Processor och surfprestanda

Processor och minnesprestanda
Testapplikationer: CyberLink MediaEspresso 6.5
WinRAR 4.01
Cinebench 11.5
Blender
wPrime 2.05
AIDA64
Testfokus: Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator.

wPrime_32M
wPrime_1024M

Det börjar inte särskilt bra för Trinity i wPrime, och resultatet är inte bara sämre än AMD A6-3400M, utan även Intels 17W-processorer. Den lyckas endast med nöd och näpe ta sig förbi Samsung NP530U3B, vars BIOS har begränsat turbo i dess processor Core i5-2467M.

Cinebench_CPU

I Cinebench ser vi blandade resultat. I flertrådad prestanda ligger processorn lite efter AMD A6-3400M, medan den i entrådad prestanda lägger sig före. Detta beror på den förbättrade Turbo Core 3.0 och den strömeffektivare arkitekturen som gör att APU:n har lättare att öka klockfrekvensen på processorn än tidigare generation, Llano.

Blender

I Blender ser vi ett första tecken på den högre processorprestandan, och slår Llano med goda marginaler. Det är nästan att Satellite L855D kan mäta sig med Intels ultrabook-processor Core i5-2467M.

AIDA64_Memory

Minneskontrollern i Trinity är förbättrad, och här ser vi det första tecknet på det. Skrivprestandan är inte nämnvärt högre, men i läsprestanda ser vi en påtaglig skillnad. Det är dock inte tillräckligt för att få Trinity att mäta sig med Intels Sandy Bridge, och inte minst Ivy Bridge.

AIDA64_Latency

Minnesfördröjningen är mycket sämre än Llano, vilket kom helt oväntat. Vi testade en nyare version av AIDA64 men resultaten var identiska där. Resultaten kan bero på att ingen version av AIDA64 ännu har officiellt stöd för Trinity, så det här blir ett test vi kommer få återbesök längre fram.

CyberLink_MediaEspresso

I CyberLink ser vi ett skapligt lyft från AMD:s tidigare generation APU, och prestandan ser ut att lägga sig i samma nivå som Intel Core i5-2467M. När vi videoomkodade med hjälp av den inbyggda grafikdelen fick vi exakt samma resultat som AMD A6-3400M. Även här testade vi med den senaste versionen av programmet, då AMD sagt att VCE-stöd ska finnas i CyberLink MediaEspresso. Resultaten blev dock identiska, och det utlovade mjukvaru-stödet fanns inte.

Cinebench_GPU

I Cinebench OpenGL-test ser vi på en gång imponerande grafikprestanda som väntat. Llano nådde inte riktigt hela vägen fram för att nå prestanda i nivå med diskreta grafikkort – AMD A8-4500M gör det, och vi drar på smilbanden vid själva tanken på vad en A10-4600M borde kunna leverera…

HTML5

Surfprestanda
Testapplikationer: Internet Explorer 9
HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida
SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida
Testfokus: Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet.

SunSpider_JavaScript

I SunSpider JavaScript fick vi resultat som faktiskt är överraskande bra. Resultatet är mycket bättre än det i Llano, men det kommer inte som en överraskning att Intel fortsätter att regera i de strikt processor-relaterade testerna.

HTML5_Fishbowl

Resultatet i Fishbowl ser bra ut och prestandan kan vi inte klaga på med tanke på att det faktiskt är en integrerad grafikkrets det handlar om.

CPU-prestanda varierar kraftigt beroende på applikation

Vi kan faktiskt inte säga att vi förvånades över resultaten ovan, och AMD ligger fortfarande långt efter Intel i ren processorkraft. På grund av Piledriver-arkitekturens uppbyggnad presterar den bättre i vissa applikationer än andra, någonting vi märker av tydligt i våra tester. Ibland ligger prestandan runt A6-3400M, och kan till och med vara sämre i vissa fall.

Medan Trinity inte gör särskilt bra ifrån sig i de syntetiska testerna, ser det ut att vara annorlunda i riktiga applikationer. I 3D-renderaren Blender, och videoomkodningsprogrammet CyberLink MediaEspresso är resultaten utan tvivel bättre än AMD A6-3400M, och i klass med Intels 17W-processorer för ultrabooks. Vi såg även när Trinity tog ett jättekliv från Llano i webbläsartestet SunSpider JavaScript.

Trinity kommer utan tvivel med högre processorprestanda än Llano, men prestandan varierar kraftigt beroende på applikation. Även om det inte är allt i ett system, så är det en viktig del AMD måste ta tag i framöver. Vi tror dock att prestandan i Trinity är tillräckligt för de flesta användare, och endast de mer kräsna kommer efterfråga mer. Vi fick även ett par smakprov på grafikprestandan, som vi ska kika närmare på i nästa avsnitt.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?