ARTIKEL  Intel Atom har blivit en riktig försäljningssuccé för världens största processortillverkare, men har trots detta ett ganska skamfilat rykte för sin mediokra prestanda. Något nu Intel hoppas ändra på med sin nästa generations Medfield-plattform.

Medfield kommer att bli Intels första Atom-plattform som även är lämpad för den handhållna marknaden med smartphones, tablets och andra ultraportabla enheter. Bland annat genom en ny SoC (System-on-a-chip) design som drar ner både storlek och strömförbrukning markant.

Medfield chipet kommer att mäta 144mm2 i storlek, vilket kan jämföras med 667mm2vilket är ytan processor och styrkretsen i Menlow-plattformen ockuperar. Kretsen ska tillverkas med 32-nanometerteknik som ytterligare effektiviserar strömförbrukningen mot dagens Menlow/Moorestown-plattformar som använder sig av 45-nanometerteknik och en två-chips design.

Annons
Egenskaper Menlow – Silverthorne CPU och Poulsbo chipset Moorestown – Lincroft CPU och Langwell chipset Medfield – Penwell SoC och Avantal Passage logik
Moderkort 8 500 mm2 4 200 mm2 mindre
CPU/SoC 667 mm2 (CPU+SCH) 387 mm2 (CPU+PCH) 144 mm2 (SoC)
Idleförbruk. 1,4 watt >50 gånger lägre ännu lägre
Aktivförbruk. 2,4-4,3 watt 2-4X lägre ännu lägre
GPU-prestanda. 1X 2X högre 4X högre
Batteritid 4-6h video/surfning Längre med mindre batteri Ytterligare bättre batteritid

Intels Penlow SoC som är kärnan i plattformen ska enligt Intels egna dokumentation arbeta med mellan 1,80 GHz upp till 1,86 GHz, men troligtvis kommer även ytterligare modeller att lanseras under 2011 när Medfield-plattformen är planerad.

medfield

Det är inte bara processorprestandan som väntas höjas ett par snäpp. Medfield kommer även att integrerade en dedikerad GPU-krets som ska vara 4 gånger så kraftfull som den vi hittar i dagens Atom-processorer. Vilket ska möjliggöra uppspelning av 1080p video samt kodning av 720p upplöst video.

Medfield paras med MeeGo på olika plattformar

Uppgifterna som Infoworld hämtat från ett dokument på Intels egen hemsida (som numera plockats ner) pratar om Intel Atom och dess möjligheter inom social media. Dokumentet tar upp allt från olika applikationer till användningsområden där man nämner mjukvaruplattformen MeeGo och hur denna kombination kan användas i allt från TV-apparater och netbooks till mobiltelefoner. MeeGo är en vidareutveckling av Intels Moblin OS samt Nokias Maemo plattform och byggs likt Android på öppen källkod.

Annons

meego

Medfield-prototyp med bred funktionalitet

Man passar även på att prata om specifikationer på en handburen enhet som utan information om formfaktorer låter som en kraftigare smartphone, likt Dells 5-tums Streak-enhet.

Förslag till Intel Medfield prototyp (Källa: Intels interna dokumentation)
Skärm Touch-teknik
Skärmupplösning 800×480 pixlar
RAM 256/512MB
Vikt 200-300 gram
Anslutningar HDMI
USB On-the-go
Videofunktionalitet 1080p uppspelning
720p kodning
DVB-T digitalmottagare
Funktioner GPS
A-GPS
Gyro
SDIO (lagringsenhet)
FM-radio
Anslutningar 3G
Wi-Fi
WiMax
Bluetooth

Om de specifikationer som nämns i dokumentet har någon förankring i verkliga produkter är svårt att säga, men onekligen visar Intel att man har för avsikt att ta sig in på den handhållna marknaden, bland annat för att dra nytta av sociala medier som deras dokument fokuserar på.

streak
Dell Streak med sin 5-tums display kan visa en passande formfaktor

Även om informationen och planerna som nämns i dokumentet, som är daterat till den 9 augusti 2010, kan komma att ändras ser det ut som att Intel undersöker egna vägar in på handhållna marknaden där smartphones och även tablets börjar göra enorma framsteg.

Annons

Intel Atom ser ut att stå en ljus framtid till mötes och förhoppningsvis kan man göra skäl för sitt namn i Medfield plattformen som alltså väntas ut på marknaden under 2011.

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedJacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Intressant artikel Anton! Så Medfield är den plattformen som kommer gå upp mot Ontario? Ska bli spännande och se om Intel kan slå sig in på Smartphone marknaden och tablets. Dessa marknader domineras ju av ARM arkitekturer. Känns som att AMD också borde följa Intel och försöka få sig ett fotfäste på dessa mobila marknaderna.

Jacob Hugosson
Medlem

Är det inte prat om att nästkommande Atom(kan inte namnet) faktiskt kommer med bättre prestanda än första generationen? De nyare Atom produkterna vi ser i dagens netbooks har samma prestanda/klock som föregångarna men är strömeffektivare då dom satt in det mesta på samma krets och ersatt FSB, men var det inte prat om en mer högpresterande produkt? Vet själv att dessa netbooks är en plåga att sitta med även vid surfning så ett litet lyft skulle inte sitta alls fel.

Är det Medfield jag tänker på eller är den enbart inriktad på ”handhållna” produkter?