Användning forts. och mjukvara

Prestandan i Aspire S3 är precis som UX21, trots sin 17W-processor exemplarisk (mer om det senare). Det är sällan processorn blir en flaskhals under användning, utan det är hårddisken. Som nämnt valde vi att ta in den billigare modellen med hårddisk då vi på redaktionen ansåg att den skulle vara till större intresse hos fler av våra läsare. Är man van vid en SSD-bestyckad dator är det stundtals svårt att sitta vid en dator som har mekanisk hårddisk, Acer har dessutom valt att använda en äldre hårddiskmodell.

CrystalDiskMark_SequentialCrystalDiskMark_4K

Vi använder även PCMark 7 för att visa var Aspire S3 ställer sig. PCMark 7 mäter av prestandan av samtliga komponenter i systemet, och är ett bra verktyg för att visa hur stor skillnad en SSD faktiskt gör i siffror. Vi hade gärna sett att Acer valt ut en snabbare hårddisk till just den här modellen för att ge den rätta Ultrabook-känslan. Medan de flesta SSD:er ger samma rappa känsla, så är det en enorm skillnad på hårddisk och hårddisk. Acer har tyvärr valt att använda en både äldre och sämre presterande modell än vad vi hade hoppats på.

PCMark7

Instant On fungerar, trots mekanisk hårddisk

Då Aspire S3 är en Ultrabook måste den ha någon typ av snabbstartsfunktion – vilket är närmast omöjligt med en mekanisk hårddisk. För att lösa problemet har de byggt in en liten SSD på 20 GB. SSD-enheten används aldrig riktigt i datorn, och agerar inte som cache-minne. Dess funktion är att spara den session man arbetar med när man slår igen datorn, för att man sedan ska kunna komma igång med användning efter 2 sekunder. Fördelen är självklart kostnaden framför en renodlad SSD-lösning på 120 GB.

Så hur fungerar tekniken rent praktiskt? När man slår igen locket på datorn fortsätter hårddisken att arbeta några sekunder, innan den stängs. Detta är troligtvis för att den håller på att spara över sessionen på datorn till den mindre SSD-enheten. Att därefter väcka upp datorn från sitt viloläge fungerar precis som utlovat och man kan komma igång och använda den efter mindre än 2 sekunder.

Batteritiden imponerar – inte mjukvaran

Batterylife

Batteritiden är en av de bra punkterna med Aspire S3. I Reader’s Test går UX21 förbi med lite mindre än en timma, men vid videouppspelning lade sig Aspire S3 på exakt fyra timmar vilket är cirka 20 procent bättre än vad ASUS 11-tummare kan erbjuda. Är det batteritid man är ute efter, kan vi alltså säga att Aspire S3 är det bättre valet då man bör kunna få ut runt fem timmars batteritid vid surfning och skärmen på 50 procent ljusstyrka. Nöjer man sig med lägre ljusstyrka kan man få ut ännu mer.

Untitled1

Den medföljande mjukvaran visade sig snabbt bli ett störelsemoment för oss, då mjukvara från Acer och Norton konstant dök upp från ingenstans och vill att vi skulle registrera produkten eller göra en backup. Antivirus-programmet McAfee vara däremot värst då vi enligt konstens alla regler försökt få det att inte titta fram precis hela tiden, och det visade sig snabbt bli en ständig följeslagare för oss. Vi fick därför gå emot våra principer och avinstallera just det programmet då det störde oss under våra tester. Vill ni inte registrera mjukvara hos en massa företag rekommenderar vi att ni helt enkelt sätter er och avinstallerar all mjukvara ni inte vill ha på datorn.

Vad vi däremot finner positivt bland den stora mängd bloatware datorn skeppas med är Microsoft Office 2010 Starter, som är en något begränsad version av originalet du kan använda under en obegränsad tid. Vad vi kan säga om detta är att vi verkligen hoppas att framtida datorer vi testar från Acer, inte kommer förinstallerad med massor mjukvara och påträngande pop-up fönster.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Retur Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Bra test 🙂 Det tackar jag för 😉
Behöver en ny modern bärbar. Får vänta in en som inte har dom tråkiga minusen.