Sammanfattning: Ultrabook i världsklass

Asus flaggskepp Zenbook Prime UX31A imponerar på de flesta fronter och klarar av att leva upp till våra förväntningar. Datorns konstruktion är som väntat bra då den är byggd helt i aluminium, men vi finner vissa tecken på flex då det inte är ett sant unibody-chassi. Men då är vi petiga, då vi finner det svårt att tro att någon kommer lägga märke till det när de hanterar datorn.

Skärmen på 13,3-tum med dess 1 920 x 1 080 pixel upplösning och IPS-paneler lämnar oss ännu en gång imponerade, då vi egentligen inte har någonting värt att klaga på förutom lite ljusläckage på vårt testexempelar. Betraktningsvinklarna gör det väldigt lätt att hitta en ställning som passar, utan märkbar nedgång på skärmens kontrast. Till skillnad från UX32VD vi testade tidigare får vi ut riktigt bra batteritid ur UX31A, vilket troligtvis beror till största del på att den använder en SSD-enhet istället för en mekanisk hårddisk. Vi uppmäter en bit över fyra timmar vid videouppspelning och ett hårsmån från sju timmar vid väldigt lätt belastning, vilket sätter datorn på en delad topplacering med endast ett fåtal andra ultrabooks på marknaden. Hade det inte varit för den högupplösta skärmen hade Asus säkert kunnat få ut längre batteritid, men är man ute efter UX31A är det med största sannolikhet skärmen som lockar.

Datorns SSD är baserad på den välkända kontrollerkretsen Sandforce SF-2281, vilket märks tydligt av på resultaten i våra syntetiska tester. Den självklara begränsningen är dock dess kapacitet på 128 GB, men Asus har gjort ett bra jobb att trimma ned mängden bloatware och att se till att operativsystem och återställningspartition inte tar upp allt för mycket plats. Resultatet är att det finns ungefär 75 GB kvar till slutanvändaren, vilket är 10 – 20 GB mer än vad man får ut av många andra ultrabooks med samma kapacitet. Asus använder sig dock av en egen standard på SSD-enheten, vilket gör att den är så gott som omöjlig att uppgradera på efterhand. Att uppgradera dess RAM-minne är helt uteslutet, då det är fastlött på moderkortet.

Tittar vi närmare på datorns prestanda så känns den naturligtvis riktigt responsiv, tack vare dess SSD. Men processorn Core i7-3517U presterar riktigt bra trots sitt TDP-värde på 17 watt, och når nästan upp i klass med processorer specificerade till den dubbla energiförbrukningen. Intel har fortfarande arbete kvar med sin inbyggda grafikdel som får det svårt att rendera spel i datorns fulla upplösning, men vi vill vara noga att poängtera att det här inte är en ultrabook för spel – är det vad ni söker rekommenderar vi er att läsa vårt test av Asus Zenbook UX32VD. I övriga former av grafikaccelererade applikationer finner vi HD 4000 vara mer än tillräcklig.

Tangentbordet är också bland det bättre på marknaden, med riktigt lång slaglängd och bakgrundsbelysning finner vi ingenting att klaga på. Pekplattan kunde varit bättre att arbeta med, men det beror (ännu en gång) på drivrutinerna som Asus arbetar febrilt på att optimera. Multitouchfunktioner fungerar bra redan idag, men det finns helt klart rum för förbättring.

UX31A blir inte särskilt varm, ens vid hård belastning som spel och rendering. Datorn blir något varm på den övra delen av tangentbordet närmast skärmen vid hårdare belastning vilket vi egentligen inte tror är ett bekymmer för någon. Ljudnivån är dock förhållandevis hög vid denna typen av belastning, men vid övrig användning är datorn så gott som tyst. Likt övriga Zenbook är ventilationen smart placerad mellan tangentbord och skärm, vilket gör att man utan problem kan bädda ned sig i täcket med datorn, utan att den blir överhettad eller för den delen börjar låta som en dammsugare.

Datorn mäter 18 millimeter på sin tjockaste punkt, men smalnar av och mäter där den är som tunnast endast 3 millimeter. Den väger något mer än övriga 13,3-tums ultrabooks på marknaden, men med 1,39 kilogram är det inte så farligt. Speciellt då större delen av vikten kommer från en högkvalitativ konstruktion och ett batteri på 50 wattimmar. Det tunna måttet är inte helt utan nackdelar, då vi begränsas till två USB 3.0, en SD-kortläsare, en Mini-VGA, en Micro-HDMI och en 3,5 mm-anslutning för ljus in- och -ut.

Accessories_1 Accessories_2

För den som saknar Ethernet medföljer en USB -> Ethernet-adapter, samt en Mini VGA -> VGA-adapter med tillhörande liten väska. Ett annat tillbehör är en brun sleeve för att förvara datorn, vilket skyddar den mot repor som kan uppstå i en väska med annan utrustning. Att sleeven dessutom ser riktigt snygg ut är ett plus i kanten.

