OpenCL och GPU-acceleration börjar ta fart

När AMD lanserade Llano pratade de högt om OpenCL och GPU-accelererade applikationer. Inför lanseringen av Llano arbetade redaktionen på NordicHardware vigoröst för att hitta mjukvara som faktiskt utnyttjade sådan teknik, men det var lättare sagt än gjort. Efter vårt samtal med AMD förra veckan kändes det som att 2012 blir året GPU-accelererade applikationer på allvar börjat ta fart. Företaget har senaste året lagt ned mycket resurser på att hjälpa utvecklare att dra nytta av OpenCL, och kan i år vissa upp en mycket större lista än förra året.

GPU_Accelerated_applicationsGPU_Accelerated_applications2

Förutom saker som används dagligen som Adobe Flash och webbläsare, finns ett stort urval videoomkodnings- och bildredigeringsprogram som kan accelereras med ett dedikerat grafikkort – eller AMD:s inbyggda grafik. Vi tyckte dock att ett program stod ur från mängden, vilket är komprimeringsprogrammet WinZIP. WinZIP komprimerar nu flera filer parallellt, och samma sak gäller kryptering.

Vi utförde därför ett par korta tester för att se hur mycket grafikdelen hjälpte till. Vi valde att komprimera en av mapparna i spelet Borderlands som låg på 1,58 GB, med bästa möjliga komprimeringsmetod. Vi körde dessutom exakt samma test, men den här gången med AES (256-bit) kryptering. Testerna är gjorda med OpenCL av- och påslaget.

WinZIPWinZIP_Compression

Vid komprimering ser vi en respektabel tidsbesparing på 17 procent. Det är inte lika högt som i andra grafikaccelererade applikationer, men det är fortfarande en klar förbättring. Det här beror antingen på att det inte går att snabba upp kompringering lika mycket som exempelvis vid videoredigering, eller att programmet stödjer ett begränsat antal trådar i dagsläget. Vi kommer att testa WinZIP grundligt framöver och förhoppningsvis kunna lägga till det i vår testsvit framöver.

WinZIP_Compression_Encryption

När vi kör komprimering och AES 256-bit kryptering samtidigt får vi ett 21 procent bättre resultat.

Att en sådan sak som komprimering stödjer OpenCL säger oss att det hela börjar ta fart på riktigt. WinZIP 16.5 ser bara ut att stödja GPU-acceleration med AMD:s APU:er och grafikkort, men vi kommer hålla utkik efter det för att se när NVIDIA:s grafikkort kan användas till samma sak och inte minst Intels Ivy Bridge.

Mediakonsumption fortsätter växa

En annan funktion AMD pratar om som i princip alla konsumenter kommer ha nytta av är deras Steady Video. Att folk filmar med en mobiltelefon är vanligare än någonsin, men bildstabilisering i denna typen av enheter är ännu inte lika bra som dedikerade filmkameror. Det här gör att filmerna ofta blir skakiga. Steady Video stabiliserar bilden i realtid, och det ska fungera i såväl mediaspelare som VLC, eller nättjänster som YouTube. Steady Video finns även att tillgå i videoomkodningsprogram, för att stabilisera filmen innan man laddar upp den på YouTube och dylikt.

Steady_VideoQuick_Stream

Quick Stream är ännu en exklusiv funktion för AMD:s plattformar som funnits sedan tidigare. Plattformen prioriterar media-relaterad internet trafik och skapar en buffer för alla Video on Demand-tjänster, men även YouTube och liknande. Detta för att filmen ska kunna spelas upp sömlöst utan att det stannar till för att ladda ett par sekunder i taget.

Det märks att AMD lägger stort fokus på liknande funktioner, och vad vi tagit upp är bara några av dem. Mediakonsumption blir vanligare bland konsumenter, och vi ser hur både Steady Video och Quick Stream bör komma till nytta för så väl inbitna entusiaster, som den mindre insatta konsumenten.

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
whoxindFarradayJacob Hugossonxemacsrobjoh Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
robjoh
Gäst
robjoh

Bra recension, ser som er fram emot storebror A10 och ännu mer de stationära varianterna.

