Grafikkortet, prestandan och överklockning

HD 7970 kommer som tidigare nämnt med en helt ny arkitektur och tillverkningsteknik. Innan vi tittar närmare på de bitarna har vi AMD:s tidigare flaggskepp HD 6970 i jämförelse mot deras nya sida vid sida.

Tahiti_Specifikationer

HD 7970 kommer med en något högre klockfrekvens på 925 MHz och en inte allt för stor ökning på antalet Radeon-kärnor (Stream Processors). Vi ska inte säga att 33 procent inte är en ökning, men för att vara en ny tillverkningsteknik som dubblerar transistordensiteten kan man tycka det. Vi får ha i åtanke att det faktiskt är en helt ny arkitektur bakom grafikkortet, vilket förhoppningsvis innebär att det är 2 048 effektivare kärnor än de som återfinns i HD 6970.

Antalet texturenheter har gått från 96 till 128, medan antalet ROP:s stannar kvar på 32 som tidigare generationer från AMD. I sitt standardutförande, alltså AMD:s referensdesign så kommer kortet utrustat med hela 3 GB GDDR5-minne vilket får ses som rejält tilltaget i jämförelse mot tidigare grafikkort från både AMD och NVIDIA. Minnesbussen har gått från 256-bit till 384-bit och med GDDR5-minnet på samma klockfrekvens som i HD 6970 resulterar det i en ökad minnesbandbredd på 50 procent.

Trots dessa ökningar så ser vi att TDP, eller det de kallar för Maximum Board Power ligger på samma nivå som i HD 6970 – det vill säga 250W. Detta är till stora delar tack vare TSMC:s nya tillverkningsteknik, men troligtvis även AMD:s nya grafikarkitektur.

Prestandalyft med tessellation och DirectX 11

Då vi inte har några egna tester att gå efter har vi bara AMD:s material till handa för att se hur kortet presterar. I företagets interna tester framgår det att grafikkortet presterar allt från runt 25 till 60 procent högre än GTX 580. Detta är dock med rejält tilltagna inställningar och den rätt exotiska upplösningen 2 560 x 1 600. AMD sa själva att HD 7970 presterar som bäst mot både deras äldre kort och konkurrensen i höga upplösningar, eller när man använder flera skärmar i Eyefinity. Utifrån detta kan man anta att försprånget mot NVIDIA:s GTX 580 är lägre vid den kanske mer normala upplösningen 1080p. Vilket samtidigt inte är den målgrupp AMD siktar in sig på med ett grafikkort för mellan 5 000 – 6 000 kronor.

HD_7970_Tessellation

Ett område AMD konstant legat efter på är deras tessellationsprestanda, medan NVIDIA med sin Fermi-arkitektur briljerat här. Men med omarbetade geometri-motorer ska tessellationsprestandan ökat med upp till 4x mot deras egna HD 6970. I en lista av ett flertal DirectX 11-titlar så har HD 7970 mellan 55 och 82 procent högre prestanda, medan det i prestandatestet Unigine Heaven ligger på hela 139 procent.

AMD lovar hög överklockningspotential

HD_7970r

AMD Radeon HD 7970 kommer som standard med en klockfrekvens på 925 MHz, någonting som ska vara långt ifrån vad grafikkretsen är kapabel till. Med sin nya grafikarkitektur och tillverkningsteknik säger AMD att 1 000 MHz – alltså en 1 GHz ska vara enkelt att nå. Överklockning i sig är en hel vetenskap som har mycket med tur att göra, men AMD sa att de väntar sig att 1 till 1,1 GHz vid överklockning kommer vara standard att slutanvändare kan uppnå. De ska även ha testet exemplar internt som ska klara av hela 1,2 GHz.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.