Zenbook Prime UX31A är en sann premiumdator för den som söker en skärm i världsklass, mobilitet med bra batteritid och hög prestanda i ett ultratunt och lätt format. Har Asus slagit huvudet på spiken med deras senaste flaggskepp?

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Zenbook UX32VD lämnade oss inte med mycket att efterfråga, utan blev en riktig vinnare med tanke på dess pris. Idag har vi testat Asus riktiga flaggskepp på ultrabookmarknaden, Zenbook Prime UX31A. Den här modellen kommer med en ytterligare trimmad design, ett chassi helt i aluminium, en äkta SSD-lösning och riktigt bra batteritid. Självklart finns samma IPS-skärm med 1 920 x 1 080 pixel upplösning vi förälskade oss i hos dess billigare syskon. Trots ett pris som i skrivande stund ligger på 11 990 kronor, får det ses som ett konkurrenskraftigt pris som borde få samtliga datortillverkare att svettas.

Accessories_1 Accessories_2

Exakt samma tillbehör följer med UX31A, som UX32VD. En sleeve som enligt vår subjektiva bedömning är riktigt tilltalande, men även skyddar datorn från repor i exempelvis en väska. I en liten brun väska hittar vi en USB -> Ethernet-adapter, samt en Mini VGA -> VGA-adapter.

Dator_4

Specifikationer – Asus Zenbook UX31A-R4004V
Operativsystem Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor Intel Core i7-3517U ”Ivy Bridge”
(2 x 1,9 – 3,0 GHz, 4 MB L3 cache, 17W TDP)
Styrkrets Intel HM76 Express, 4,1W TDP
Minne 4 GB DDR3-1600 MHz CL11, fastlött
(Dual Channel)
Grafik Intel HD 4000
(16 EU:s, 350 MHz, Turbo 1,15 GHz)
Skärm 13,3″, 16:9, 1 920 x 1 080, LED-bakgrundsbelyst/IPS-panel (Antireflex)
(Chimei – N133HSE-EA1)
Hårddisk ADATA XM11 128 GB, Sandforce SF-2281
(SATA 6,0 Gbps, proprietär standard)
Nätverk Intel Centrino Advanced-N 6235
802.11 a/b/g/n, stöd för WiDi
Bluetooth 4.0
Ljud Realtek ALC269
(Bang & Olufsen ICEpower)
Webbkamera 1,3-megapixel (HD/720p-kamera)
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut
1 x Micro-HDMI
1 x Mini-VGA
2 x USB 3.0
1 x Minneskortsläsare (SD, SDHC, MMC)
Dimensioner 325 x 223 x 18 mm (B x D x H)
Vikt 1,393 kg (1,577 kg inklusive strömadapter på 184 gram)
Batteri 50 Wh
Övrigt Bakgrundsbelyst tangentbord
Mini-VGA till VGA-adapter
USB till RJ45 Ethernet-adapter
Sleeve
Pris

Asus har valt att sticka ut från mängden och utrustar datorn med den kraftfulla processorn Core i7-3517U. Processorn skiljer sig på några punkter mot Core i5-3317U, med 200 MHz högre basfrekvens, 400 MHz högre turbofrekvens, 1 MB extra cacheminne och något högre klockfrekvens på den integrerade grafiken. Totalt sett arbetar processorn i 1,9 GHz i basfrekvens, medan dess nominella klockfrekvens ligger på hela 3,0 GHz när en tråd används – 2,8 GHz i flertrådad belastning. Slutligen hittar vi 4 MB L3 cacheminne och integrerad HD 4000 med en turbofrekvens på upp till 1,15 GHz. TDP-värdet ligger fortfarande på 17 watt för att passa in i ultrabookstandarden Intel spikat, men specifikationerna liknar mer vad vi hittar i en 35 watt modell.

Sett till dess lagring hittar vi en 128 GB SSD, byggd på inget mindre än den välkända och högpresterande kontrollerkretsen Sandforce SF-2281. Till skillnad från den billigare UX32VD, kör Asus med en renodlade SSD-lösning i UX31A. Asus använder sig dock av en proprietär standard, vilket minst sagt komplicerar det om man vill kunna uppgradera datorn i framtiden.

