Summering

DL;DR – Mobil gaming idag

  • Större skärm behöver inte innebära mycket högre pris
  • Prestandan i moderna mobila kretsar är hack i häl på stationära motsvarigheter
  • G-Sync och hög uppdateringsfrekvens smyger sig sakta men säkert in även i bärbara datorer
  • Även om du bara surfar är batteritiden usel jämfört med ultraportabla alternativ – spela på batteri gör du i någon timme som mest.
  • Fläktarna kommer väsnas oavsett vilken dator du väljer – när du spelar bör både du och människor i din omgivning använda hörlurar.

Det är dags att knyta ihop säcken för det här testet. Dels med våra tankar om respektive dator som passerat genom testlabbet, men också om bärbara gamingdatorer som kategori baserat på jämförelsen mellan våra fyra testade modeller.

Rätt storlek för rätt ändamål

I just den här artikeln har vi tagit med fyra mycket olika datorer sett till formfaktorn, och det är inte helt utan anledning. Den markanta skillnaden i storlek belyser hur pass mycket flexibilitet du som konsument har när du ska välja formfaktor på din dator. Även den minsta datorn i testet klarar av att mäta sig med de större modellerna prestandamässigt.

Det innebär inte att storlek och formfaktor är helt irrelevant. Storleken påverkar även kylning, batteritid och uppgraderingsmöjligheter. Vad som är den optimala balansen mellan de faktorerna beror helt på hur och var du vill använda datorn.

Bärbar desktopprestanda blir verklighet

Kanske den viktigaste lärdomen vi tar med oss från det här testet är hur pass kraftfulla moderna mobila grafikkretsar faktiskt är. För att hålla nere effektförbrukningen sträcker inte de mobila varianterna av Geforce GTX 1060 och 1070 på benen i samma grad som sina stationära motsvarigheter. Men för skärmar med 1080p-upplösning, vilket samtliga testdeltagare använder, räcker det gott och väl i många populära titlar.

Det innebär att prestandaklyftan mellan stationärt och bärbart är mindre än någonsin tidigare, och det bådar gott för alla som vill spela på resande fot eller ta speldatorn med sig till sommarstugan. Det finns såklart fortfarande en klyfta, och möjligheten att hantera högre effektförbrukning i en stationär dator innebär möjligheten att driva större grafikkretsar som Nvidia Geforce Titan X eller AMD Radeon Fury X, men det är långt bortom var de flesta konsumenter kan eller bör lägga sig i prisklass.

Vad vill du se i Svenska Notebookguiden?

Den här artikeln markerar startskottet för Svenska Notebookguiden, vilket innebär att den här jämförelsen kommer växa successivt. Fler tester av bärbara datorer finns redan på ritbordet och kommer användas för att göra jämförelsen större och ännu mer relevant under de kommande veckorna och månaderna. Det innebär dels fler speldatorer för att konkurrera med de här fyra modellerna, men även en närmare titt på andra segment.

Är det någon särskild dator eller något särskilt test du som läsare vill se i guiden så lämna gärna en kommentar!


Asus ROG Strix GL702VM-GC005T

asus_gl702vm_03

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueÄr du ute efter en kompromiss mellan skärmstorlek och portabilitet kan GL702VM mycket väl vara rätt dator för att ta med till LAN:et eller på tåget. Den är fortfarande lite för stor för att följa med i väskan varje dag, men tillräckligt lätt för att vara just bärbar snarare än släpbar. Den kan dessutom skryta med testets bästa batteritid, även om du inte kan räkna med i närheten av samma batteriprestanda som med en ultraportabel arbetsdator. Tänk dock på kylningssystemet och låga boostfrekvenser gör ett negativt avtryck i prestandan.

Klicka för detaljerat omdöme

GL702VM är riktad mot dig som vill ha en stor skärm utan att behöva offra mer portabilitet än vad som är nödvändigt. Och det finns finns mycket att gilla med formatet på den här modellen; den är onekligen tunn och lätt för en 17-tumsdator, och den snabba skärmen med stöd för G-Sync är mycket trevlig för både spel, film och arbete. Fullt stöd för Thunderbolt 3 även på instegsmodellerna är ett välkommet tillskott.

