Överklockning

Den förfinade tillverkningstekniken i Kaby Lake låter processorerna köras i högre klockfrekvenser med bibehållen effektförbrukning. Det är en viktig fördel för bärbara datorer då det låter tillverkarna erbjuda bättre prestanda med bibehållen batteritid, men det är även ett intressant framsteg för överklockare och entusiaster.

På den här sidan undersöker vi överklockningsmarginalerna hos våra testprocessorer, utifrån de exemplar vi har tillgängliga. Vi kommer däremot inte göra någon djupgående överklockning med exotisk kylning eller detaljjustering av alla inställningar som finns att tillgå. Det här är tänkt främst som en fingervisning för vanliga användare som snabbt vill ge sin processor en prestandaknuff. Därför kommer vi använda oss i endast av överklockning med hjälp av frekvensmultiplikatorn och kärnspänningen.

För att få en mer heltäckande bild av hur Kaby Lake som serie klarar av att överklockas rekommenderar vi att hålla utkik på HWBOT framöver.

Imponerande även med luftkylning

Båda modellerna testades med en maximal kärnspänning på 1,30 volt, med Intel Speedstep inaktiverat och samtliga processorkärnor synkroniserade. Vi överklockade helt med hjälp av frekvensmultiplikatorn.

Core i7-7700K Core i5-7600K
Originalfrekvens (bas) 4,2 GHz 3,8 GHz
Resultatfrekvens 4,9 GHz 4,9 GHz
Spänning 1,30 V 1,30 V
Procentuell ökning
(Från basfrekvens)
16 % 29 %

 

Både Core i5-7600 och Core i7-7700 visar sig vara pigga överklockare, åtminstone de exemplar vi har kommit över. Båda modellerna når 4,9 gigahertz stabilt med en spänning på 1,3 volt. Vi noterar även att det går att nå 5,0 GHz på båda exemplaren, men då med en ytterligare något högre spänning. Vi valde dock att lägga vår ribba på 1,3 volt, vilket gav temperaturer omkring 63 grader under belastning med kylaren Noctua NH-C14 med en ensam fläkt.

Hur våra exemplar presterar är såklart inte talande för hela serien, men det är ett gott tecken. Vid den överklockade frekvensen är båda processorerna helt stabila under hela vår testslinga.

Prestanda vid överklockning

De högre frekvenserna ger en liten men tydlig prestandaknuff i såväl enkel- som flertrådade tester – dock inte proportionerligt till frekvensökningen.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Dadde

Ser ut som I7 4770 @3.5Ghz hänger med även detta året.

Anton Karmehed
Admin

Indeed Dadde! Det är lite tråkigt att se hur lite som faktiskt hänt prestandamässigt. Men tyvärr ganska väntat med tanke på att Intel inte har någon konkurrens att tala om, ännu… 🙂