Connectivity_1Connectivity_2
Connectivity_3
Connectivity_4

Zenbook Prime UX31A mäter 18 millimeter på sin tjockaste punkt och 3 millimeter på sin tunnaste. Av detta skäl begränsas antalet anslutningar något. Vi hittar två USB 3.0, en SD-kortläsare, en Mini-VGA, en Micro-HDMI och slutligen en 3,5 mm-anslutning för ljud-in och -ut. Det medföljer en Mini-VGA till VGA-adapter, samt en USB till Ethernet men vill man nyttja HDMI-porten är det en adapter man får köpa på egen hand.

Dator_5

Asus Zenbook Prime UX31A byggs helt i aluminium vilket märks av på byggkvalitén som har en helt annan premiumkänsla i jämförelse mot UX32VD. Vi finner dock fortfarande vissa tecken på flex på mitten av datorns undersida, men då är vi riktigt petiga när vi anmärker på det. Istället för att fortsätta dra liknelser mot dess broder har vi dedikerat en hel sida där vi jämfört de båda.

30
Leave a Reply

Please Login to comment
30 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Tomas LandqvistslagetJacob HugossonPatrik MagnussonAnders Wallenquist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! 🙂

Linus Sjöman
Gäst
Linus Sjöman

Var inställd på Samsungs motsvarighet, mestadels på grund av att skärmen verkade vara mer felfri. Om det nu visar sig att UX31A inte lider av backlight bleeding i samma utsträckning så skulle jag inte tveka en sekund!

Tack för en fin recension!

Björn
Medlem
Björn

När det gäller Asus UX31A och Samsung 900X3C, vilken trackpad och tangentbord är bäst mellan dessa två och hur skulle ni beskriva skillnaderna?

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! :)[/quote]Kan bara hålla med. Men hade dom gjort det rätt på första modellen så hade det ju blivit så mycket svårare att göra den nya. 😉 Jag skulle också vilja ha den nya, men känns dumt att byta då man har den första. Ska jag skriva längre stycken använder jag min stationära. Men den är behaglig att surfa på och titta på film. Har iPads också, men tycker det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”raven76″][quote name=”Anton Karmehed”]Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! :)[/quote]Kan bara hålla med. Men hade dom gjort det rätt på första modellen så hade det ju blivit så mycket svårare att göra den nya. 😉 Jag skulle också vilja ha den nya, men känns dumt att byta då man har den första. Ska jag skriva längre stycken använder jag min stationära. Men den är behaglig att surfa på och titta på film. Har iPads också, men tycker… Läs hela »

slaget
Gäst
slaget

I testet hade ni fått nya drivrutiner för pekplatttan, vilket versionsnummer? Själv mkt nöjd med min ux31a, skulle dock vilja bli bättre på att använda pekplattan.

Mikael
Medlem
Mikael

Vi får väl se hur lång tid det tar innan Apple försöker få bort den här från marknaden. Apple har ju som bekant fått patent på en kilformad profil.

Jag är för övrigt lite förvånad att Apple inte patenterat en ”bärbar dator med uppfällbart lock (clamshell-design)”…

UT_lol
Medlem
UT_lol

Underbar recension som vanligt. Jag saknar dock Crysis 2 testet som ni brukar ha med. Och kanske om jag gnäller tillräcklig många ggr så tar ni med nån test av en GNU/Linux distro. Bara så man vet vad som funkar och inte funkar.

Den här datorn faller (för mig) på uppgraderingsmöjligheterna, särskild med tanke på att den ”endast” har 4GB RAM o SSD:n är i princip inte utbytbar.

För övrigt så borde nog ”Under side” ändras till ”underside” eller ”bottom (side)”. 🙂

Tomppe
Gäst
Tomppe

Jag har själv en UX32VD men blir absolut inte klok på vad mer som är tillverkad i plast i denna maskin förutom tangenterna och skärmkanten ?

Fantoon
Medlem
Fantoon

Små laddare, I like. Tack NH!

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

Tack för fin artikel, som vanligt! Jag står i valet och kvalet mellan de två modellerna. Min huvudlinje nu är att köpa UX32VD och sätta i en SSD samt en 8Mb-sticka. Synpunkter någon?

