Pumori plattformen - samma styrkretsar som tidigare

AMD var först på marknaden med en styrkrets som hade stöd för USB 3.0, samtidigt hade de sedan en tid tillbaka SATA 6.0 Gbps inbakat i samma paket. När Llano lanserades fanns det inga tvivel om vilken aktör som hade styrkretsen som erbjöd det mest kompletta paketet. Att ha så mycket som möjligt inbyggt i styrkretsen reducerar inköpspriser av andra kretsar men även komplexiteten på moderkorten, någonting som uppskattas av datortillverkare men självklart även slutkonsumenter som kan köpa en billigare produkt.

Intel har dock inte bara ryckt upp sig med förbättrad grafikprestanda, utan även deras styrkretsar konkurrerar nu i nivå med AMD. Trots att AMD:s tidigare styrkretsar till Llano fick anses vara bra, så hade vi hoppats på någonting nytt. Istället återanvänder företaget sin A70M och A60M för att komplettera Pumori-plattformen. Styrkretsarna består i grunden av likadana kretsar, och den enda skillnaden är att A60M har USB 3.0 deaktiverat.

Platform

Styrkrets A70M A60M HM77 HM76 HM75 UM77
Skärmstöd 3 st
SSD-cachefunktion Nej Ja
USB 2.0 (3.0)
14 (4) 14 14 (4)
SATA 3.0 (6.0) Gbps 6 (6) 6 (2)
mSATA Ja
HD 7.1-Audio Ja
SD-kontroller Ja
Ethernet / LAN 10/100/1000
Skärm-anslutningsstöd HDMI 1.4a, DisplayPort 1.2, DVI, VGA
PCI Express 2.0
4 8
Stöd för PCI Express 3.0 Nej Ja
Tillverkningsteknik 65 nanometer (TSMC) 65 nanometer (Intel)
TDP 4,7W 4,1W 3,0W

Vi ser att AMD och Intel är närmast identiska när vi tittar på deras mobila styrkretsar – att AMD stödjer sex stycken SATA 6.0 Gbps är irrelevant när vi tittar på det mobila som vi fokuserar på idag. Intel har även stöd för lika många USB 3.0-portar, och med fyra till antalet finns det ingenting som hindrar tillverkare att skeppa datorer exklusivt med USB 3.0.

Någonting vi tycker AMD saknar är en funktion för att använda en SSD som cacheminne. Intel har sin Smart Response Technology, där tillverkare kan utrusta ett system med en mekanisk hårddisk och para ihop den med en liten SSD som lagrar den data som används oftast för ett extra responsivt system. Varför vi tar upp detta är för att vi vet att tillverkare kommer börja använda denna funktion framöver i mycket större utsträckning.

Samtidigt vet vi också att datortillverkarna är uppfinningsrika, och att det inte borde vara några större svårigheter att lägga till liknande funktioner i AMD-baserade system. Men som nämnt tidigare, det mest kompletta paketet gynnar deras marginaler och därmed priserna på slutsystemen.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?