Summering - Toshiba Satellite L855D-100

Toshiba Satellite L855D-100 är officiellt den enda första datorn utrustad med Trinity som kommer säljas i Sverige från och med idag. Då vi redan gått igenom prestandan i AMD A8-4500M, går vi raskt över till resten av datorn i fråga.

Datorns byggkvalité går att ifrågasätta och så fort datorn lyfts upp flexar chassit inåt en hel del. Detta märks även av när man skriver på tangentbordet, som kommer med relativt grunda tangenter. Dock var tangentbordet för undertecknad helt godkänt och gick att skriva på efter en kortare inkörsperiod. Pekplattan är bra men det är värt att poängtera att den saknar multitouch-funktioner, och att knapparna gör ifrån sig ett relativt högt klick-ljud när de används.

Datorns 15,6-tumsskärm får anses vara godkänd, med medelmåttiga betraktningsvinklar för att använda TN-paneler. Ljusstyrkan på skärmen är däremot inte den bästa, vilket gör att man tvingas ställa in skärmen på högre styrka, och kommer komma på bekostnad av dess batteritid. Vi kan inte heller säga att vi är överförtjusta i det faktum att skärmen kommer med upplösningen 1 366 x 768, men med tanke på datorns pris och att denna upplösning mer eller mindre ses som en standard är det svårt att klaga för mycket på just den biten.

Hårddisken ligger på 640 GB vilket är prisvärt i ett system som detta, men det är en av de lägre presterande vi testat hittills. Prestandan imponerar inte, och att det inte är en av de bättre hårddiskarna på marknaden märks tyvärr verkligen av vid normal användning. Över till anslutningarna hittar vi tre USB portar (varav en USB 3.0), VGA, HDMI, två 3.5 mm-anslutningar för ljud-in/ut, RJ45 LAN och en minneskortsläsare. Även en optisk DVD RW finns i datorn att tillgå.

Tittar vi på batteritiden ligger datorn på ungefär fem timmar vid mycket lätt användning, och strax under tre vid videouppspelning. Medan vi tidigare kritiserat system med liknande siffror, måste vi ta datorns pris i åtanke och för 5 990 kronor får det anses fullt acceptabelt.

Rekordlåg ljudnivå noterades i testlabbet

Där datorn skiner är på dess ljudnivå, medan man vid lägre belastning konstant hör ett svagt luftflöde och en fläkt som spinner upp med jämna mellanrum så briljerar den vid tyngre belastning som spel. Tittar vi på datorns ljudnivå har vi ett system som slår samtliga system vi tagit in för test med råge, och den blir faktiskt aldrig speciellt högljudd. Ljudnivån vid tung belastning ligger på en liknande nivå som många andra gör när de står med endast skärmen påslagen och Windows påslaget.

Toshiba Satellite L855D blev AMD:s lanseringsplattform i Sverige, och vi kan inte säga att vi är särskilt imponerade. En dator med liknande byggkvalité var det länge sedan vi stött på, och hårddisken gör att datorn inte alls känns responsiv att använda. Det kan låta som att vi går lite väl hårt mot Satellite L855D, men det är i är det här fallet befogat. Samtidigt ska vi inte bortse från dess fördelar, ljudnivån vi tog upp är väldigt bra vid tyngre belastning som spel vilket kan vara av prioritet för vissa användare.

Vi kan definitivt se en marknad för den här modellen, om den hade haft ett lägre pris. För 5 990 kronor känns det inte som ett prisvärt system med tanke på vad man får, och är det just Trinity ni söker rekommenderar vi er att helt enkelt vänta på att andra system kommer till marknaden i juni. För priset Toshiba begär finns det helt enkelt bättre system på marknaden, vilket gör den svår att rekommendera i dagsläget.

Dator_2

Toshiba Satellite L855D-100

Fördelar:
+ Riktigt bra ljudnivå vid hög belastning
+ Bra tangentbord, efter kortare inkörsperiod
+ Förhållandevis bra grafikprestanda

Nackdelar:
– Byggkvaliten hade kunnat vara mycket bättre
– Långsam hårddisk förstör upplevelsen
– Relativt svag bakgrundsbelysning på skärmen
– Högt pris för vad man får

Toshiba Satellite L855D passar användare som:
Söker en dator med låg ljudnivå, även vid tyngre användning
Skriver snabbt, och hanterar mycket text
Vill ha grafikprestanda som klarar de flesta spelen

Toshiba Satellite L855D passar inte användare som:
Vill ha en dator med hög kvalitetskänsla
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Söker en dator med bra skärm
Behöver en dator med batteritid över det normala

Cirkapris inklusive moms: 5 990 kronor

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?