Fantoon
Medlem
Fantoon

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Wingman”]Små laddare, I like. Tack NH![/quote]
Jag tänkte på dig när jag tog det kortet, efter förhandstitten på XPS 14 😉 Jag ska minnas att ta kort på laddaren framöver och kanske mäta den medan jag ändå håller på…[/quote]

Tackar! Det är sådana små saker som gör att jag som läsare håller mig till NH! Välskriven recension, du tog med allt som jag finner intressant i en recension!

triDave
Gäst

Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte fungera för mig. Hoppas fortfarande på ni testar Samsung 900X4C så att jag slipper utvärdera den genom ett impulsköp 🙂

Dock så känns ju den uppgraderade UX31A-XL(dvs mer minne och större SSD) lite intressant ändå. Fast man skulle ju vilja veta datum på den.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tycker kommentarsfunktionen till den här artikeln är lite rörig. Hittade den på idg.se och där står det att man ska gå hit för att läsa kommentarer. Men det är säkert 40 kommentarer under artikeln på idg.se.

triDave
Gäst

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Wingman”]Tackar! Det är sådana små saker som gör att jag som läsare håller mig till NH! Välskriven recension, du tog med allt som jag finner intressant i en recension![/quote]Kul att höra, säg gärna till om du har förslag på annat! Så länge det inte tar för lång tid är det inte omöjligt att få med det i kommande tester![quote name=”triDave”]Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte… Läs hela »

Joakim N
Gäst
Joakim N

Ska hämta ut mitt exemplar imorgon, hoppas skärmen inte blöder för mycket 🙂

Anders Wallenquist
Gäst
Anders Wallenquist

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”UT_lol”]Underbar recension som vanligt. Jag saknar dock Crysis 2 testet som ni brukar ha med. Och kanske om jag gnäller tillräcklig många ggr så tar ni med nån test av en GNU/Linux distro. Bara så man vet vad som funkar och inte funkar.[/quote]Det är tyvärr mycket jag skulle vilja ha med men inte kan ha med på grund av tidsbrist, och GNU/Linux ligger tyvärr inte högt på den listan i dagsläget 🙁[/quote] Det finns säkert frivilliga som gärna lägger ett par timmar för att kompletteringstesta en Linux. Asus har nog inte något emot att Linux-användare väljer en… Läs hela »

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

[quote name=”triDave”]Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte fungera för mig. Hoppas fortfarande på ni testar Samsung 900X4C så att jag slipper utvärdera den genom ett impulsköp 🙂

Dock så känns ju den uppgraderade UX31A-XL(dvs mer minne och större SSD) lite intressant ändå. Fast man skulle ju vilja veta datum på den.[/quote]

triDave: VAR har du ssett info om en XL-modell?

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Patrik Magnusson”]
triDave: VAR har du ssett info om en XL-modell?[/quote]
Han refererar troligtvis till den här sidan: https://www.nordichardware.se/barbara-datorer/46110-asus-zenbook-prime-ux31a-ultrabook-i-vaerldsklass.html?start=5#content

Det ska komma en UX31A med mer RAM och SSD tydligen, nån gång 😛 Vi får väl se när det materialiseras.[/quote]
Jaha. Men vad tycker du? Skall man köpa en UX32 och uppgradera med SSD och RAM om man behöver ny dator tämligen fort?

slaget
Gäst
slaget

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”slaget”]I testet hade ni fått nya drivrutiner för pekplatttan, vilket versionsnummer? Själv mkt nöjd med min ux31a, skulle dock vilja bli bättre på att använda pekplattan.[/quote]
Jag tänkte bara säga att jag fått svar av ASUS nu. Drivrutinerna släpps troligtvis nu i veckan på deras sida.[/quote]

OK, jag har kört med dessa TouchPad-drivisar (V1.0.22) en vecka nu och upplever en väsentlig förbättring. Markörens position är mer förutsägbar, hela pekplattebeteendet överensstämmer bättre med min gamla laptop (HP 6530b) bortsett från multitouchaspeketen då. Har tydligen dykt upp ännu en nyare version (V1.0.24), allt finns på http://www.asus.se/Notebooks/Superior_Mobility/ASUS_ZENBOOK_UX31A/#download.

Tomas Landqvist
Gäst
Tomas Landqvist

Köp inte den!!
Rent ut sagt skitdator, dålig kvalité på tangentbord,pekplattaöverlag dålig byggkvalitet jämfört med apple
köp en apple och lägg in windows i den istället långt bättre kvalitet på apple då jag bägge och apple dator
ser ny ut fortfarande 1 års användning asus blank sliten pekplatt och slitna knappar