Samma klassledande skärm, och konfigurerbar TDP

När vi testade UX32VD lovordade vi skärmen som det bästa vi hade sett någonsin i en bärbar dator – ett påstående vi håller fast vid även hos UX31A. Datorn använder exakt samma skärmtyp, så vår åsikt är oförändrad. Skärmen har riktigt bra färgåtervinning och ljusstyrkan är bra. Den höga pixeldensiteten på 166 PPI gör det även svårt att urskilja varje pixel på skärmen vid normal användning.

Screen_pixelScreen

Betraktningsvinklarna på skärmen är precis som väntat riktigt bra och är faktiskt bättre än Samsung NP900X3C vars skärm vi prisade. Svart är verkligen svart, skärmen levererar riktigt naturtrogna färger och ljusstyrkan är bra – det är så här en datorskärm ska vara.

Vi rapporterade för en tid sedan om problem med ljusläckage vi upptäckt på båda Zenbooks vi testat senaste veckorna. För att sammanfatta det lite snabbt så hade Zenbook UX32VD tydligt ljusläckage som försvann helt efter en kort tids användning. Ljusläckaget är inte lika tydligt på UX31A vi testar idag, men däremot kvarstår problemet utan bättring. I vårt fall syns det tydligast i ett mörkt rum. Vi kunde även se det, dock inte lika tydligt, i normal kvällsbelysning när vi spelade på datorn eller såg på film.

Vi har varit i kontakt med Asus utan att få något svar om det är ett utbrett problem. Men vi anser inte att det är dags för panik, då vi uppenbarligen är första media i världen att belysa det här och troligtvis även stöta på just det här. Alla skärmar kommer med någon form av ljusläckage och hur tydligt det är beror inte minst på sitt egna exemplar, utan även hur känslig man själv är. Är det så att man får hem en modell med överdrivet mycket ljusläckage anser vi att det är dags att antingen gå tillbaka till butik där man köpt datorn, eller att kontakta Asus support. Vi håller dock fast vid vår ståndpunkt att Asus senaste Zenbooks har den bästa skärmen vi stött på i bärbara datorer hittills.

Hög upplösning är inte bara positivt

I förhållande till skärmstorleken på 13,3-tum så har datorn en riktigt hög upplösning. Den ökade pixeldensiteten gör det nästintill omöjligt att urskilja varje individuell pixel så länge man inte sätter sig som en blodigel på skärmen. Hög upplösning är dock inte bara positivt, i alla fall inte om datorn kör med Microsoft Windows och har dålig syn.

Windows_DPI

Text- och objektskalning ligger som standard på 125 procent (original 100 procent) för att det ska vara enklare att läsa text, vilket vi anser är helt rätt från Asus sida. Tyvärr är DPI-skalning ingenting Microsoft påtvingat utvecklare vilket resulterar i att det helt enkelt inte fungerar i en stor mängd applikationer. Det här gör att text i vissa program är riktigt små på sina ställen, medan de är gigantiska i nästa dropdown-meny. Detta är då texten inte skalas uppåt på alla sina platser.

En självklar lösning är att köra helt utan DPI-skalning och visst fungerar det. Men är man en av de väldigt många individer med någon form av synfel är det inte lätt att läsa liten text, eller så blir det väldigt jobbigt i längden. Bättre DPI-skalning kommer vara närvarande i Windows 8, men idag skeppas datorn med Windows 7. Det här är inte på något vis Asus fel och vi tänker inte kritisera datorn för detta, men vi känner oss ändå tvungna att påpeka det här för potentiella köpare.

Core i7-processor med konfigurerbar TDP

Vi ska inte gå på djupet här då vi tänkt skriva en artikel om ämnet, men det är ändå värt att nämna. Samtliga Core i7-processorer med 17W TDP har konfigurerbar TDP, vilket innebär att det går att begränsa datorns strömförbrukning men även se till att den erbjuder maximal prestanda konstant. Funktionen ligger dock gömd och är någonting Intel inte pratar högt om – troligtvis då den är framtagen på efterfrågan av deras tillverkarpartners och egentligen inte riktar sig mot konsumentmarknaden.

För att komma åt detta tryck batteriet nere i högre hörnet av skärmen, navigera sedan genom ”Fler energialternativ -> Redigera schemainställningar -> Ändra avancerade inställningar -> Intel Dynamic Platform & Thermal Framework Settings -> Config TDP Level”

Windows_Energialternativ

Vi börjar med att säga att turbofrekvenserna alltid är oförändrade oavsett inställningar. I det här fallet med Core i7-3517U betyder det att flertrådad Turbo Boost ligger på 2,8 GHz och entrådad 3,0 GHz, inga undantag, punkt slut.

