HTC Sensation XL är som namnet avslöjar en stor skapelse. HTC har i höst lanserat sina första smartphones med 4,7-tums skärm och på Android-marknaden har Sensation XL fått äran att bära fanan. Med en gigantisk skärm och ett medföljande Beats by Dr. Dre headset lovar HTC en multimediaupplevelse utöver det vanliga. Vi besökte HTC Concept store för att undersöka saken.

HTC har ännu inte spikat mjukvaran för sin nya Android-telefon och inte ens hårdvaran – närmare bestämt bakstycket – på tillverkarens demoenheter var helt färdigt för butikshyllorna. Men i det stora hela handlar detta om detaljer och HTC var glada att få visa upp sin nya skapelse och tala lite om företagets satsning på inte bara stora skärmar utan även partnern Beats Audio som man köpta majoritetsrätt i tidigare under sommaren.

Om vi börjar med själva telefonen är den som väntat stor. En skärm på 4,7 tum gömmer man inte i första taget och även om HTC faktiskt lyckats maskera dess storlek ganska väl med relativt tunn ram och en profil på 9,9mm är telefonen såklart större än exempelvis de 4,3-tums telefoner som blivit allt vanligare. Men med en vikt på 162,5 gram är Sensation XL faktiskt lättare än HTC Evo 3D – trots den senares mindre mått och 4,3-tums skärm. Materialet är en blandning av metall och plast och HTC:s solida och gedigna byggkvalité är intakt.

Just storleken är annars telefonens styrka och akielleshäl. Med en i sammanhanget ganska begränsad upplösning på 480 x 800 pixlar blir produktiviteten knappast bättre och för användare med små händer kan det helt enkelt vara överväldigande.

4,7 tum – Lagom, stor eller mitt emellan?

För undertecknad är det dock inte ett format som avskräcker helt. Med normalstora händer ligger telefonen ganska väl i handen, även om fingrarna får strecka på sig lite extra för att nå runt midjan på ett bra sätt. Att upplevelsen vid spel och multimediakonsumerande bör gynnas av den stora panelen är ganska uppenbart. Även om vi inte hade tid att testa så skulle vi gärna testa lite spel på Sensation XL, ett av de områden skärmen bör komma väl till pass. Tyvärr görs man lite av en björntjänst här med valet av systemprocessor och mer bestämt dess integrerade grafikdel, men mer om detta snart.

storlekHTC Sensation XL (4,7 tum) – Sensation XE (4,3 tum) – iPhone 4 (3,5 tum)

Förutom att vi gärna hade sett en högre upplösning på en skärm som trots allt mäter 4,7 tum blir vi faktiskt positivt överraskade av dess bildkvalité. Utan att kunna undersöka svärta och färgåtergivning på något vettigt sätt kunde vi konstatera att skärmen var ljusstark, men än viktigare betydligt mindre spegelbenägen än de skärmar vi sett på HTC:s tidigare toppmodeller. Både HTC Sensation och HTC Evo 3D har visat upp ”spegeltendenser” men HTC Sensation XL gav ett betydligt bättre intryck och påminnde oss mer om Super AMOLED-panelen i Galaxy S II med goda betraktningsvinklar och betydligt mindre speglingar än sina föregångare.

xlvsgs23 xlvsgs22

Vi passade på att skjuta iväg en fråga om skärmupplösningen och enligt nordiske produktchefen Christer Engström handlar det om en kostnadsfråga, likaså anledningen till att vi i Sensation XL endast hittar en enkelkärnig processor.

Hårdvara och specifikationer

HTC har alltså bakat in en Qualcomm MSM 8255 Snapdragon processor i Sensation XL. HTC kallar processorn för en andra generations modell och även om vi kanske inte kan hålla med om att det är en ny generation så har man med en klockfrekvens på 1,5 GHz höjt prestandan från de första implementeringarna. Systemprocessorn innehåller en Adreno 205 grafikkrets och arbetar mot ett RAM-minne på 768 MB (Ursäkta felsägningen i videon). Lagringsminnet i telefonen är satt till 16GB där användaren får tillgång till 12,64GB. Batteriet på 1 600 mAh känns kanske lite underdimensionerat med tanke på skärmstorleken, men mer än så kan vi inte säga förrän telefonen rullat igenom våra testsviter.

Specifikationer HTC Sensation XL
Mått (H x B x D) 132,5 mm x 70,7mm x 9,9 mm
Vikt 162,5 gram
Skärmpanel Super-LCD med Gorilla Glas
Storlek och upplösning 4,7-tum, 480 x 800 pixlar (198 PPI)
CPU Qualcomm MSM8255
(Snapdragon med ensam kärna)
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 205
RAM 768 MB
Lagringsminne 16GB
Batteri 1 600 mAh
Anslutningar microUSB
3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA, 14 Mbps 
WiFi 802.11n
Bluetooth 3.0
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus, vidvinkelobjektiv, F/2,2 bländare och dubbel LED-blixt
Spelar in 720p
Framsidan: 1,3MP
Sensorer Accelerometer
Närhetssensor för automatisk avstängning
Digital kompass
Gyroskopsensor
Övrigt Säljs med Beats by Dr. Dre hörlurar
Operativsystem Android 2.3.5 med HTC Sense 3.5

Att en enkelkärnig processor inte är lika rapp som en dubbelkärnig i liknande frekvenser är ganska uppenbart. Men i vår korta handpåläggning flyter telefonen på fint, även med det relativt tungdrivna HTC Sense-gränssnittet som inte backar för att lägga in fina animationer och grafiska effekter. Vid vanlig användning lär inte processorkraft bli ett problem, men hur Sensation XL står sig i tyngre belastning och mot de riktiga prestandamonstren på marknaden återstår att se. Med en inte helt färdigpolerad mjukvara lät vi oss vänta med några mer regelrätta prestandatester.

