AMD Llano har varit på tapeten i flera omgångar här på NordicHardware men då med fokus på den stationära marknaden. Vi har nu kikat närmare på den mobila motsvarigheten av AMD:s Llano APU – processor med inbyggd grafik. Hur står sig A6-3400M mot datorer utrustade med Intels processorer och grafik från NVIDIA?

Vi har än så länge bara testat Intel-baserade datorer – och detta av goda skäl. På senare tid har allt fler datorer utrustade med AMD A-serien, mera känt som Llano, försvunnit från butikshyllorna och vi har inte kunnat få ett bra svar om varför från vare sig AMD eller representanterna hos datortillverkare. Vad vi kan bekräfta är att den inte är på väg att ersättas, då dess uppföljare Trinity inte är att vänta förrän om några månader.

X53T

Vi efterfrågade en Llano-baserad bärbar dator till vår bärbara testsvit och det vi fick var en modell vid namn ASUS X53T – som tyvärr slutat säljas i Sverige. Även om det är en utgående modell så kände vi ett behov av att få med AMD i vår testsvit så därför har vi ändå tagit datorn genom våra prestandatester.

Vad vi inte har gjort är ett fullskaligt test av datorn i sin helhet, då vi inte ser någon anledning att lägga ned den långa tiden på en utgången modell på den svenska marknaden. Goda nyheter är att nyare modeller ska vara på gång, och vi hoppas kunna göra ett fullskaligt test av en AMD-baserad dator framöver.

Det vi har inne på test idag är som sagt ASUS X53T som blir vår första referensplattform för AMD. Datorn kommer utrustad med en AMD A6-3400M, med fyra kärnor på 1,4 GHz med ett turbo-läge på 2,3 GHz. Inbyggt i processorn hittar vi AMD Radeon HD 6520G, med 320 Radeon-kärnor klockade till 400 MHz. De fyra kärnorna och den inbyggda grafiken har ett TDP-värde på endast 35W, vilket ser bra ut på pappret. Vi hittar även 8 GB DDR3-minne och en mekanisk hårddisk.

Datorn stödjer även AMD:s Dual Graphics, vilket går ut på att köra den inbyggda grafiken med ett diskret grafikkort i CrossFire. Det diskreta grafikkortet består av ett HD 6650M med 480 Radeon-kärnor på 600 MHz, tillsammans med 1 GB DDR3-minne på 900 MHz (1 800 MHz effektivt). Detta grafikkort kan jämföras med de stationära korten i HD 6500/6600-serien sett till prestanda.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonZiggemannenS0urcerr0RPsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

”Faktum kvarstår att seriella beräkningar aldrig kommer försvinna helt, så AMD behöver verkligen rycka upp sig på den här fronten.”
Kändes datorn markant trögare under användning i enkeltrådade program?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Mycket välgjort och komplett test! Samt att man kunde tolka texten i videokodningstestet som att GT540 är bättre än Quicksync, men ni menade förstås sammanfattningsvis för alla grafiktesterna i helhet. Antar att det varit stressigt nu med MWC och allt. Men riktigt härligt med en resa till värm..ehm! menar mässan! 😉 Förresten… Påverkas Winrar testet av att det är HDD istället för SSD? Det där med enkeltrådad prestanda är bra att ni mäter!Själv upplever jag skillnaden varje dag med min atom dualcore 1,5ghz, mot min andra atom 1,66ghz single – tex i youtube videos, som funkar synligt bättre på singlecore(!?)… Läs hela »

Ziggemannen
Medlem
Ziggemannen

Jag skulle vilja få det bekräftat hur datorn har prestandatestats, dvs. om den har varit inkopplad med nätsladd eller om den har körts på batteriet? Detta lyckades inte jag hitta i texten och visserligen är det en bärbar dator men anledningen till frågan är att AMD har valt att inte låta datorn köra i turboläge när den går på batteri. Och följdaktligen skulle detta få stor inverkan på siffrorna. Jag funderade för ett tag sedan på varför A6-3420M fått en så dålig siffra på Passmark och skapade därför en tråd på deras forum: [url=http://www.passmark.com/forum/showthread.php?t=3576]A6-3420M vs. A6-3400M[/url] Där fick jag ett… Läs hela »