På 13W @ 1,00 GHz (cTDP down) lägger sig basfrekvensen på just 1,0 GHz men möjligheten att arbeta i turboläge kvarstår. 17W @ 1,9 GHz är standardinställningen för processorn. 17W @ 2,4 GHz (cTDP up) sätter basfrekvensen på 2,4 GHz vilket innebär att processorn garanterat kommer arbeta i minst 2,4 GHz konstant. Inte helt oväntat är en bieffekt att fläktarna spinner upp och arbetar hårdare konstant för att kompensera för den ökade strömförbrukningen.

Power4Gear

Vad vi kan säga så här långt är att funktionen fungerar som den ska, förutom det faktum att det är onödigt många steg för att komma åt och ändra inställningarna. Asus Power4Gear sparar upp till åtta olika energiprofiler, så i det här fallet går det alltså att skräddarsy olika profiler efter sina egna behov som man enkelt kan välja mellan.

30
Leave a Reply

Please Login to comment
30 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Tomas LandqvistslagetJacob HugossonPatrik MagnussonAnders Wallenquist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! 🙂

Linus Sjöman
Gäst
Linus Sjöman

Var inställd på Samsungs motsvarighet, mestadels på grund av att skärmen verkade vara mer felfri. Om det nu visar sig att UX31A inte lider av backlight bleeding i samma utsträckning så skulle jag inte tveka en sekund!

Tack för en fin recension!

Björn
Medlem
Björn

När det gäller Asus UX31A och Samsung 900X3C, vilken trackpad och tangentbord är bäst mellan dessa två och hur skulle ni beskriva skillnaderna?

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! :)[/quote]Kan bara hålla med. Men hade dom gjort det rätt på första modellen så hade det ju blivit så mycket svårare att göra den nya. 😉 Jag skulle också vilja ha den nya, men känns dumt att byta då man har den första. Ska jag skriva längre stycken använder jag min stationära. Men den är behaglig att surfa på och titta på film. Har iPads också, men tycker det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”raven76″][quote name=”Anton Karmehed”]Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! :)[/quote]Kan bara hålla med. Men hade dom gjort det rätt på första modellen så hade det ju blivit så mycket svårare att göra den nya. 😉 Jag skulle också vilja ha den nya, men känns dumt att byta då man har den första. Ska jag skriva längre stycken använder jag min stationära. Men den är behaglig att surfa på och titta på film. Har iPads också, men tycker… Läs hela »

slaget
Gäst
slaget

I testet hade ni fått nya drivrutiner för pekplatttan, vilket versionsnummer? Själv mkt nöjd med min ux31a, skulle dock vilja bli bättre på att använda pekplattan.

Mikael
Medlem
Mikael

Vi får väl se hur lång tid det tar innan Apple försöker få bort den här från marknaden. Apple har ju som bekant fått patent på en kilformad profil.

Jag är för övrigt lite förvånad att Apple inte patenterat en ”bärbar dator med uppfällbart lock (clamshell-design)”…

UT_lol
Medlem
UT_lol

Underbar recension som vanligt. Jag saknar dock Crysis 2 testet som ni brukar ha med. Och kanske om jag gnäller tillräcklig många ggr så tar ni med nån test av en GNU/Linux distro. Bara så man vet vad som funkar och inte funkar.

Den här datorn faller (för mig) på uppgraderingsmöjligheterna, särskild med tanke på att den ”endast” har 4GB RAM o SSD:n är i princip inte utbytbar.

För övrigt så borde nog ”Under side” ändras till ”underside” eller ”bottom (side)”. 🙂

Tomppe
Gäst
Tomppe

Jag har själv en UX32VD men blir absolut inte klok på vad mer som är tillverkad i plast i denna maskin förutom tangenterna och skärmkanten ?

Fantoon
Medlem
Fantoon

Små laddare, I like. Tack NH!

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

Tack för fin artikel, som vanligt! Jag står i valet och kvalet mellan de två modellerna. Min huvudlinje nu är att köpa UX32VD och sätta i en SSD samt en 8Mb-sticka. Synpunkter någon?

