Summering - AMD A8-4500M

Då har vi testat det första systemet med AMD Trinity som kommer finnas på svenska butikshyllor från och med idag, och det fick bli den billigare varianten A8-4500M. Vi måste dock säga att den billigare modellen lämnat ett gott intryck hos oss.

AMD A8-4500M kommer med 35W TDP, och i detta hittar vi två Piledriver-moduler vilket resulterar i totalt fyra processorkärnor med klockfrekvensen 1,9 GHz, med deras Turbo Core 3.0-teknik som tillåter processorn att arbeta i upp till 2,8 GHz. Vi hade inga större förhoppningar om hög CPU-prestanda, och medan det i vissa fall var siffror som till och med låg bakom deras förra Llano-generation med små marginaler var den oftast nämnvärt högre. Speciellt i icke-syntetiska tester såg vi en skaplig ökning, vilket är positivt med tanke på processoarkitekturens rykte. Men vi kan utan tvivel konstatera att AMD har en lång väg kvar att gå för att kunna konkurrera mot Intel i CPU-prestanda. Om man någonsin når dit eller helt enkelt fortsätter fokusera på det man gör bäst, GPU-prestanda, är svårare att sia om.

Trinity_die

I samma paket hittar vi AMD:s integrerade grafik, och det är här Trinity imponerar och sätter en ny ribba på marknaden. Det handlar om en grafikdel som fått namnet HD 7640G, med 256 Radeon-kärnor på 497 MHz, och Turbo Core 3.0 på 655 MHz. Mot Llano A6-3400M såg vi en respektabel ökning på 30 – 50 procent, vilket faktiskt var högre än vad vi hade väntat oss. Detta är tack vare den effektivare Terascale 3-arkitekturen och högre klockfrekvenser tillsammans med den nya Turbo Core 3.0-tekniken.

Vi såg att A8-4500M i vissa fall var ett stenkast ifrån att nå prestanda i klass med diskreta grafikkort, och då ska vi ha i åtanke att detta inte är toppmodellen. A10-4600M bibehåller 35W TDP, men får högre klockfrekvenser på CPU samt 384 Radeon-kärnor. Enligt den information vi fått av AMD, bör det bli den första processorn med inbyggd grafik som faktiskt har prestanda i klass med många diskreta grafikkort på den mobila marknaden. Medan detta inte är någonting vi kunnat bekräfta med egna tester, låter det bra. Kort sagt, gillade ni Llano så kommer ni att älska Trinity.

Att AMD ligger efter Intel märks dock tydligt på inte bara CPU-prestanda, utan även på en av deras strömsnålare modeller. A10-4655M med 25W TDP tror vi kommer bli intressant för ultratunna datorer, men 17W-modellen A6-4455M kommer med stora komprimisser. Förutom 256 Radeon-kärnor med låga klockfrekvenser, finns endast två processorkärnor att tillgå. Vi tror faktiskt att Intel HD 4000 överlag bör prestera bättre än denna modell i grafikprestanda, och det krävs alltså att AMD har aggressiv prissättning om den ska hitta in i några system. Alternativt är att den beryktade A10-modellen på 17W dyker upp, om det nu är så att den faktiskt existerar.

Över till AMD A8-4500M så kostar det system vi testat idag 5 990 kronor. Vi har dock tittat runt hos tillverkare och frågat om vilka priser vi kan vänta oss på system med en A8-4500M. Vad vi fått fram är att det kommer finnas datorer tillgängliga med processormodellen, med en prislapp på ”under 4 990 kronor”. För runt 4 990 kronor och billigare är det mycket man får för pengarna, och medan det finns en del att efterfråga i CPU-prestanda, finns det mycket kraft i den inbyggda grafiken som bör fungera med de flesta spelen på marknaden. Vi ska inte heller glömma den mjukvara som finns som kan utnyttja den inbyggda grafik till annat än bara spel. Med priset i åtanke kan vi rekommendera datorsystem med AMD A8-4500M.

AMD A8-4500M

Fördelar:
+ Rejält förbättrad grafikprestanda
+ Aggressiv prissättning
+ Stort urval applikationer som drar nytta av GPU-kraften

Nackdelar:
– CPU-prestanda fortfarande långt efter Intel
– CPU-prestanda håller tillbaka potentiell prestanda i spel

Cirkapris (komplett system): 4 990 kronor

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?