Skärmen: Bra egenskaper, dåliga vinklar

Dagens test får ses som ett kompletterande test av MSI GT70. Till vår lycka kom även den nya varianten med exakt samma skärmpanel som den första MSI GT70 vi testade. Vi passade därför på att plocka fram testlabbets nya kalibrator och utförde tester utav skärmen – med förvånandsvärt bra resultat.

Skärmen Chi Mei N173HGE-L11 ligger på 17,3-tum med LED-bakgrundsbelysning, TN-panel och en matt yta. Vi är inte särskilt förtjusta i TN-paneler men dessa har trots allt snabbare responstid än IPS, någonting som ofta föredras bland spelentusiaster. Vi ska inte heller glömma att det faktiskt finns bra TN.

Screen_pixel

Vi inleder med vårt standard diagram. Skärmen på 17,3-tum och en Full HD-skärm resulterar i ett PPI-värde på 127. Inga konstigheter egentligen och det blir inte bättre än så här på en skärm med denna storlek förrän mer högupplösta skärmar som idag är en raritet, blir vanligare.

Annons

Screen_white

Med ett värde på nästan 270 nits och en matt yta är vi nöjda. Visst hade det kunnat vara högre men då datorn inte riktar sig för utomhusanvändning är det faktiskt bra. Till skillnad från Alienware M17x vi testade för ett tag sedan, som kommer med lägre ljusstyrka och en riktig glansig yta som reflekterar minst ljus som riktas mot skärmen.

Screen_black

Den relativt höga ljusstyrkan kommer även med riktigt låg svärta. Resultatet är att färgen svart faktiskt upplevs som svart.

Screen_contrast

Resultatet av båda bra vit- och svartnivåer resulterar i ett högt kontrastvärde. För att vara en TN-utrustad skärm med matt yta är resultatet riktigt bra.

Screen_color

Färgkorrektheten kan inte riktigt mäta sig med det i Alienware M17x men det ligger fortfarande på en bra nivå.

Screen_gamut

Likt färgkorrektheten, så är färgomfånget i standarden AdobeRGB 1998 något sämre än det i Alienware M17x.

Slutligen är betraktningsvinklarna inte de bästa vilket vi även påpekade när vi testade MSI GT70 första gången. Det fungerar i alla fall och vi har inga större problem att hitta en arbetsposition som passar oss.

Annons

Bra TN-panel med rum för förbättring

MSI GT70 kommer med en överlag trevlig skärm och vi kan inte säga att företaget direkt snålat in i valet av skärm. Vi kan inte klaga på dess kontrastförhållande, men färgkorrektheten och betraktningsvinklarna hade gärna fått vara bättre. Den matta ytan är även uppskattad då inget ljus reflekteras mot skärmen, till skillnad från Alienware M17x där en vanlig taklampa kunde orsaka irritation.

Innehåll

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
PetronellaMarvikenJacob HugossonshaglordMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Intressant produkt som borde passa mig men ändå inte.
Varför innefattas inte speltesterna av Battlefield 3 och Crysis 2?
Jag kan bara tala för mig själv men Battlefield 3-prestandan är mer intressant än Broderlands.
Crysis 2 borde finnas med just för det myntade begreppet ”Can it run Crysis?”

Marquzz
Medlem
Marquzz

Trevlig dator, men jag hade nog hellre sett en ensam 256GB och två vanliga 1TB diskar i RAID 1 (eller 0). Kanske även en bättre IPS-skärm för det priset också. Och en diskretare design, det här fjortis-jaktplan-luftintag-dioder-temat är jag inte direkt något fan av. Blir nog en Clevo för mig om jag nånsin ska köpa en gaming-laptop.

Angående BF3-prestandan så borde den ligga som ungefär ett desktop GTX 670 skulle jag tro. Denna dator kommer inte att ha något problem att köra något av de spel som finns ute nu i max i 1080.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Marquzz”]Trevlig dator, men jag hade nog hellre sett en ensam 256GB och två vanliga 1TB diskar i RAID 1 (eller 0). Kanske även en bättre IPS-skärm för det priset också.[/quote]
SSD:erna är mSATA, det finns två platser. Det är alltså inga 2.5″-enheter, det finns bara plats för en 2.5″-HDD i nuläget.

Angående skärmen; den är TN för att det är för gamers. Byter man till IPS kommer någon genast börja skrika ”det här är inte gaming!”.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ah, mSata. Ja, det var ju inge vidare. Då hade jag hellre sett att datorn hade 2st 2,5″ platser så att jag kunde köra med en SSD och HDD.

Angående IPS så finns det ju riktigt bra gaming-skärmar med IPS, t.ex. Eizos FS2333. TN är bara för tråkigt.

Micke
Medlem
Micke

Hela burken har ett TDP på 150W. Kylningssytemet måste vara något bortom denna värld för att klara av att kyla det. Användaren får vara försiktig så inte datorn smälter igenom bordet. /s

Marviken
Gäst
Marviken

Skulle vara intressant att jämföra en stationär dator för samma peng.
För 24k kan man få en ganska bra stationär.
Eller i alla fall vad det är för sklinnad mellan en 680 och en 680m

Petronella
Gäst
Petronella

Bugg i testprogrammet känner jag igen. När jag köpte min andra dator, en P120MHz, 1995 var det efter kollat en massa datortester i Mikrodatorn(?). Ett av testprogrammen var ”buggigt” och testet kraschade på de flesta testade datorerna. Jag köpte en dator där testet trots ”buggar” inte kraschade. För jag tänkte att då borde datorn klara andra buggiga program.En sån här dator kommer ju dra åt sig damm som en svamp i vatten. Hur lätt är den att öppna och rengöra? Finns instruktioner? Vi har i familjen en HP av standardprestanda med Vista. Den går inte längre att använda pga den… Läs hela »