Netgear Push2TV PTV2000 är en adapter till Intels WiDi-teknik som fungerar på en stor del Intel-baserade system med tillhörande Centrino-lösningar. Tekniken är extremt lättanvänd, men enkelheten i mjukvaran och avsaknaden av inställningar kommer med sina för- och nackdelar.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Tanken på att koppla in en bärbar dator till en stor skärm är varken nytänkande eller särskilt innovativ, men det är utan tvivel en funktion många inte skull klara sig utan idag. Sedan finns även visionen om att få slippa den där kabeln. Anledningarna kan vara många, du sitter långt ifrån skärmen eller en TV och vill slippa en lång kabel på golvet eller så kan det helt enkelt vara av bekvämlighetsskäl. Det kan även vara en utmärkt lösning för dig som ofta håller i presentationer och återigen, vill slippa onödigt kablage.

Här kommer Intel Wireless Display in i bilden förkortat kallat för WiDi. Tekniken baseras i grunden på den väl utbredda WiFi 802.11n-standarden och är specifikt utvecklad för att strömma film och ljud trådlöst. Funktionen möjliggörs tack vare Intel My WiFi som är en mjukvarulösning, som får operativsystemet att tro att datorn har dubbla nätverkskort när det egentligen bara finns ett, så att två uppgifter kan utföras samtidigt – exempelvis surfa på nätet med Intel WiDi påslaget. Det här betyder självklart också att de båda teknikerna delar på den tillgängliga bandbredden, vilket har potential att skapa problem – men mer om det senare.

För filmentusiasten så stödjer tekniken trådlös strömning av film i Full HD-format (1 920 x 1 080), samt har stöd för Dolby Digital 5.1 och HDCP, dock lyser DTS med sin frånvaro. För att ge WiDi en väldigt kortfattad förklaring skulle det vara två ord: Trådlös HDMI. Det vi ska titta närmare på idag är även en WiDi-adapter vid namn Netgear Push2TV PTV2000. Med ett pris som i skrivande stund ligger på 800 – 900 kronor låter det som ett nästan för billigt alternativ, i förhållande till vad tekniken utlovar.

Netgear_PTV2000_3

Netgear PTV2000 är en liten krabat som mäter 106 x 138 x 32 millimeter vilket bör göra det ganska enkelt för användare att få plats med den i sin TV-bänk eller bredvid valfri större skärm. Enheten är specificerad till 12 volt och 1 ampere, så den totala strömförbrukningen bör som högst ligga på 12 watt vid användning. Enheten blev endast lite ljummen när vi testar den under en längre period.

Netgear_PTV2000_5Netgear_PTV2000_4

Även om kommunikation mellan datorn och adaptern är trådlös, så måste adaptern kopplas in i en skärm. Vi hittar på baksidan förhållandevis goda anslutningsmöjligheter. Förutom den närmast självklara HDMI-anslutningen hittar vi komposit-anslutningar, vilket gör att enheten fungerar även tillsammans med äldre TV-apparater.

Netgear_PTV2000_2

I förpackningen hittar vi egentligen allt som behövs för att komma igång. Förutom adaptern från Netgear har vi nätdelen och en HDMI-kabel på ynka 50 centimeter. Vi får även med en manual som vi gissar på kommer få ligga och damma. Netgear PTV2000 och WiDi är lekande lätt att använda. Innan vi drar igång på allvar med testet, en titt på vad som krävs av din dator.

Kompatibilitet

WiDi är kompatibelt med en större del Intel-baserade bärbara datorer som säljs idag, tillsammans med Intels nätverks-lösningar i Centrino-serien:

  • Intel Centrino Wireless-N 1000, 1030, 2200, 2230
  • Intel Centrino Advanced-N 6200, 6205, 6230, 6235
  • Intel Centrino Wireless-N + WiMAX 6150
  • Intel Centrino Advanced-N + WiMAX 6250
  • Intel Centrino Ultimate-N 6300
  • Intel Centrino Wireless-N 2200 for Desktop
  • Intel Centrino Advanced-N 6205 for Desktop

Valet av operativsystem är också begränsat, då till Microsoft Windows 7. Det här bör inte vara ett problem för de flesta som har en dator som stödjer tekniken om vi ser enbart till hårdvaran. Men har du på efterhand installerat ett annat operativsystem finns i alla fall inget officiellt stöd för tekniken från Intel med deras mjukvara.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BörniUT_lolAnton KarmehedtriDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
triDave
Gäst

Helt värdelöst om man inte klarar 1080p och DTS. Synd att man måste ha kvar sin mediaspelare/HTPC..

Anton Karmehed
Admin

Ja jag är också besviken på ljudstödet, eller bristen på det, i de här trådlösa överföringarna. Det gäller förvisso även trådad överföring från t.ex. surfplattor och mobiltelefoner. Men tyvärr är det väl DRM-problem som vanligt och licenspengar.
1080p måste ju givetvis också lösas för att det ska vara intressant för vardagsrummet, i övrigt ser jag positivt på liknande lösningar med trådlös överföring av bild och ljud!

UT_lol
Medlem
UT_lol

Ganska dumt o låsa sig till Intel när det finns många andra alternativ som inte är låsta till ett enskilt företag.

http://www.crutchfield.com/S-tXIJTagMOM7/learn/blogs/av_tips/archive/2011/01/11/wi-fi-widi-wivu-what-an-overview-of-wireless-hd-technology.aspx

Börni
Gäst
Börni

Dumt att låsa sig till Intel? Nja, det här är ju en specialadapter som krävs till ett system som Intel hittat på och lagt in i sina processorer. Är man taliban när det gäller full HD finns det ju inget att göra men annars duger systemet mycket bra enligt min erfarenhet. Några tips: 1. Belkin och D-Link gör också liknande burkar till WiDi. Jag valde Belkin för det rekommenderades av min datortillverkare.2. Får inte adaptern någon IP-adress av datorn så är det troligen brandväggen som sätter käppar i hjulet.3. Uppdatering kan behövas av både Intels programvara och firmware i burken.4.… Läs hela »