Kaby Lake och Z270 - vad är nytt?

Nästa riktigt stora processoruppdatering från Intel i konsumentsegmentet blir Cannonlake, men den lanseringen ligger fortfarande en bra bit bort. I väntan på att den nya 10-nanometerstekniken ska bli produktionsklar har Intel istället sett över sin nuvarande 14-nanometersteknik. Och det är det som enligt Intel är den stora nyheten i Kaby Lake.

14 nm blir 14 nm+

Medan Kaby Lake inte använder en helt ny processnod så är det just tillverkningstekniken som har fått störst uppdateringar. Intel har successivt uppgraderat sina fabriker och optimerat tillverkningen av 14-nanometersprocessorerna. Resultatet uppges vara mer energieffektiva kretsar som kan köras i högre klockfrekvenser.

Exakt hur Intel har uppdaterat sin tillverkningsteknik har fortfarande inte framgått i detalj. Det vi vet utifrån den pressinformation företaget har delat med sig av är att avståndet mellan portarna har ökat, och ”fenorna” har blivit något högre.

Med fenor avses den del som höjer sig ovanför resten av kisellagret, och som används för att lägga en styrspänning över transistorn. Den styrspänningen avgör sedan om en ström kan passera genom porten eller inte, och därmed om transistorn är på (1) eller av (0). En högre fena innebär mindre strömläckage och att en lägre styrspänning krävs, vilket ger lägre energiförbrukning.

Snabbare minne

Med Kaby Lake gör Intel samma steg på konsumentplattformen som gjordes i somras på entusiastsidan med Broadwell-E. Kaby Lake får nämligen officiellt stöd för DDR4-minne på 2 400 MHz, en liten uppgradering från Skylake som var specificerad till 2 133 MHz.

Det är inte något stort steg, och det har sedan tidigare gått att köra 2 400 MHz eller snabbare minne på Skylake med överklockning. Det är dock ett trevligt tillskott, och då vi testar alla processorer med deras maximala officiella minneshastighet räknar vi med att se en liten prestandaknuff i minneskrävande applikationer som följd.

Grafikkretsen blir bättre på 4K-video

Intel har inte gjort några enorma uppgraderingar på grafikkretsen i Kaby Lake, kallad HD 630. Prestandan jämfört med motsvarigheten i Skylake förväntas vara i princip oförändrad, åtminstone vad gäller spel. Däremot har kretsen lärt sig lite nya trick med hjälp av en ny avkodare.

Inbyggt finns en hårdvaruavkodare för HEVC-standarden och 10-bits VP9. Det är format som blir allt vanligare bland annat för strömmad video, framför allt för sändningar i 4K-upplösning. Bland annat använder sig Netflix av HEVC för att strömma i 4K till PC, vilket i skrivande stund kräver just en hårdvaruavkodare som den i Kaby Lake. Det finns även hårdvarustöd för omkodning av samma format, men då endast upp till 8-bits VP9.

Kaby Lake har integrerad hårdvara för högupplöst videouppspelning. I jämförelsen ovan håller i7-7700K en lägre och mer stabil belastning än sin föregångare vid uppspelning av ett testklipp kodat i 4K-upplösning och VP9.

Intels processorer ur Skylake-familjen och tidigare är i många fall kraftfulla nog att köra vanlig mjukvaravkodning av HEVC-material. Att göra avkodningen i mjukvara är dock relativt energiineffektivt och kräver onödiga resurser. Genom att avlasta avkodningen med dedikerad hårdvara menar Intel att Kaby Lake medför förbättrad batteritid i bärbara datorer som avkodar video på resande fot.

Nya styrkretsar och moderkort – Z270 i täten

Kaby Lake använder samma LGA-1151-sockel som föregångaren Skylake. Förutsatt att moderkortstillverkaren skickar ut en UEFI-uppdatering för att ge stöd för de nya processorerna kommer du med andra ord kunna använda samma 100-seriemoderkort som till Skylake även med den senaste generationens processorer.

I samband med Kaby Lake lanserar dock Intel den nya 200-serien styrkretsar, med ett antal viktiga nyheter. En stor sådan är stöd för Intels nya minnesteknik Xpoint, som marknadsförs under varumärket Optane. Xpoint kan beskrivas som en felande länk mellan minne och flashlagring, tänkt att bli ett snabbare alternativ till vanlig NAND-baserade SSD-enheter.

I likhet med tidigare serier delar Intel in sina styrkretsar i H-serien, B-serien och Z-serien. H- och B-styrkretsarna är billigare varianter för konsumenter, medan Z270 är den fullfjädrade plattformen med fullt stöd för överklockning och dubbla grafikkort i Crossfire eller SLI.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Dadde

Ser ut som I7 4770 @3.5Ghz hänger med även detta året.

Anton Karmehed
Admin

Indeed Dadde! Det är lite tråkigt att se hur lite som faktiskt hänt prestandamässigt. Men tyvärr ganska väntat med tanke på att Intel inte har någon konkurrens att tala om, ännu… 🙂