Slutledning

Acer Aspire S3 var först att lanseras på marknaden vilket kan ses som en bragd i sig, då ASUS UX21 var den första datorn i världen som tillkännagavs med monikern Ultrabook. Vi antar på grund av detta att man inte haft tid att lägga ned samma tid på utvecklingen, vilket märks då Aspire S3 är ett koncept med lite ojämna kanter. Designen är mer stilren än de flesta bärbara datorerna på marknaden idag, men det är inte vad vi väntat oss av en Ultrabook. Medan design till 100 procent är en smakfråga vi inte kan betygsätta, så är efterfrågan på stilrena och sömlösa designer på uppgång speciellt på den nordiska marknaden. Kvalitén är däremot inte dålig, tvärtom är den mycket bättre än vad Acers dåliga rykte bland entusiaster säger. Chassit knakar inte eller ger ifrån sig någon som helst form av ljud även när man är överdrivet hårdhänt – Aspire S3 känns som ett kvalitétsbygge.

Vad gäller faktiskt användning av datorn så vart vi glada över att den stundtals är bättre än den första Ultrabooken vi fick in i testlabbet. Tangentbordet får anses vara i en marginellt högre klass än det i ASUS UX21 och en musplatta med faktiskt fungerande drivrutiner ses hos oss som ett stort plus. Musplattan tycker vi är lite för liten och knapparna var stundtals lite dåliga med responsen, vilket känns som ett mekaniskt fel men vi ser det inte som ett jättestort problem. Den medföljande mjukvaran är ganska påträngande, och antingen ska man registrera allt det första man gör eller på en gång gå in och avinstallera dem då de garanterat kommer bli ett störelsemoment annars.

Batteritiden är däremot en punkt där Aspire S3 skiner och ger överlag god prestanda, speciellt med tanke på dess tunna formfaktor. Vid surfning och normal användning kan man vänta sig få ut runt fem timmar med skärmen inställd på 50 procent ljusstyrka, det går säkert att krama ut ännu mer om man sänkar ljusstyrka ytterligare. Acer är dessutom inte någon som skrutit med batteritiden i sin Ultrabook, någonting vi faktiskt tycker att de borde haft med i sin marknadsföring. Datorns anslutningar hade varit tillräckliga om det handlat om en 11,6-tums modell, men nu är Aspire S3 snäppet större med sina 13,3-tum. Det erbjuds endast två USB 2.0, en HDMI, en minneskortsläsare samt en 3.5 mm ljudingång vilket är i minst laget i jämförelse med andra Ultrabooks på marknaden.

Vi har dock två viktiga punkter vi måste kritisera Aspire S3 på. Det första och kanske mindre allvarliga är hårddisken. Det kommer inte som en överraskning att Aspire S3 utrustades med en hårddisk, men de har valt att använda en äldre variant som inte heller fått bra kritik hos slutkonsumenter efter en snabb sökning på Google. Hårddisken gör faktiskt tillräckligt med ljud ifrån sig för att man ska höra den, och man märker under normal användning att den håller tillbaka resterande komponenter – en tydlig flaskhals helt enkelt. Hade man bara valt en lite nyare, och lite bättre hårddisk hade vi kanske kunnat smälta detta lite bättre.

Sen kommer vi till den stora besvikelsen, skärmen. Man kan tolerera dåliga betraktningsvinklar till en viss gräns men här känner vi att Acer passerat i alla fall vår toleransnivå. Det gäller att man sitter helt stilla med huvudet och har skärmen i precis rätt position när man tittar på den. Har man skärmen bara något för mycket framåt- eller bakåtlutad blir det genast svårt att läsa text och man ser färgskiftningar. Det här blir för oss närmast en dealbreaker när det kommer till att betygssätta Acer Aspire S3.

Sammanfattningsvis så har Aspire S3 mycket att erbjuda för sitt pris, med hyffsade ergonomiska egenskaper och med batteritid man kan vänta sig i Ultrabook-klassen. Den faktiskt undermåliga hårddisken ger oss inte den responsiva känsla som utlovas av en Ultrabook, och skärmpanelen lämnar mycket att önska. Är det här två punkter man kan leva med och är på jakt efter en slimmad dator med bra prestanda och batteritid är Aspire S3 värd att titta närmare på, då prislappen är något lägre än de flesta konkurrerande modeller i segmentet. Annars rekommenderar vi att man skrapar ihop en eller två tusenlappar till för att få den fullvärdiga ultrabookkänslan.

Acer Aspire S3 är en ultrabook utan några speciella funktioner, och medan det är ett överlag bra bygge är inte heller designen något speciellt. Slutsatsen blir att Aspire S3 känns något identiteslös, datorn saknar det där lilla extra som får den att stå ut från mängden.

aceraspire.slut

Acer Aspire S3

Fördelar:
+Bra batteritid
+Tunn och slimmad formfaktor
+Instant On
+Relativt låg ljudnivå
+Kortläsare
+Sval

Nackdelar:
-Mycket bloatware
-Skärmens dåliga betrakningsvinklar
-Den mekaniska hårddisken håller tillbaka datorn
-Dåligt med anslutningar
-Grunt tangentbord
-Undermålig grafik
-Saknar USB 3.0

Acer Aspire S3 passar användare som:
Söker en lätt och mobil dator
Söker ett alternativ till MacBook Air
Vill ha bra batteritid

Acer Aspire S3 passar inte användare som:
Främst söker ett mobilt system för spel
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Vill ha en dator med bra skärm
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Är i behov av många anslutningsplatser


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Retur Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Bra test 🙂 Det tackar jag för 😉
Behöver en ny modern bärbar. Får vänta in en som inte har dom tråkiga minusen.