Vi har stött på väldigt många ultrabooks ute på fältet och i våra tester, men Asus är först med att slå home run på marknaden och springer om samtliga konkurrenter. Med en klassledande skärm och batteritid, tillsammans med allt annat positivt vi skulle kunna rada upp är det svårt att inte rekommendera UX31A för den som söker ett mobilt system. Slutpriset på 11 990 kronor kan låta högt, men vi går så långt som att säga att det här är den bästa ultrabooken som kan köpas för pengar. Det kommer dröja flera månader innan konkurrenterna kommer kunna möta UX31A. Asus Zenbook Prime blir därför den första bärbara datorn som får äran att tilldelas NordicHardwares topputmärkelse ”Referensprodukt”.

UX32VD_testar

Asus UX31A-R4004V

Fördelar:
+ Skärmens 1 920 x 1 080 upplösning med IPS-panel
+ Skärmens betraktningsvinklar och färger
+ Bra tangentbord och pekplatta
+ Bra batteritid
+ Bra byggkvalité
+ Bra medföljande tillbehör och accessoarer
+ SSD-enhet av hög klass
+ Sval, även vid tyngre användning

Nackdelar:
– Dåligt med anslutningsplatser
– Kan bli högljudd vid tung belastning
– Grafikprestandan inte tillräcklig för spel i datorns standardupplösning
– Fastlött RAM-minne och SSD av egen standard gör datorn nästan omöjlig att uppgradera för slutanvändare

Asus UX31A-R4004V passar användare som:
Söker en dator med riktigt bra skärm och hög upplösning
Vill ha en dator med hög kvalitetskänsla
Behöver bra batteritid
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Skriver snabbt och hanterar mycket text
Är i behov av bra batteritid

Asus UX31A-R4004V passar inte användare som:
Söker en dator med låg ljudnivå vid tyngre användning
Främst söker ett mobilt system för spel
Är i behov av mycket lagringsutrymme
Är i behov av många anslutningar


Annons

30
Leave a Reply

Please Login to comment
30 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Tomas LandqvistslagetJacob HugossonPatrik MagnussonAnders Wallenquist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! 🙂

Linus Sjöman
Gäst
Linus Sjöman

Var inställd på Samsungs motsvarighet, mestadels på grund av att skärmen verkade vara mer felfri. Om det nu visar sig att UX31A inte lider av backlight bleeding i samma utsträckning så skulle jag inte tveka en sekund!

Tack för en fin recension!

Björn
Medlem
Björn

När det gäller Asus UX31A och Samsung 900X3C, vilken trackpad och tangentbord är bäst mellan dessa två och hur skulle ni beskriva skillnaderna?

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! :)[/quote]Kan bara hålla med. Men hade dom gjort det rätt på första modellen så hade det ju blivit så mycket svårare att göra den nya. 😉 Jag skulle också vilja ha den nya, men känns dumt att byta då man har den första. Ska jag skriva längre stycken använder jag min stationära. Men den är behaglig att surfa på och titta på film. Har iPads också, men tycker det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”raven76″][quote name=”Anton Karmehed”]Jag var överlag riktigt nöjd med UX31E från första generationen, men klagomålen var TN-panel, samt dåligt tangentbord och musplatta. Med andra ord är jag riktigt sugen på en UX31A! :)[/quote]Kan bara hålla med. Men hade dom gjort det rätt på första modellen så hade det ju blivit så mycket svårare att göra den nya. 😉 Jag skulle också vilja ha den nya, men känns dumt att byta då man har den första. Ska jag skriva längre stycken använder jag min stationära. Men den är behaglig att surfa på och titta på film. Har iPads också, men tycker… Läs hela »

slaget
Gäst
slaget

I testet hade ni fått nya drivrutiner för pekplatttan, vilket versionsnummer? Själv mkt nöjd med min ux31a, skulle dock vilja bli bättre på att använda pekplattan.

Mikael
Medlem
Mikael

Vi får väl se hur lång tid det tar innan Apple försöker få bort den här från marknaden. Apple har ju som bekant fått patent på en kilformad profil.

Jag är för övrigt lite förvånad att Apple inte patenterat en ”bärbar dator med uppfällbart lock (clamshell-design)”…

UT_lol
Medlem
UT_lol

Underbar recension som vanligt. Jag saknar dock Crysis 2 testet som ni brukar ha med. Och kanske om jag gnäller tillräcklig många ggr så tar ni med nån test av en GNU/Linux distro. Bara så man vet vad som funkar och inte funkar.

Den här datorn faller (för mig) på uppgraderingsmöjligheterna, särskild med tanke på att den ”endast” har 4GB RAM o SSD:n är i princip inte utbytbar.

För övrigt så borde nog ”Under side” ändras till ”underside” eller ”bottom (side)”. 🙂

Tomppe
Gäst
Tomppe

Jag har själv en UX32VD men blir absolut inte klok på vad mer som är tillverkad i plast i denna maskin förutom tangenterna och skärmkanten ?

Fantoon
Medlem
Fantoon

Små laddare, I like. Tack NH!