Har en känsla av att A10 kommer täcka mina casual spelbehov med marginal när till och med A8 verkar klara Civ 5 ok.

Vem0th
Gäst
Vem0th

Lite besviken kan man juh bli, fast förbättringarna över Llano som Bulldozer inte klarade av förtjänar framförallt en liten cigarr.

Tror dem flesta vill se en 17w modell till rakning samt en A10 med HD7670M i dualgraphics.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hehe, troligen är det väl skuggorna som gör det men datorn på bilden ser ut vara typ en halv decimeter tjock 🙂

och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*

De kanske lyckats göra en bärbar Compis-dator? bara 20 kg och en halvdecimeter på djupet, äntligen!!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Lagl0rden”]
och ”Comal”, programmerade man inte i det på Compis-datorerna i plugget? :-*
[/quote]
Jo, men visst var det så: http://sv.wikipedia.org/wiki/Comal

Medlem
gosh

Äntligen riktig konkurrens bland portabla datorer. Viktigast för AMD var att få ner strömförbrukningen samtidigt som prestanda är tillräcklig. Brazos var något för klen och dög mest till de allra billigaste datorerna och Llano drog lite för mycket ström. Nu ligger man mycket mer rätt

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension! 🙂 Ser bra ut detta. Ser även fram emot A10 och alla de stationära modellerna.

Jag saxar lite från Anandtechs recension.

AMD Llano 32nm 228mm2 1.178B
AMD Trinity 32nm 246mm2 1.303B

Intel Sandy Bridge (4C) 32nm 216mm2 1.16B
Intel Ivy Bridge (4C) 22nm 160mm2 1.4

Intels kretsar sjunker i storlek men AMD ökar. Hur kan detta påverka AMD sätt till marginaler och dylikt? Eller Intels nya 22nm process gör ändå tillverkningen av Ivy Bridge dyr?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Jacob Hugosson”]Den information du söker står med i den här recensionen, sida 2 och 3 ;-)[/quote]

Du fick mig….. Har mest kollat på alla fina bilder och tabeller.

Men hur tror du detta kan påverka AMD Jacob?

robjoh
Gäst
robjoh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kul att det uppskattas, ser fram emot att testa fler Trinity-datorer framöver! 🙂 Utan att säga för mycket är det två, eventuellt tre system jag tänker ta in för test så fort de finns tillgängliga.
[/quote]

Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén. Gillar vad Trinity visar för prestanda med Civ 5, vill dock ha en dator som inte är skit.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”robjoh”]Hoppas att några av de datorerna har en bättre kvalité känsla. Kan inte påstå att jag blir köpsugen när nu beskriver byggkvalitén.[/quote]

Precis såhär känner jag också.

Prestandan i Trinity räcker för mig, men att det ska vara så svårt att bygga resten av datorn i kvalité också så att man vill använda den är obegripligt utan att för den skull göra den svindyr.

Typ en 15″ Asus Zenbook fast med en pekplatta som går att använda och någon/några USB-portar extra samt givetvis IPS-panel som i de nya Zenbooks.

Farraday
Gäst
Farraday

Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.

Farraday
Gäst
Farraday

The laptop came w/o windows. I’m a linux guy and I installed windows on it just because i need to work on a cross-platform library and to have a small machine for the rare occasions I play games.

Acer clusterfucked it badly. It appears there is an ’inf’ file ( or whatever ) describing the driver but the actual driver is missing (!) Some moron only copied the inf ! And, of course, on Acer’s site there are only ’drivers that are not on the cd’ …

Well, thanks anyway.

Farraday
Gäst
Farraday

Yeah, thanks.

I don’t think there is anything to be done but waiting for AMD to officially release a new Catalyst with Trinity support.

whoxind
Gäst
whoxind

[quote name=”Farraday”]Nice review and sorry for my english 😉

I’ve just bought an Acer notebook with an A10-4600m and I was about to bench it, but I can’t find any USB 3.0 controller drivers ( even on acer’s cd! ) and no catalyst for either the gpu in in the a10 or the stand-alone 7670m 🙁

Did you get special drivers from AMD for this review ?

Thanks.[/quote]
What’s the Acer A10 4600M type? v3 series?