Kameramodulen i telefonen har fått sig en uppdatering och den 8 megapixel stora sensorn backas upp av ett 28-millimeters vidvinkelsobjektiv med en bländare på f/2,2 för bättre bilder i mörka miljöer. Tyvärr hade vi inte någon möjlighet att undersöka kameran närmare under vår tid hos HTC, men kunde konstatera att vi även i Sensation XL har en rapp kamera som knäpper bilder med kort fördröjning.

xl.xe

HTC har sett till att uppdatera sitt Sense-gränssnitt som nu lyder under version 3.5. Skillnaderna rent grafiskt är inte särskilt stora och inte heller det funktionella. Men HTC har bland annat sett över sin kamera applikation som vi kikar lite snabbt på i videon, samt arbetat med att göra gränssnittet mer lättförståligt och intuitivt. Bland annat genom att flytta vissa användaralternativ samt lägga in tydligare grafiska ikoner vid exempelvis delning av foto eller filer.

HTC Sensation XL trivs med Beats by Dr. Dre

Sensation XL är en av de första modellerna i HTC:s stall som kommer att skeppas med hörlurar från Beats Audio och HTC själva talade om ett prispåslag för kund med runt 400 kronor, jämfört med de dryga 1 000 kronor som Beats Audios hörlurar kostar i butik. HTC Sensation XL ligger idag listad på prisjakt med ett lägstapris runt 5 800 kronor.  Förutom den vanliga modellen kommer HTC även lansera en begränsad utgåva av Sensation XL som ska säljas med ett par fullstora hörlurar från samma tillverkare, något pris på denna modell hade man dock inte i dagsläget.

Implementeringen av Beats Audios ljudteknik sker i två steg. HTC ger ljudingenjörerna på Beats Audio full insikt i telefonens ljudprocessor (DSP), vilket används som underlag när man tar fram en optimerad ljudprofil för att matcha tillverkarens hörlurar med HTC:s kretsar. Med andra ord en rent mjukvarubaserad lösning, precis som vi väntat oss.

Andra steget är så att skeppa telefonerna med hörlurar ur Beats Audios sortiment och även om vi inte kan sätta något direkt betyg på Beats by Dr. Dre krävs det ingen raketforskare för att förstå att dessa hörlurar springer åttor kring de vanliga snäckor vi får med standardtelefoner idag.

xl.beats xl.beats2

Vi fick chansen att testa Beats Audios ljudimplementering och det är inget tvivel om att den dedikerade ljudprofilen ger ett kraftfullare och fylligare ljud än standardutförandet. Hur nära man skulle kunna komma detta resultat med en egen mjukvaruequalizer är svårt att sia om, men det vi kan säga efter några korta minuters testande är att ljudet i HTC Sensation XL med hörlurar från Beats by Dr. Dre lär piska de flesta standardkonfigurationer ganska ordentligt. Tyvärr är ljudprofilen endast tillgänglig i HTC:s egna mediaspelare vilket är ett tydligt avbräck, inte minst för alla Spotify-fanatiker som undertecknad. Men detta är något HTC är medvetna om och säger sig arbeta på att lösa.

HTC Sensation XL är en intressant telefon på flera sätt och efter en kortare bekantskap kan vi inte låta bli att få ett utökat intresserade för HTC:s nya gigant. Både vi och HTC är väl medvetna om att en telefon med 4,7 tums skärm inte passar alla – fråga bara Apple – men efter vårt besök idag kan vi med säkerhet säga att formatet lär tilltala flera användare. Vi är även positiva till alla former av samarbeten där konsumenter kan få mer och bättre produkter för pengarna. Därför ser vi fram emot att både testa och följa HTC:s satsning på Beats by Dr. Dre.

HTC Sensation XL i sig kommer vi kika närmare på framöver och även en annan 4,7-tum telefon från HTC så håll ögonen öppna.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelhirsch Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

4,7 låter stort men när du jämför telefonerna ”fysiskt” känns det inte så farligt faktiskt…

Tempel
Medlem
Tempel

Det är ju stor skillnad på lurar. De Apple skickar med är ju kända för att vara direkt usla medans SEs InEar varianter är iaf acceptabla. Är ljudet fett så är det ju inte direkt det man eftersträvar heller. Hängmattekurva på EQn är väl kanske inte det man förknippar med bra ljud. Spelar den flac out of the box?