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

Tack för fin artikel, som vanligt! Jag står i valet och kvalet mellan de två modellerna. Min huvudlinje nu är att köpa UX32VD och sätta i en SSD samt en 8Mb-sticka. Synpunkter någon?

Fantoon
Medlem
Fantoon

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Wingman”]Små laddare, I like. Tack NH![/quote]
Jag tänkte på dig när jag tog det kortet, efter förhandstitten på XPS 14 😉 Jag ska minnas att ta kort på laddaren framöver och kanske mäta den medan jag ändå håller på…[/quote]

Tackar! Det är sådana små saker som gör att jag som läsare håller mig till NH! Välskriven recension, du tog med allt som jag finner intressant i en recension!

triDave
Gäst

Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte fungera för mig. Hoppas fortfarande på ni testar Samsung 900X4C så att jag slipper utvärdera den genom ett impulsköp 🙂

Dock så känns ju den uppgraderade UX31A-XL(dvs mer minne och större SSD) lite intressant ändå. Fast man skulle ju vilja veta datum på den.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tycker kommentarsfunktionen till den här artikeln är lite rörig. Hittade den på idg.se och där står det att man ska gå hit för att läsa kommentarer. Men det är säkert 40 kommentarer under artikeln på idg.se.

triDave
Gäst

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Wingman”]Tackar! Det är sådana små saker som gör att jag som läsare håller mig till NH! Välskriven recension, du tog med allt som jag finner intressant i en recension![/quote]Kul att höra, säg gärna till om du har förslag på annat! Så länge det inte tar för lång tid är det inte omöjligt att få med det i kommande tester![quote name=”triDave”]Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte… Läs hela »

Joakim N
Gäst
Joakim N

Ska hämta ut mitt exemplar imorgon, hoppas skärmen inte blöder för mycket 🙂

Anders Wallenquist
Gäst
Anders Wallenquist

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”UT_lol”]Underbar recension som vanligt. Jag saknar dock Crysis 2 testet som ni brukar ha med. Och kanske om jag gnäller tillräcklig många ggr så tar ni med nån test av en GNU/Linux distro. Bara så man vet vad som funkar och inte funkar.[/quote]Det är tyvärr mycket jag skulle vilja ha med men inte kan ha med på grund av tidsbrist, och GNU/Linux ligger tyvärr inte högt på den listan i dagsläget 🙁[/quote] Det finns säkert frivilliga som gärna lägger ett par timmar för att kompletteringstesta en Linux. Asus har nog inte något emot att Linux-användare väljer en… Läs hela »

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

[quote name=”triDave”]Supertack! Finns inget jag hatar mer(iaf när det gäller datorer) är att muspekare rör på sig för att jag råkar lägga min feta hand på musplattan när jag skriver. Testade nämligen just polarens UX31A och den kommer inte fungera för mig. Hoppas fortfarande på ni testar Samsung 900X4C så att jag slipper utvärdera den genom ett impulsköp 🙂

Dock så känns ju den uppgraderade UX31A-XL(dvs mer minne och större SSD) lite intressant ändå. Fast man skulle ju vilja veta datum på den.[/quote]

triDave: VAR har du ssett info om en XL-modell?

Patrik Magnusson
Gäst
Patrik Magnusson

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Patrik Magnusson”]
triDave: VAR har du ssett info om en XL-modell?[/quote]
Han refererar troligtvis till den här sidan: https://www.nordichardware.se/barbara-datorer/46110-asus-zenbook-prime-ux31a-ultrabook-i-vaerldsklass.html?start=5#content

Det ska komma en UX31A med mer RAM och SSD tydligen, nån gång 😛 Vi får väl se när det materialiseras.[/quote]
Jaha. Men vad tycker du? Skall man köpa en UX32 och uppgradera med SSD och RAM om man behöver ny dator tämligen fort?

slaget
Gäst
slaget

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”slaget”]I testet hade ni fått nya drivrutiner för pekplatttan, vilket versionsnummer? Själv mkt nöjd med min ux31a, skulle dock vilja bli bättre på att använda pekplattan.[/quote]
Jag tänkte bara säga att jag fått svar av ASUS nu. Drivrutinerna släpps troligtvis nu i veckan på deras sida.[/quote]

OK, jag har kört med dessa TouchPad-drivisar (V1.0.22) en vecka nu och upplever en väsentlig förbättring. Markörens position är mer förutsägbar, hela pekplattebeteendet överensstämmer bättre med min gamla laptop (HP 6530b) bortsett från multitouchaspeketen då. Har tydligen dykt upp ännu en nyare version (V1.0.24), allt finns på http://www.asus.se/Notebooks/Superior_Mobility/ASUS_ZENBOOK_UX31A/#download.

Tomas Landqvist
Gäst
Tomas Landqvist

Köp inte den!!
Rent ut sagt skitdator, dålig kvalité på tangentbord,pekplattaöverlag dålig byggkvalitet jämfört med apple
köp en apple och lägg in windows i den istället långt bättre kvalitet på apple då jag bägge och apple dator
ser ny ut fortfarande 1 års användning asus blank sliten pekplatt och slitna knappar