Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på datorerna med två olika tester: dels ett videotest och dels ett speltest. Speltestet är beräkningsintensivt och belyser till stor del skillnader i effektförbrukningen hos processorn. Videotestet är inte lika beräkningsintensivt, utan lägger mer vikt på en energieffektiv skärm och större batterier. Det skall dock nämnas att våra tester är tunga för att kunna utmana hela laptopsegmentet.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut. Klippet spelas upp med VLC och med en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt.

I vårt batteritest så får vi en uppfattning om hur långt batterier håller vid en konstant belastning. Olika tillverkare specar olika tider vid ”vanligt användande” vilket är omöjligt att testa konsekvent. MSI GS65 håller en helt OK batteritid vid videouppspelning sett till de störmtörstiga komponenterna.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid