Bulldozers återkomst: Piledriver

Bulldozer var en efterlängtad arkitektur, AMD skulle komma tillbaka och konkurrera med Intel i det högre segmentet. För första gången på över tio år introducerade AMD en arkitektur som var helt ny från grunden, och med GlobalFoundries då världsledande tillverkningsteknik hade företaget en ärlig chans att på allvar visa Intel vart skåpet skulle stå. AMD tog dock en onödigt stor risk, som de tidigare uttalat sig om att de aldrig skulle göra: de introducerade den nya arkitekturen, på en aldrig tidigare använd tillverkningsteknik.

AMD kunde inte nå de klockfrekvenser de hade hoppats på, då strömförbrukningen skenade iväg mot aldrig tidigare skådade höjder på konsumentmarknaden när de siktade för högt. Företaget hade inte heller haft möjligheten att korrigera alla fel som är bundna att existera med en arkitektur som är helt ny från grunden. Lanseringen sköts fram flera gånger och att de hade problem blev allt mer tydliga. GlobalFoundries ville påbörja massproduktion på den nya tillverkningstekniken, investerare och klienter började tappa tålamodet. AMD tvingades in i ett hörn och en situation de inte kunde ta sig ur.

De tvingades till slut skeppa Bulldozer, och den design som borde varit både revolutionerande och banbrytande mottogs av många arga miner och krossade förhoppningar. Inte minst vi på NordicHardware såg inget annat val än att med stor sorg i hjärtat ge den nya toppmodellen den första Kalkon-utmärkelsen i vår historia. Nu återvänder Bulldozer i ny skepnad, denna gången med namnet Piledriver och det är denna arkitektur vi återfinner i Trinity.

Piledriver – vad Bulldozer borde varit?

Bulldozer var den första helt nya arkitekturen från AMD på över tio år, kombinerat med en ny obeprövad tillverkningsteknik fick vi dagens FX-serie. Piledriver kommer inte med flera stora förändringar, och i väldigt grova drag är det fortfarande samma Bulldozer-arkitektur det handlar om. Vad de har gjort är istället att finputsa Bulldozer, med många små ändringar och justeringar som ska resultera i högre prestanda.

Piledriver

AMD har lämnat enheterna som utför beräkningar i heltal och flyttal till största del orörda, vilket kanske låter konstigt men det var inte här problemen i Bulldozers design ligger. All kringliggande logik har förbättrats, som processorns Frontend, Prefetcher och schemaläggare. Processorns L1 TLB-cache för virtuell adressering har blivit större, och dess L2-cache som många misstänkte var ett av de stora problemen i Bulldozer ska ha fått ökad effektivitet. Att all kringliggande logik förbättrats bör resultera i förbättrad IPC (Instructions Per Cycle/Clock), men även att processorn utför mindre arbete i onödan och därmed blir mer strömeffektiv.

Förutom prestandaförbättringar har de sänkt strömläckaget i Piledriver jämfört mot Bulldozer. Det här ska ge Piledriver ökad potential i klockfrekvenser, och för bärbara Trinity kommer klockfrekvensen ligga på 1,9 – 3,2 GHz. För stationära Trinity som lanseras senare i sommar kommer klockfrekvensen uppgå till 4,2 GHz. När vi tittar på Vishera – den åttakärniga processor som ersätter dagens FX-serie ska det vara en arkitektur på ”över 4,0 GHz”.

För de som är intresserade av en djupare genomgång av arkitekturen och Bulldozers design, rekommenderar vi vår recension av FX-8150 från hösten förra året:

Steamroller blir den första stora revisionen av Bulldozer

Medan Piledriver kommer med många välbehövliga förbättringar och blir strömeffektivare än Bulldozer så är det Steamroller som blir den första stora revisionen av arkitekturen. Steamroller kommer att användas i företagets tredje generation APU:er som går under kodnamnet Kaveri.

Exakt vad AMD kommer göra med Steamroller är ännu oklart, och de första detaljerna bör vi kunna vänta oss mot slutet av året. ”Greater parallelism” som det står i presentationsbilden antyder att vi kommer få se större prestandaförbättringar än de i Piledriver, speciellt i flertrådad prestanda. AMD har troligtvis gjort stora förändringar i all kringliggande logik igen, men även beräkningsenheterna bör ha fått en del uppmärksamhet.

Företagets nya CTO (Chief technology officer) Mark Papermaster, med en imponerande meritlista från bland annat IBM och Apple, har i ett tidigare uttalande till Tech Report erkänt att AMD måste få ut högre prestanda ur sina processorer. Högre prestandaförbättringar än de 10 – 15 procent AMD pratat om årligen behövs, och medan han inte ville gå in på detaljer sade han: ”We need more than that. We’ll get more.”

Mark Papermaster på AMD säger att de kommer leverera högre prestanda framöver än vad som först utlovats

”We’ll get more” – det här kommer inte med Steamroller, utan han konstaterade att 2012 och 2013 för AMD stenhårt kommer handla om att leverera. Papermaster har även sett till att AMD kommer lägga ned mer resurser på emulering. Vad det här kommer innebära i praktiken är att företaget har större möjligheter att upptäcka fel i en design innan den färdigställs, vilket förhoppningsvis resulterar i att historien inte upprepar sig i framtiden.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?