Kylare: Temperatur och ljudnivå

xfx.797011

Som tidigare nämnt kommer dagens grafikkort; XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition med en egen lösning för kylningen från XFX. Som namnet och inte minst utseendet visar kommer kylaren med två rätt stora fläktar, som troligtvis bör kunna erbjuda bättre kylning än AMD:s referensdesign. XFX:s kylning följer dock samma kylningskoncept och förlitar sig på den allt mer använda Vapor Chamber-tekniken, eller som XFX själva vill kalla sin egna lösning HydroCell. Tanken bakom Vapor Chamber är att istället för att använda flera heatpipes som går in i en stor mängd kylflänsar i aluminium, så har man i princip ett stort tillplattat värmeledningsrör eller kanske mer korrekt kan vi kalla det för en värmeledningsplatta? Det är fortfarande vätska som lurar inne i plattan, men man har monterat kylflänsarna direkt på plattan istället för att ha massor heatpipes som går igenom dem.

xfx.797015

Kylflänsarna är utformad efter kylarens fläktar för att se till att kortet endast tar upp två PCI-platser på moderkortet och chassit. Efter att ha lossat på flera skruvar kan vi plocka av kylaren och ta en närmare titt på den.

xfx.7970kylare01

Den svarta metallramen som håller ihop kylaren har flera kontaktkuddar för att se till att allt från GDDR5-minnet till VRM-sektionen får den kylning som behövs. Under denna gömmer sig Vapor Chamber-lösningen vi pratade om ovan.

xfx.7970kylare04 xfx.7970kylare05
xfx.7970kylare07 xfx.7970kylare08

Till skillnad från AMD:s referensdesign så åker inte all luft ut i bak på grafikkortet och ut ur chassit, utan pressas ut från grafikkortets alla sidor. Detta för ett ökat luftflöde och därmed bättre kylning för grafikkortet i fråga, nackdelen är dock att övriga komponenter i datorn kan bli lite varmare. Men köper man ett HD 7970 utgår vi ifrån att man har ett rejält chassi med tillräckligt bra kylning för att motverka problemet.

Men på det stora hela kan vi säga att XFX lösning ser ut att ha ett mervärde att erbjuda mot AMD:s referensdesign. Det här stod också klart för oss när vi stresstestade kortet.

temp.afterStockmetro

Temperaturen steg aldrig över 80 grader trots att kortet utsattes för hård belastning i Metro 2033. HD 7970 som blir AMD:s flaggskepp för en överskådlig tid framöver toppade bara 77 grader med XFX:s kylning samtidigt som ljudnivån var riktigt bra. Tyvärr kunde vi inte göra några ljudmätningar på grund av problem under testandet, men vad vi kan säga är att grafikkortet på den fronten kan summeras med ett ord: tyst.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.