Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på samtliga datorer med tre olika belastningar: webbsurf, videuppspelning och gaming. I samtliga batteritester används en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt, avstängd tangentbelysning samt trådlös nätverksanslutning till en router på cirka 3 meters avstånd.

Värt att notera är att det inte bara är storleken på batteriet och valet av processor och grafikkort som påverkar resultatet. Vi har stängt av ett antal onödiga bakgrundsprocesser såsom Dropbox och Skype, men annan tillverkarspecifik mjukvara kan ligga kvar i bakgrunden och konsumera energi. Detta för att vi testar datorn så som du får den av tillverkaren, och det inkluderar hur eventuell extra mjukvara påverkar prestanda och batteritid.

Batteritid – webbsurf

I det här testet simuleras kontinuerlig internetsurf i Google Chrome, där testsidor laddas med både bilder, text och inbäddade videoklipp.

battery_web

Asus GL702VM imponerar med testets bästa batteritid för webbsurf, nästan 30 minuter längre än XMG P507. MSI GS43 VR ligger sämst till med ungefär 2 timmar totalt, medan Webhallens 17-tummare klarar sig ungefär 30 minuter längre.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut.

battery_video

MSI klättrar uppåt en aning i det här testet, vilket är intressant. En möjlig anledning är att testet är något mörkare än webbläsartestet, där merparten av skärmytan är vit, och att effektförbrukningen för MSI:s skärmpanel inte skalar med ljusstyrka på samma sätt som övriga testdeltagare. Oavsett anledning så är det Asus som kniper ännu en förstaplats, återigen cirka en halvtimme längre än andraplatstagaren.

Batteritid – gaming

I det här testet kör vi upprepade benchmarkrundor i Civilization VI i 1080p-upplösning tills batteriet tar slut.

battery_game

Ingen dator klarar sig vidare länge med gaming på batteridrift. Asus klarar sig längst, men inte med någon stor marginal – räkna inte med mycket mer än en timmes spelande på resande fot.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid