Grafikaccelererade applikationer börjar ta fart

En viktig del i AMD:s Fusion-koncept är att mjukvaran finns där. Vi har tidigare konstaterat att deras Fusion-processorer inte kan ses som så mycket mer än en processor med integrerad grafik då det faktiskt saknar mjukvara att dra nytta av den där grafikdelen. Mjukvaran finns men den är inte utbredd eller så vanlig som man hade kunnat hoppas på.

Det här är någonting som börjar komma nu och det var speciellt ett program som fångade vårat intresse.

HD_7970l

Filarkiveraren och komprimeringsprogrammet WinZip är ett program de flesta känner till, och som används idag. AMD arbetar tillsammans med Corel som står bakom programmet för att accelerera det med OpenCL. Programmet kommer att kunna dra nytta både av processorn och grafikkortet något som potentiellt kan öka prestandan mångfalt. Det här är välkommet då komprimering, uppackning och kryptering som WinZip även stödjer är en av få applikationer som fortfarande begränsas till stor del av dagens processorer.

HD_7970m

Intel lanserade tillsammans med sin Sandy Bridge-arkitektur Quick Sync för att koda om filmmaterial. Quick Sync som var byggd på dedikerad logik i processorn visade sig vara snabbare än motsvarande tekniker i AMD och NVIDIA:s grafikkretsar, men även i många fall erbjuda bättre bildkvalité. AMD introducerar nu det som kan ses som ett svar på Quick Sync; Video Codec Engine (VCE).

VCE är en är gjord för att omkoda H.264-material på hårdvarunivå. VCE ska vara strömeffektivt och kunna koda om material snabbare än i realtid (1080p, 60 FPS). Den nya tekniken kommer att kunna nyttjas i två olika lägen, med enbart den dedikerade logiken på grafikkretsen eller att använda den ihop med grafikkretsens alla beräkningsenheter för ännu snabbare beräkningar.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.