Sammanfattning och omdöme

Intels nya processorserie kommer inte med några löften om enorma prestandakliv. Kaby Lake är just en liten uppdatering i väntan på nästa tillverkningsteknik, och den grundläggande arkitekturen är helt oförändrad från föregående generation. Trots det för de nya modellerna intressanta egenskaper till bordet, inte minst vid överklockning.

Nya överklockningsfavoriter

Prestandaskillnaden gentemot föregångarna Core i7-6700K och i5-6600K är marginella, men märkbara. Den totala effektförbrukningen är praktiskt taget identisk, men effektiviteten har som utlovat ökat. Båda våra testexemplar klarar sig även mycket bra vid överklockning, och närmar sig 5-gigahertzgränsen. I vårt fall stannade vi på 4,9 GHz med 1,3 volt, men mycket tyder på att det går att gå ännu högre med något mer generös spänning.

Det här är inte processorer som gör det värt att byta komponenter från föregående generation till de nya kretsarna. Prestandavinsterna är helt enkelt för små för att det i slutändan ska vara värt den investeringen, och sådant är fallet i princip varje generationsskifte. Ska du däremot bygga en helt ny dator eller uppgradera från en ännu äldre generation, exempelvis Ivy Bridge eller Haswell, så kan det vara värt att kika på de nya modellerna snarare än Skylake. Den högre överklockningspotentialen än Skylake gör Kaby Lake till ett mer framtidssäkert val och ett roligare alternativ för dig som gillar att rota under huven. Däremot är föregångarna fortfarande bra kap i jämförelse, då prisskillnaden är betydligt större än prestandaskillnaden.

Omdöme: Intel Core i7-7700K

i7-7700K
Flaggskeppet i Intels Kaby Lake-familj tar över kronan från sin föregångare som en av de snabbaste konsumentprocessorerna på marknaden. Den kan inte skryta med samma flertrådsprestanda som de avsevärt mer påkostade modellerna i entusiastsegmentet (Haswell-E eller Broadwell-E). Men med en väl tilltagen klockfrekvens piskar den det mesta i enkeltrådade belastningar eller spel som optimerats för fyra eller åtta trådar.

Är du inte i akut behov av att köpa dina datordelar omedelbart är det dock sunt att hålla i pengarna ett tag till för att se vad AMD:s nya processorer i Ryzen-serien går för. Dessutom kostar Core i7-7700K i skrivande stund fortfarande cirka 500 kronor mer än föregångaren i7-6700K. Därför är det svårt att motivera den prisskillnaden för vanliga användare som inte planerar att överklocka – du kommer få ut snarlik prestanda med den äldre processorn, som dessutom kan falla ytterligare i pris under de kommande veckorna.

Därför tar Core i7-7700K i slutändan inte över utmärkelsen från sin föregångare i nuläget. Dels för att du bör avvakta och se vad AMD kan ge, och dels för att prissättningen fortfarande är så pass mycket högre. Föregångaren är därför fortfarande ett bra köp, och är i många fall att rekommendera. Däremot får i7-7700K en ny utmärkelse som bäst processor under 5 000 kronor (exempelvis för videoredigering) och som en vass överklockningsprocessor för entusiaster.

Intel Core i7-7700K
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-1151
Kärnor/trådar4/8
Fördelar
+ Bra entrådsprestanda
+ Energieffektiv
+ Bra OC-potential
Nackdelar
- Något högt pris
- Något klen IGP
Bra att veta
Fungerar även med Z170-moderkort - Z270 tillför bland anant stöd för Intel Optane.
Flertrådsprestanda4.4
Entrådsprestanda9.3
Energieffektivitet8.7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: Intel Core i5-7600K

i5-7600KPrecis som storebror i7-7700K tar i5-7600K över stafettpinnen från sin föregångare. Det här är en bättre processor på alla sätt och vis, med bättre prestanda (om än sparsamt) i samtliga tester, bättre energieffektivitet och imponerande överklockningspotential.

Om du främst ska spela eller utföra sysslor som inte drar nytta av hyperthreading är det här just nu Intels ”sweet-spot”-processor för spel- och hobbydatorer. Den tar därför över sin föregångares utmärkelse som den just nu bästa processorn under 3 000 kronor.

Intel Core i5-7600K
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-1151
Kärnor/trådar4/4
Fördelar
+ Bra spelprestanda
+ Bra OC-potential
+ Energieffektiv
Nackdelar
- Ingen hyperthreading
- Något klen iGP
Bra att veta
Fungerar även i Z170-moderkort - Z270 tillför bland annat stöd för Intel Optane.
Flertrådsprestanda3.1
Entrådsprestanda8.5
Energieffektivitet10
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys – invänta AMD:s drag

Medan Kaby Lake utgör en välkommen uppdatering i Intel stationära sortiment så är det inte Intel som har rampljuset år 2017. För första gången på flera år har AMD möjligheten att röra om i grytan med sin nya arkitektur. Vi kan ännu inte säga bu eller bä om den nya Ryzen-serien entusiastprocessorer, men bara faktumet att den är på ingång är en stor nyhet för en CPU-marknad som legat i dvala så pass länge.

Den data vi har om Ryzen är än så länge riktad och begränsad, men den bådar onekligen gott, inte minst vad gäller prestanda per krona i entusiastsegmentet. Vi råder därför dig som funderar på en uppdatering under vintern eller våren att åtminstone hålla i pengarna några veckor till. Intels utbud är utan tvekan bra produkter, men du gör bäst i att låta även AMD lägga korten på bordet innan du slår till.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

Svenska CPU-guiden

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Dadde

Ser ut som I7 4770 @3.5Ghz hänger med även detta året.

Anton Karmehed
Admin

Indeed Dadde! Det är lite tråkigt att se hur lite som faktiskt hänt prestandamässigt. Men tyvärr ganska väntat med tanke på att Intel inte har någon konkurrens att tala om, ännu… 🙂