För att knyta ihop det här avsnittet kan vi konstatera att HD 7970 inte är strömsnål när det väl belastas, men att det ändå är mycket strömeffektivare än övriga grafikkort på marknaden. Det här frambringar stora förhoppningar om att vi får se en liknande trend med grafikkorten från AMD, men i sinom tid även från NVIDIA i de lägre segmenten.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.