Spel: Prestanda, batteritid, ljudnivå och temperatur

Spelprestanda
Testapplikationer: Futuremark 3DMark 11
Unigine Heaven
Crysis 2
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Testfokus: Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.

3DMark11

I det första testet som riktar sig mot 3D-prestanda börjar Satellite L855D starkt och slår utan svårigheter Intels senaste grafikdel HD 4000. Mot Llano och A6-3400M ser vi en respektabel ökning på 39 procent. Vi ser att systemet också ligger endast ett stenkast ifrån ett GeForce GT 540M, som i den nya 600-serien kan jämföras med GT 620M. Processorprestandan har även ökat mot A6-3400M, då Satellite L855D och A8-4500 får 20 procent högre prestanda i deltestet för fysikberäkningar.

Unigine_DX11

I det tessellationstunga Unigine Heaven 3.0 är slutresultatet prestanda som utan tvivel är bättre än både förra generationens A6-3400M och Intels senaste HD 4000.

Unigine_OGL

AMD fortsätter att ha dålig OpenGL-prestanda, och avståndet till närmaste diskreta grafikkort utökas rejält. Mot integrerade grafikkretsar finns det däremot inga tvivel om vad som är bäst.

14_Crysis_2Crysis2

Crysis 2 är ett av våra datordräpare, vilket syns i resultaten ovan. Vi ser dock att Trinity tar sig förbi Intel HD 4000 med små marginaler, och lägger sig en god bit före förra generationens A6-3400M.

Starcraft_2Starcraft2_1

AMD A6-3400M begränsades verkligen i Starcraft 2 på grund av dess processorprestanda, och efter att vi såg vad Trinity gick för på den biten kom resultaten här inte som en överraskning. I vårt krävande test där en stor strid utspelas krävs mycket processorkraft ur två kärnor, och Trinity är klart bättre än Llano. Processorprestanda är dock Intels starka sida, vilket gör att dess HD 4000 springer förbi.

Starcraft2_2

Med rejält uppskruvade inställningar närmar sig AMD Trinity Intels inbyggda grafik, men det är fortfarande den med högst processorprestanda som får överhanden i testet. Överlag bör Trinity visa upp högre prestanda och klara av att driva spelet över 30 FPS, men när två spelare möts med en respektabel klunga enheter som går in i strid kan man räkna med att det doppar under 30.

borderlandsBorderlands_1

I Borderlands ser vi riktigt god prestanda ur Trinity, och bland integrerad grafik är det herren på täppan. A8-4500M som sitter i Satellite L855D är dock fortfarande en bit ifrån de diskreta grafikkorten i prestanda.

Borderlands_2

Även med uppskruvade inställningar ser prestandan riktigt bra ut mot motståndet, men det är värt att notera att spelet knappast är spelbart här. Borderlands går dock att spela med respektabla inställningar tillsammans med A8-4500M.

12_Dirt_3
DiRT3_1

DiRT 3 är ett av de spelen som kan dra nytta av både processorn och grafiken, vilket var till Intels fördel med dess HD 4000. Den nya Trinity visar dock att den har vad som krävs för att etablera en första plats bland integrerad grafik.

DiRT3_2

Med höga inställningar utökar Trinity sitt försprång rejält mot både Llano och Intel HD 4000, det är dock inte med spelbara inställningar. Fördelen AMD har med sina grafikarkitekturer mot Intel, är att de inte tappar riktigt lika mycket i prestanda när AA (Anti Aliasing) används.

CivilizationV_1

Vi ser en minst sagt rejäl ökning mot tidigare generation, och vi ser en rejäl ökning på 51 procent mot deras egna A6-3400M. Även Intel HD 4000 får se sig slagen med goda marginaler, och i den rejält krävande Askia-scenen ligger Satellite L855D ruggigt nära 30-strecket.

CivilizationV_2

Med tidigare resultat är det ingen överraskning att vi inte uppnår spelbara bildfrekvenser här. Vi måste dock säga att det är smått imponerande att A8-4500M ligger i nivå med GeForce GT 635M.

Imponerande grafikprestanda – vi vill testa AMD A10-4600M!

Resultaten ovan talar sitt tydliga språk, och AMD har gjort precis det vi väntat oss – levererat på integrerad spelprestanda. Deras A8-serie ersätter den tidigare A6-serien baserad på Llano-arkitekturen, och prestandaskillnaden ligger mellan 30 – 50 procent i spel. Vi ser även att prestandan är mycket bättre än Intel HD 4000, men i de spelen som kräver mer processorkraft har Intel chansen att ta ledningen. AMD kan bara gå så långt med sina grafikarkitekturer, och det krävs att de rycker upp sig även på processorfronten framöver. Vi börjar på allvar uppnå grafikprestanda som är tillräckligt för de allra flesta spelen, och att AMD satt en ny ribba på marknaden för integrerad grafik igen, finns det inga tvivel om.

Med dessa faktan i hand kan vi inte låta bli att tänka på toppmodellen. A8-4500M är väldigt nedkapad på grafikdelen mot dess storebror A10-4600M, så prestandan där bör faktiskt ligga i nivå med diskreta grafikkort. Vi har som tidigare nämnt ett system på ingående som även kommer med ett extra diskret grafikkort för Dual Graphics, och vi väntar ivrigt på att se om AMD verkligen uppnått prestanda i klass med diskreta grafikkort som de själva påstår.

Ljudnivå, temperatur och batteritid i spel

Sound_gaming

Toshiba Satellite L855D imponerar verkligen här, och håller rekordlåg ljudnivå vid belastning. Detta har datorn nog Trinity att tacka för. A8-4500M kommer med endast 35W TDP, så det finns inte mycket som värmer upp datorn så fläkten kan hålla sig på en relativt låg ljudnivå konstant. Med datorns grafikprestanda i åtanke är det svårt att klaga på det dova ljudsus som hörs.

Temp3 Temp4

Datorn blir inte heller så varm, och håller ganska bra yttemperaturer. Det är på vissa platser där datorn ligger precis under 40 grader, men det märks inte direkt av att datorn blir varm vid användning.

Det blev tyvärr ingen skärmdump av HWMonitor den här gången. AMD har varit väldigt tystlåtna om Trinity, så utvecklarna har inte kunnat lägga in stöd för arkitekturen i programmet. Då datorns yttemperaturer inte är så höga, utgår vi ifrån att samma sak borde gälla AMD A8-4500M.

Battery_gaming

Batteritiden är i vanlig ordning dålig, och ligger en bit över en timma i vårt Crysis 2-test. Tittar vi på andra system som ultrabooks ligger systemet inte särskilt bra till med sin APU på 35W TDP.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?