Skärmupplevelse och ljusstyrka

Skärmen på en laptop är oerhört viktig eftersom den i allra flesta fall används som primärskärm under hela datorn livstid. Dell som är kända för att erbjuda flertalet olika konfigurationsmöjligheter förvånar oss när det kommer till skärm. Här finns bara två val och vi saknar en avvägning i mitten.

144 hertz är ett måste i dagens gamingdatorer

Rå prestanda i all ära men för att få ut den maximala upplevelsen från spel så behöver vi högre uppdateringsfrekvenser på bildskärmen. MSI har gjort ett helt rätt val genom att bestycka GS65 med en 15,6 tums 144 hertz-skärm som baseras på en IPS-panel.

Det ger oss trevliga betraktningsvinklar och bra färgåtergivning samtidigt som vi får ”smör-i-stekpannan”-flyt i våra spel. Skulle vi verkligen utmana MSI GS65 med ännu tyngre grafikinställningar eller tuffa titlar så kunde vi ha haft nytta av G-Sync. Något som det tyvärr saknas stöd för.

Skärmen yta är matt vilket ger oss mindre reflektioner men samtidigt håller tillbaka färgerna en aning.

Klen ljusstyrka

En ljusstark skärm innebär en dator som är lättare att använda i solljus. Huruvida du använder datorn med hög ljusstyrka inomhus är en fråga om personlig preferens, men att ha möjlighet att skruva upp ljusstyrkan vid behov är en klar fördel som kan göra ditt datoranvändande mer flexibelt.

Vi testar ljusstyrkan på varje dator med en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor och mjukvaran DisplayCAL. Ljusstyrkan i mitten av skärmen och gäller för en helt vit nyans.

MSI GS65 har en ganska låg maximal ljusstyrka. Det är inga problem att använda datorn inomhus men vi kan glömma att ta med GS65 ut i solen eller använda den på andra ljusa platser.

Delta E

Delta E är ett relativt mått på hur mycket färgåtergivningen avviker ett idealt värde. Det mänskliga ögat kan uppfatta färgavvikelser vid Delta E-värde 1 eller högre. Det finns flera referenspaletter när man mäter Delta E och vi använder oss av CIE 2000.

Allt under ett värde om 5 Delta E är bra och MSI GS65 kommer in på en helt godkänd nivå i färgavvikelser.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid