Trinity pressar ned strömförbrukningen

Strömeffektivitet är ett hett ämne, speciellt nu när mobilitet ligger i stort fokus. AMD:s första generations A-serie kom med TDP-värden 35W och 45W, och medan det ofta var rykten och spekulationer kring strömsnålare varianter var det någonting som aldrig materialiserades.

Processorer på 35W TDP (Thermal Design Power) är det vanligaste man stöter på i butikshyllorna. TDP är ett värde AMD, Intel, NVIDIA eller för den delen alla tillverkare som säljer kretsar ger ut till datortillverkare för att de ska veta vilken kapacitet värme kylningen ska klara av att avleda kontinuerligt när kretsen belastas för fullt. Det är alltså ingenting vi kan stirra oss blint på och säga att en processor drar exempelvis 35W, men det ligger inte långt ifrån sanningen att den drar så mycket vid väldigt tung användning.

AMD pressar ned strömförbrukningen med Trinity, och till skillnad från tidigare rykten att de skulle öka deras TDP-värde till 55W så sänker de det istället ett steg. Inga nya processorer i A-serien ska ligga på 45W enligt AMD, utan taket ligger numera på 35W. Samtidigt erbjuder de två strömsnålare alternativ för att ta sig an det ultratunna segmentet.

Trinity_SKUs

Modell A10-4600M A8-4500M A10-4655M A6-4400M A6-4455M
Arkitektur Trinity
Tillverkningsteknik 32 nanometer (GlobalFoundries)
Processorarkitektur Piledriver
Processorkärnor
4 2
Frekvens 2,3 GHz 1,9 GHz 2,0 GHz 2,7 GHz 2,1 GHz
Turbofrekvens (flera trådar) 2,7 GHz 2,3 GHz ? ? ?
Turbofrekvens (en tråd)
3,2 GHz 2,8 GHz 2,8 GHz 3,2 GHz 2,6 GHz
L2-cache 2 x 2 MB 1 MB 2 MB
Grafikarkitektur Terascale 3 ”VLIW4”
Grafik (Modellnamn)
HD 7660G HD 7640G HD 7620G HD 7520G HD 7500G
Radeon-kärnor 384 256 384 192 256
Frekvens (GPU)
497 MHz 497 MHz 360 MHz 497 MHz 327 MHz
Frekvens (GPU, Turbo) 686 MHz 655 MHz 497 MHz 686 MHz 424 MHz
Minnesstöd 1 600 MHz 1 600 MHz 1 333 MHz 1 600 MHz 1 333 MHz
TDP 35W 35W 25W 35W 17W

AMD inleder med endast fem modeller på marknaden, men att göra det simpelt behöver inte vara en nackdel? Tre av modellerna ligger på 35W, där vi även hittar AMD:s flaggskepp A10-4600M. Processorn får fyra processorkärnor klockade till 2,3 GHz med Turbo Core på 3,2 GHz samt en fullt påslagen grafikdel med 384 Radeon-kärnor på 497 MHz med Turbo Core på 686 MHz. Datorn vi har inne för test idag är en Toshiba Satellite L855D som kommer med den lägre klockade A8-4500M med två av sex grafikkluster deaktiverade, vilket resulterar i totalt 256 Radeon-kärnor.

Vi ser även att företaget ökat minnesstödet sedan tidigare. Med Llano var det endast 45W-modellerna som hade stöd för 1 600 MHz-minnen, nu har Trinity stöd för det i sina 35W:are – någonting som är välbehövligt för den bandbreddshungriga grafikdelen. Minneskontroller och nordbrygga drar dock en hel del ström, vilket har gjort att deras 25W- och 17W-modell endast har stöd för upp till 1 333 MHz.

Värt att notera så har AMD ändrat namnschemat från Llano. Förutom att Trinity ingår i deras A-4000-serie, så ersätter deras A10 de tidigare A8-modellerna från AMD, medan A8 ersätter A6 och så vidare. A4, A6, A8 och A10 kommer helt ockuperas av Trinity, medan E2 där Llano tidigare höll hus kommer ersättas av Brazos 2.0. Det finns ännu inga A4-APU:er baserad på Trinity, men då vi ser endast fem modeller kan vi räkna med att AMD har fler på gång framöver.

AMD går till attack på den ultratunna marknaden

Intel har spänt alla sina muskler och dragit igång marknadsföringen på allvar, framtidens PC är ultrabook-konceptet enligt Intel. AMD har för avsikt att följa med på den nya trenden och kontrar därför med vad de kallar ultrathin. Varumärket ultrathin kommer troligen inte marknadsföras på samma sätt som ultrabook, utan kommer till stora delar att användas främst i relation med tillverkare.

Vision

Likt Intel så har AMD tagit fram speciella dekaler för ultratunna, som lättare smälter in i ett datorchassi. Om tillverkarna vill kan de alltså få använda de grå dekalerna för APU:er med TDP på 25W och 17W, och sätta på sina datorer istället för AMD:s vanliga röda.

AMD ska ha satt upp vissa krav på deras ultrathin-datorer, och exakt vad dessa krav är fick vi dessvärre inget svar på men det är någonting vi kommer gräva vidare i. Det enda vi fick höra är att de ska vara mindre restriktiva än Intels ultrabook. Utan att spekulera för mycket i frågan, utgår vi ifrån att det finns vissa mått att gå efter samt att Instant On ska finnas och liknande självklarheter som återfinns i en ultrabook ska finnas i en AMD ultrathin.

För ultrathins har AMD sin A10-4655M med 25W TDP, som bör ha ungefär samma prestanda som den A8-4500M vi testar idag. Vi hittar även den strömsnålaste A6-4455M med endast 17W TDP, detta kommer dock på bekostnad av två processorkärnor samt endast 256 Radeon-kärnor med nedvridna klockfrekvenser. Det har antytts att det finns en A10-modell på gång med 17W, men vi har inga detaljer kring denna ännu. A10 avslöjar att det skulle handla om fyra processorkärnor och 384 Radeon-kärnor, och på grund av den låga strömförbrukningen kan vi även räkna med låga klockfrekvenser på båda delar. Hurvida detta stämmer får vi helt enkelt vänta och se.

Performance-per-Watt

AMD säger Trinity är dubbelt så strömeffektiv som Llano, och av vad vi kan tyda av deras diagram ovan så ska deras 17W-modell prestera i nivå med deras förra generation Llano på 35W. Hurvida detta stämmer på CPU-prestanda låter vi vara osagt, men vi tror mycket väl det kan stämma när vi tittar på grafikprestandan.

Vi kommer självklart titta närmare på AMD ultrathin framöver, och vi känner redan till HP:s sleekbook som är just en sådan dator. Enligt AMD ska samtliga stora tillverkare ha någonting på gång i det segmentet med deras plattform.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?