Det kompakta formatet kommer dock inte helt utan kompromisser. Av våra fyra testade modeller är Asus den varmaste, och det leder även till lägre stabilitet vid långa stresstester. Värmen är inte så pass allvarlig att det leder till krascher eller skador, men under långa belastningar noterar vi en statistiskt signifikant prestandainverkan. Även högtalarna är något av en besvikelse, och pekplattan är i regel frustrerande att använda.

Vad som däremot är imponerande är att Asus kniper förstaplatsen vad gäller batteritid, trots sitt kompakta format. Räkna inte med att kunna spela länge på resande fot, men för video och webbsurf klarar sig GL702VM märkbart bättre än konkurrenterna.

Rekommendation: Bäst batteritid

Asus GL702VM-GC005T
6.0 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-6700HQ
GPUNvidia Geforce GTX 1060
Fördelar
Tunn & lätt
G-Sync
Godkänd batteritid
Nackdelar
Dålig pekplatta
Burkig högtalare
Throttling
Bra att veta
Upp till 100 Hz uppdateringsfrekvens och G-Sync för bättre spelflyt.
Prestanda6
Kylning/Design6.5
Batteritid6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

MSI GS43VR 6RE Phantom Pro

msi_gs43vr_09NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue

För dig som just är ute efter en kraftfull spelmaskin i en liten formfaktor är det svårt att hitta mycket mer tilltalande modeller än GS43VR sett till formatet. Den närmaste konkurrenten sett till storlek och specifikationer är Dell Alienware 13 som vi ännu inte fått tillfälle att testa. Vi hoppas kunna komplettera med den modellen framöver för att MSI ordentligt med konkurrens, men i nuläget sticker GS43VR ut som det just nu bästa alternativet för dig som vill ha maximal spelprestanda i ett format som gränsar till ultraportabelt. Tänk dock på tangentbordslayouten som inte helt följer standardutförande, vilket kan vara irriterande för dig som skriver mycket på resande fot.

Klicka för detaljerat omdöme

Med GS43VR levererar MSI gott om kraft i ett litet och charmigt paket. Formatet är mycket attraktivt för den som ofta tar datorn med sig, samtidigt som prestandan utan problem kan mäta sig med större modeller. Få andra datorer kommer i närheten av mängden spelprestanda per krona som MSI tryckt in i GS43VR och dess syskon. Portutbudet är mycket bra för en dator i den här storleken, och stödet för Thunderbolt 3 ger möjligheten att ansluta allt från högupplösta skärmar till externa grafikkort.

Med det sagt finns det fortfarande ett par viktiga frågetecken. Den egendomliga tangentbordslayouten riskerar att bli ett stort irritationsmoment för dig som skriver mycket och som kanske vill använda din bärbara speldator även till skola och arbete. I och med hur tangenterna är placerade är det inte heller någonting som går att korrigera med mjukvara.

Med tanke på mängden prestanda i ett så pass litet format gör kylningssystemet ett bra jobb med att hålla datorn sval och stabil, men på bekostnad av ljudnivån. Fläktljudet är högfrekvent och påträngande. Lägg till ett mediokert högtalarsystem så har du två goda anledningar att alltid spela med hörlurar på MSI GS43VR.

Vi ställer oss även mycket frågande till mängden mjukvara MSI förinstallerar på GS43VR. Kontrollpaneler och verktyg har såklart sin plats, men att installera ren reklam på en dator för en bra bit över 15 000 kronor är inte acceptabelt.  Mjukvaran går såklart att avinstallera, men vi önskar att det inte hade behövts.

Rekommendation: Mest portabel

MSI GS43VR 6RE Phantom Pro
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-6700HQ
GPUNvidia Geforce GTX 1060
Fördelar
Smidigt format
Snabb lagring
Thunderbolt 3
Nackdelar
Udda tangentbordslayout
Högljudd fläkt
Burkiga högtalare
Bra att veta
Använder inte standardlayout på tangentbordet.
Prestanda6.5
Kylning/Design7.5
Batteritid5.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Webhallen Config L16-0304

webhallen_config_05

Webhallens monster till speldator delar samma skärmstorlek som Asus GL702VM, men talar till en helt annan målgrupp. Resultatet är testets kraftfullaste dator, om än med snäv marginal, som även levererar effektiv kylning och ett överraskande bra ljudsystem. Den klumpiga designen och mediokra batteritiden snuvar dock den här modellen på en allmän utmärkelse. Den kan fortfarande vara ett bra alternativ för dig som specifikt vill ha maximal prestanda framför portabilitet, men når inte hela vägen fram till en utmärkelse.