Fantoon
Medlem
Fantoon

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Wingman”]Små laddare, I like. Tack NH![/quote]
Jag tänkte på dig när jag tog det kortet, efter förhandstitten på XPS 14 😉 Jag ska minnas att ta kort på laddaren framöver och kanske mäta den medan jag ändå håller på…[/quote]

Tackar! Det är sådana små saker som gör att jag som läsare håller mig till NH! Välskriven recension, du tog med allt som jag finner intressant i en recension!

triDave
Gäst

Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte fungera för mig. Hoppas fortfarande på ni testar Samsung 900X4C så att jag slipper utvärdera den genom ett impulsköp 🙂

Dock så känns ju den uppgraderade UX31A-XL(dvs mer minne och större SSD) lite intressant ändå. Fast man skulle ju vilja veta datum på den.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tycker kommentarsfunktionen till den här artikeln är lite rörig. Hittade den på idg.se och där står det att man ska gå hit för att läsa kommentarer. Men det är säkert 40 kommentarer under artikeln på idg.se.

triDave
Gäst

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Wingman”]Tackar! Det är sådana små saker som gör att jag som läsare håller mig till NH! Välskriven recension, du tog med allt som jag finner intressant i en recension![/quote]Kul att höra, säg gärna till om du har förslag på annat! Så länge det inte tar för lång tid är det inte omöjligt att få med det i kommande tester![quote name=”triDave”]Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte… Läs hela »

Joakim N
Gäst
Joakim N

Ska hämta ut mitt exemplar imorgon, hoppas skärmen inte blöder för mycket 🙂

Anders Wallenquist
Gäst
Anders Wallenquist

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”UT_lol”]Underbar recension som vanligt. Jag saknar dock Crysis 2 testet som ni brukar ha med. Och kanske om jag gnäller tillräcklig många ggr så tar ni med nån test av en GNU/Linux distro. Bara så man vet vad som funkar och inte funkar.[/quote]Det är tyvärr mycket jag skulle vilja ha med men inte kan ha med på grund av tidsbrist, och GNU/Linux ligger tyvärr inte högt på den listan i dagsläget 🙁[/quote] Det finns säkert frivilliga som gärna lägger ett par timmar för att kompletteringstesta en Linux. Asus har nog inte något emot att Linux-användare väljer en… Läs hela »

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

[quote name=”triDave”]Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte fungera för mig. Hoppas fortfarande på ni testar Samsung 900X4C så att jag slipper utvärdera den genom ett impulsköp 🙂

Dock så känns ju den uppgraderade UX31A-XL(dvs mer minne och större SSD) lite intressant ändå. Fast man skulle ju vilja veta datum på den.[/quote]

triDave: VAR har du ssett info om en XL-modell?

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Patrik Magnusson”]
triDave: VAR har du ssett info om en XL-modell?[/quote]
Han refererar troligtvis till den här sidan: https://www.nordichardware.se/barbara-datorer/46110-asus-zenbook-prime-ux31a-ultrabook-i-vaerldsklass.html?start=5#content

Det ska komma en UX31A med mer RAM och SSD tydligen, nån gång 😛 Vi får väl se när det materialiseras.[/quote]
Jaha. Men vad tycker du? Skall man köpa en UX32 och uppgradera med SSD och RAM om man behöver ny dator tämligen fort?

slaget
Gäst
slaget

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”slaget”]I testet hade ni fått nya drivrutiner för pekplatttan, vilket versionsnummer? Själv mkt nöjd med min ux31a, skulle dock vilja bli bättre på att använda pekplattan.[/quote]
Jag tänkte bara säga att jag fått svar av ASUS nu. Drivrutinerna släpps troligtvis nu i veckan på deras sida.[/quote]

OK, jag har kört med dessa TouchPad-drivisar (V1.0.22) en vecka nu och upplever en väsentlig förbättring. Markörens position är mer förutsägbar, hela pekplattebeteendet överensstämmer bättre med min gamla laptop (HP 6530b) bortsett från multitouchaspeketen då. Har tydligen dykt upp ännu en nyare version (V1.0.24), allt finns på http://www.asus.se/Notebooks/Superior_Mobility/ASUS_ZENBOOK_UX31A/#download.

Tomas Landqvist
Gäst
Tomas Landqvist

Köp inte den!!
Rent ut sagt skitdator, dålig kvalité på tangentbord,pekplattaöverlag dålig byggkvalitet jämfört med apple
köp en apple och lägg in windows i den istället långt bättre kvalitet på apple då jag bägge och apple dator
ser ny ut fortfarande 1 års användning asus blank sliten pekplatt och slitna knappar