Test: Vid samma klockfrekvens

I och med att olika modeller kör olika klockfrekvenser som basvärde och dessutom använder olika frekvenser beroende på hur belastningen över kärnorna är fördelade är det intressant att stryka frekvensen ur ekvationen och låta processorerna jämföras helt efter antal kärnor, minnesprestanda och arkitekturoptimeringar. I det här fallet låser vi samtliga processorer till 2,9 gigahertz.

Flertrådat

Här noterar vi något vassare prestanda med Kaby Lake, men skillnaden är så ligen att den nästan faller inom testets felmarginal.

Enkeltrådat

Undersöker vi prestandan med endast en aktiv kärna ser vi ett liknande mönster, och här ligger även modellerna utan Hyperthreading i linje med sina mer påkostade syskon. Arkitekturen är trots allt i grund och botten oförändrad, och snarare spelar det snabbare minnet större roll.

Spel

 

Skillnaderna mellan Intels processorer i det här testet är i princip inom felmarginalerna när klockfrekvensen inte längre är en faktor. Genom att sänka upplösningen och ge en lägre belastning åt grafikkortet lägger vi mer vikt på processorn, men inte helt oväntat är skillnaden mellan serierna praktiskt taget försumbar, även jämfört med Haswell.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Dadde

Ser ut som I7 4770 @3.5Ghz hänger med även detta året.

Anton Karmehed
Admin

Indeed Dadde! Det är lite tråkigt att se hur lite som faktiskt hänt prestandamässigt. Men tyvärr ganska väntat med tanke på att Intel inte har någon konkurrens att tala om, ännu… 🙂