Klicka för detaljerat omdöme

Portabilitet är inte en vidare stor faktor för Webhallen Config – det här är inte en dator som är tänkt att slinka ner i väskan för att tas med till jobb eller skola. Det här är en kraftfull, men också gigantisk, maskin som främst är tänkt att flyttas mellan olika rum i hemmet eller tas med ett fåtal gånger till LAN, till sommarstugan eller till andra ställen där den är tänkt att i huvudsak stå stationär på ett bord.

Med ett bastant kylsystem och påkostade komponenter är det här den kraftfullaste bärbara datorn vi testat hittills, även om XMG P507 ligger hack i häl. Stöd för G-Sync och testets bästa högtalarsystem skadar såklart inte heller.

Den stora frågan är hur stor målgruppen för en så pass klumpig bärbar dator är idag. För de nästan 20 000 kronor som Webhallen Config kostar kan du bygga en mycket kraftfull stationär dator, med större möjligheter att uppgradera efter hand. Men vill du i slutändan ha kvar möjligheten att bara koppla ur en sladd och ta datorn med dig, om än med visst ryggbesvär som följd, är Webhallen Config ett kraftfullt alternativ som både speldator och arbetsstation. Den når dock inte hela vägen fram till en utmärkelse.

Webhallen Config L16-0304
6.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-6700HQ
GPUNvidia Geforce GTX 1070
Fördelar
Bra högtalare
G-Sync
Bra tangentbord
Nackdelar
Högljudd fläkt
Stor och klumpig
Högt pris
Bra att veta
Har en inbyggd fingeravtrycksläsare.
Prestanda8
Kylning/Design6
Batteritid5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

XMG P507

xmg_p507_03

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueMonsterdatorn från XMG är den dyraste av alla i det här testet, men också den mest flexibla. Du kan fritt konfigurera datorn med olika processorer, grafikkretsar, minnen och lagringsenheter i XMG:s webbutik, och det finns gott om möjligheter att själv uppgradera datorn efter hand. Det är en klar fördel för alla som vill kunna anpassa sin hårdvara efter sina egna behov.

Klicka för detaljerat omdöme

Till XMG:s fördel är även ett bra inbyggt högtalarsystem, effektiv kylning och ett mycket bra tangentbord. Formatet är något mindre än Webhallen Config, men prestandan är näst intill identisk.

Det är dock en större och klumpigare maskin än vad vi är vana vid för en 15-tumsdator idag, även med kraftfull hårdvara. Det här är inte en dator du kommer vilja ta med dig dagligen. Den kan däremot vara ett bra alternativ till en stationär dator för dig som ofta åker på LAN – och som gillar att rota under huven.

Rekommendation: Mest anpassningsbar

XMG P507
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-6700HQ
GPUNvidia Geforce GTX 1070
Fördelar
Mycket uppgraderingsbar
Bra tangentbord
G-Sync
Nackdelar
Stor och klumpig
Missljud i högtalarna
Högt pris
Bra att veta
Kan utrustas med 3G/LTE-modem.
Prestanda7.8
Kylning/Design6.5
Batteritid5
Pris
22 590;-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2016-11-21

En av höstens viktigaste lanseringar har varit Nvidias mobila varianter av grafikkretsarna i Pascal-familjen, som markant minskat prestandagapet mellan stationära och bärbara datorer för entusiaster och gamers. De fyra modeller vi har testat i den här artikeln är ett axplock, och vi ser fram emot att kika närmare på fler varianter från aktörer som Gigabyte, Dell, HP och Lenovo med flera, både med och utan Pascal under huven.

Den andra intressanta lanseringen är Intel Kaby Lake som papperslanserades under tredje kvartalet. Än så länge finns Kaby Lake dock endast som tvåkärniga varianter vilket gör serien främst relevant för ultraportabla datorer. Fyrkärniga diton är dock på ingång och bör dyka upp närmare månadsskiftet, så räkna med att få se en hel del intressanta lanseringar lagom till CES som går av stapeln i Las Vegas i början av januari.

Den här artikeln är en del av Svenska Laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid