Sammanfattning

Om vi nu ska sammanfatta ”nya” MSI GT70 vi har på testbänken idag så är den identisk med den dator vi testade för snart ett halvår sedan. Nyheten i dagens test ligger i grafikkortet Geforce GTX 680M som kan stoltsera med titeln att vara världens snabbaste grafikkort för bärbara datorer. I våra tester är det upp till två gånger så kraftfullt som det Geforce GTX 670M som MSI GT70 kom med första gången vi testade datorn. GTX 680M tar sig även förbi AMD:s snabbaste grafikkort, Radeon HD 7970M, utan några större svårigheter. Geforce GTX 680M borde klara av i princip samtliga speltitlar som finns ute idag med upplösningen 1 920 x 1 080-pixlar och maxade inställningar.

Vi fick även ett nytt tillfälle att testa skärmen. Förutom en matt yta som inte reflekterar utomstående ljus får den relativt hög ljusstyrka och även riktigt bra svärta, med ett kontrastvärde på 748:1 som resultat. Skärmen slår inga rekord när det kommer till färgkorrekthet eller färgomfånget men har trots det ett godkänt resultat. Vårt enda riktiga klagomål på skärmen är betraktningsvinklarna som gärna kunde varit bättre.

Den modell av datorn vi fick hem utrustades med dubbla 128 gigabytes SSD:er i RAID 0, tyvärr säljs inte denna konfiguration i Sverige utan vi får fortsätta nöja oss med dubbla 64 gigabytes-enheter. Vi klagade i första omgången av MSI GT70 på att man fick en hårddisk på endast 500 gigabyte, speciellt med tanke på att spelen knappast blir mindre. MSI har uppdaterat datorn till en mer acceptabel kapacitet på 750 gigabyte, men vi ska vara omständiga och säga att vi gärna hade sett i alla fall 1 000 gigabyte.

Annons

Datorn med exakt de specifikationerna vi testat finns att köpa i Sverige om vi bortser från SSD-lösningen – men det påverkar inte datorn i övrigt. Med ett slutpris på 24 000 kronor är det allt annat än en billig dator men det är den enda märkesdatorn med Geforce GTX 680M som finns tillgänglig på svenska butikshyllor. Det går att konfigurera en Alienware M17x på Dells hemsida med liknande specifikationer till ungefär samma pris, men en sådan lösning finns inte hos återförsäljare. Vi tycker dock att MSI GT70 har överlag bättre konstruktionskvalité än Alienware M17x som kan ses som dess huvudkonkurrent i Sverige.

Vad det i slutändan faller på är personliga preferenser. I vårt fall väger en matt skärm och ett mer stilrent yttre tyngre än det Dell har att erbjuda i varumärket Alienware. Det är dock svårt att rekommendera en speldator för 24 000 kronor, speciellt när den faktiskt har sina brister så som onödigt hög ljudnivå även vid lättare användning. Men för den som är på jakt efter en bärbar speldator med världens snabbaste grafikkort är MSI GT70 ett bra köp i vår bok.

MSI GT70

Fördelar:
+ Full HD-skärm med relativt bra egenskaper
+ Bra tangentbord för spel
+ Förhållandevis bra högtalare
+ Hög CPU-prestanda och världens snabbaste grafikkort
+ Relativt sval även vid hög belastning
+ Snabb SSD-lösning

Annons

Nackdelar:
– Konstant hög ljudnivå, speciellt vid belastning
– Dåliga betraktningsvinklar
– Datorn hade gärna fått ha något större hårddisk
– Dålig batteritid

MSI GT70 passar användare som:
Vill ha en dator med högupplöst skärm
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Söker ett portabelt spelsystem
Är ute efter hög grafik-, såväl som processoprestanda
Skriver snabbt och hanterar mycket text/spelar
Använder datorns inbyggda högtalare

MSI GT70 passar inte användare som:
Behöver en mobil dator med bra batteritid
Vill ha en dator med låg ljudnivå
Vill ha en dator med konstruktionskvalité utöver det vanliga
Söker en stationär ersättare med stor hårddisk

Cirkapris inklusive moms:

OBS! För er som vill få en mer heltäckande bild av MSI GT70 hänvisar vi till vår fullskaliga recension av MSI GT70, en dator som förutom ett GTX 670M och 500 gigabytes hårddisk är identisk med den modell vi testat idag.

Annons
Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
PetronellaMarvikenJacob HugossonshaglordMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Intressant produkt som borde passa mig men ändå inte.
Varför innefattas inte speltesterna av Battlefield 3 och Crysis 2?
Jag kan bara tala för mig själv men Battlefield 3-prestandan är mer intressant än Broderlands.
Crysis 2 borde finnas med just för det myntade begreppet ”Can it run Crysis?”

Marquzz
Medlem
Marquzz

Trevlig dator, men jag hade nog hellre sett en ensam 256GB och två vanliga 1TB diskar i RAID 1 (eller 0). Kanske även en bättre IPS-skärm för det priset också. Och en diskretare design, det här fjortis-jaktplan-luftintag-dioder-temat är jag inte direkt något fan av. Blir nog en Clevo för mig om jag nånsin ska köpa en gaming-laptop.

Angående BF3-prestandan så borde den ligga som ungefär ett desktop GTX 670 skulle jag tro. Denna dator kommer inte att ha något problem att köra något av de spel som finns ute nu i max i 1080.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Marquzz”]Trevlig dator, men jag hade nog hellre sett en ensam 256GB och två vanliga 1TB diskar i RAID 1 (eller 0). Kanske även en bättre IPS-skärm för det priset också.[/quote]
SSD:erna är mSATA, det finns två platser. Det är alltså inga 2.5″-enheter, det finns bara plats för en 2.5″-HDD i nuläget.

Angående skärmen; den är TN för att det är för gamers. Byter man till IPS kommer någon genast börja skrika ”det här är inte gaming!”.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Ah, mSata. Ja, det var ju inge vidare. Då hade jag hellre sett att datorn hade 2st 2,5″ platser så att jag kunde köra med en SSD och HDD.

Angående IPS så finns det ju riktigt bra gaming-skärmar med IPS, t.ex. Eizos FS2333. TN är bara för tråkigt.

Micke
Medlem
Micke

Hela burken har ett TDP på 150W. Kylningssytemet måste vara något bortom denna värld för att klara av att kyla det. Användaren får vara försiktig så inte datorn smälter igenom bordet. /s

Marviken
Gäst
Marviken

Skulle vara intressant att jämföra en stationär dator för samma peng.
För 24k kan man få en ganska bra stationär.
Eller i alla fall vad det är för sklinnad mellan en 680 och en 680m

Petronella
Gäst
Petronella

Bugg i testprogrammet känner jag igen. När jag köpte min andra dator, en P120MHz, 1995 var det efter kollat en massa datortester i Mikrodatorn(?). Ett av testprogrammen var ”buggigt” och testet kraschade på de flesta testade datorerna. Jag köpte en dator där testet trots ”buggar” inte kraschade. För jag tänkte att då borde datorn klara andra buggiga program.En sån här dator kommer ju dra åt sig damm som en svamp i vatten. Hur lätt är den att öppna och rengöra? Finns instruktioner? Vi har i familjen en HP av standardprestanda med Vista. Den går inte längre att använda pga den… Läs hela »