Processor och surfprestanda

Vi inleder med PCMark 7 och CrystalDiskMark två tester som egentligen inte säger någonting om AMD:s plattform. Men vi kommer ha med dessa referensvärden i framtida tester, så därför anser vi det nödvändigt att presentera dem här.

PCMark7

PCMark 7 tar med hela systemet i beräkningarna för slutpoängen, men även det lagringsmedium som används har stor betydelse för slutpoängen. Programmet är inte direkt känt för sin flertrådade natur, och med en mekanisk hårddisk hamnar AMD i botten av tabellen.

CDM_SequentialCDM_4K

Systemet ligger precis som väntat där den bör med sin mekaniska hårddisk i CrystalDiskMark.

Processor och minnesprestanda
Testapplikationer: CyberLink MediaEspresso 6.5
WinRAR 4.01
Cinebench 11.5
AIDA64
wPrime 2.05
Testfokus: Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardaliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går det mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator.

CyberLink

AMD-systemets CPU-prestanda imponerar inte, och trots sina fyra kärnor hamnar det till och med efter Intels processorer specificerade med ett TDP-värde på 17W. När grafikdelen får hjälpa till att arbeta ser det inte mycket bättre ut, då Intels dedikerade QuickSync-logik återigen visar vart skåpet ska stå. ASUS U46SV visar sig ha mycket bättre prestanda med endast två kärnor, och vid GPU-delen är dess GeForce GT 540M mycket bättre i det här testet än AMD:s alternativ. Intel QuickSync är däremot som väntat fortfarande det snabbaste alternativet, tack vare att tekniken bygger på dedikerad logik Intel byggt in i processorn.

WinRAR

Slutpoängens betydelse till trots är AMD Llano allt annat än imponerande i WinRAR. Trots sina fyra kärnor hamnar ASUS X53T nämnvärt efter även Intels strömsnålaste modeller. Återigen är ASUS U46SV långt före med sin Core i5-2410M.

Cinebench

Återigen ser vi att AMD inte hänger med i CPU-tunga applikationer, lite ljusning ser vi i det flertrådade testet är de två extra kärnorna i alla fall gör A6-3400M konkurrenskraftig.

Cinebench_OpenGL

AMD har lagt ett stort fokus på grafikdelen, vilket märks i OpenGL-testet. AMD klarar sig utomordentligt mot Intels integrerade lösningar, men ASUS U46SV med sin GT 540M lägger sig fortfarande före.

AIDA_MemoryAIDA_Latency

Det blir inte bättre när det är dags att kolla på minnesbandbredden AMD har att erbjuda. Med tanke på att den inbyggda grafiken presterar nämnvärt bättre med ökade minnesfrekvenser, så är det här en punkt AMD behöver arbeta på till kommande APU:er.

wPrime_32MwPrime_1024M

Här ser AMD sin första, dock mycket marginella seger i CPU-prestanda – mot Intels 17W-modeller. ASUS U46SV och Intel Core i5-2410M drar ännu en gång förbi med goda marginaler.

HTML5

Surfprestanda
Testapplikationer: Internet Explorer 9
HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida
SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida
Testfokus: Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet.


SunSpider

Testet är väldigt beroende av entrådad prestanda (dock tar vissa delmoment nytta av flera kärnor), och efter vad vi har sett är det inte så underligt att AMD hamnar sist. Både Cinebench och Javascript ger en tydlig bild om att AMD har mycket att arbeta på när det kommer till CPU-prestanda.

Fishbowl

Vi ser på AMD-systemet att det klarar sig nästan dubbelt så bra vid tung HTML5-belastning än Intels inbyggda grafiklösningar. Så länge AMD:s grafik används kan de visa vart skåpet ska stå, men det händer tyvärr inte allt för ofta. ASUS U46SV visar sig dock prestera mycket bättre med sitt GT 540M.

Prestanda som inte imponerar

Vi hade inte väntat oss så mycket av AMD A6-3400M, men vad vi fick se ovan var inte väntat. Det märks hur långt Intel har kommit, när deras två kärnor med Hyper-threading slår AMD:s fyra ”riktiga” kärnor, eller i bästa fall lägger sig någorlunda lika. AMD har verkligen mycket att ta igen när det kommer till CPU-prestanda.

Applikationer som CyberLink MediaEspresso och HTML5-testet visar däremot AMD A6-3400M från sin bästa sida, tack vare den inbyggda grafikdelen. Det är det här AMD tror är framtiden, att grafikdelen ska accelerera allt flera applikationer, och i framtiden så gott som alla. Även om visionen låter bra så är vi inte där ännu, dock kan vi tycka att HTML5 och Flash (som också har GPGPU-stöd) är mjukvara som används av mer eller mindre samtliga personer med internetuppkoppling så helt förlorat är det inte.

Samma sak kan också sägas om Javascript, där AMD faller platt mot Intels processorer. Faktum kvarstår att seriella beräkningar aldrig kommer försvinna helt, så AMD behöver verkligen rycka upp sig på den här fronten.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonZiggemannenS0urcerr0RPsynoKhi0 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

”Faktum kvarstår att seriella beräkningar aldrig kommer försvinna helt, så AMD behöver verkligen rycka upp sig på den här fronten.”
Kändes datorn markant trögare under användning i enkeltrådade program?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Mycket välgjort och komplett test! Samt att man kunde tolka texten i videokodningstestet som att GT540 är bättre än Quicksync, men ni menade förstås sammanfattningsvis för alla grafiktesterna i helhet. Antar att det varit stressigt nu med MWC och allt. Men riktigt härligt med en resa till värm..ehm! menar mässan! 😉 Förresten… Påverkas Winrar testet av att det är HDD istället för SSD? Det där med enkeltrådad prestanda är bra att ni mäter!Själv upplever jag skillnaden varje dag med min atom dualcore 1,5ghz, mot min andra atom 1,66ghz single – tex i youtube videos, som funkar synligt bättre på singlecore(!?)… Läs hela »

Ziggemannen
Medlem
Ziggemannen

Jag skulle vilja få det bekräftat hur datorn har prestandatestats, dvs. om den har varit inkopplad med nätsladd eller om den har körts på batteriet? Detta lyckades inte jag hitta i texten och visserligen är det en bärbar dator men anledningen till frågan är att AMD har valt att inte låta datorn köra i turboläge när den går på batteri. Och följdaktligen skulle detta få stor inverkan på siffrorna. Jag funderade för ett tag sedan på varför A6-3420M fått en så dålig siffra på Passmark och skapade därför en tråd på deras forum: [url=http://www.passmark.com/forum/showthread.php?t=3576]A6-3420M vs. A6-3400M[/url] Där fick jag ett… Läs hela »