NHTV Vår NHTV-satsning går vidare med vad vi kallar en notebookvecka och idag är vi framme vid något så missanpassat till Jonas världsbild som en gamingnotebook. 17.3″ mäter skärmen, cirka fem tum större än idealet, 3.85 kg är vikten, cirka 2.5kg för mycket, nämnde vi förresten att det är för gamers? Hur som helst har vi en video på ASUS G73Sw ekiperad med Sandy Bridge och 3DVision för er idag.

Anledningen till vårt intresse av kolossen G73Sw var ursprungligen att det helt enkelt är en av de första notebookmodellerna ute på marknaden med en Sandy Bridge-CPU, närmare bestämt Core i7-2630QM som sätter mer än respektabelt sprutt på alla processorbaserade beräkningar med sina fyra kärnor och åtta trådar. Videon är dock producerad för ett tag sedan, som vi nämner i videon, men vi har inte kommit åt att publicera den förrän nu.

Notebooken är lustigt nog inte riktigt tänkt för extrem gaming, utan mer som en så kallad ”desktop replacement” för folk som av diverse anledningar inte vill ha en stationär dator i sitt hem, därför har ASUS satt prislappen till ”modesta” 15 000 kronor, då man sparat in någon krona på att välja ett GeForce GTX 460M med 1.5GB VRAM istället för något fläskigare som förstås hade kostat mer.

Annons

Övriga highlights inkluderar 3D Vision-stöd (med medföljande fantastiskt sexiga aktiva slutarglasögon från NVIDIA), en 120Hz-panel på skärmen som stödjer en maximal upplösning av 1920×1080 och 8GB DDR3-minne, vilket gör G73Sw till en ganska potent notebook i all ärlighet, så länge du inte vill spela några tyngre spel, som våra tester nedan gör gällande.

ASUS G73Sw
CPU Intel Core i7-2630QM (4 kärnor, 8 trådar), 2.0GHz (Turbo boost upp till 2.9GHz)
GPU NVIDIA GeForce GTX 460M, 1.5GB VRAM
Minne 4x2GB DDR3-1333
Skärm 17.3″ Full-HD (1920×1080) 3D, LED-bakgrundsbelyst
Hårddisk 2x 7200RPM 500GB Flashhybrid (4GB Flash per disk)
Expansionsplatser
1x Mikrofoningång
1x Hörlursutgång
1x USB 3.0-port
3x USB 2.0-portar
1x 10/100/1000Mbps LAN
1x HDMI
Vikt 3.85kg

Med specifikationslistan avklarad tänkte vi helt sonika ge oss på lite prestandatester, och dessa tester blev snabbt väldigt många till antalet, helt plötsligt. Se nedan för prestandajämförelser mot diverse riktiga, stationära, processorer och minneskort för att få en fingervisning om hur potent G73Sw trots allt är.

Vi börjar med fallet Cinebench, där vi snabbt kan se att de åtta trådarna gör stor nytta, även om man förståeligt nog är en bit efter sina betydligt högre klockade syskon 2500K och 2600K. Detta går även igen i det enkeltrådade testet, fast här ger man även AMD:s desktopflaggskepp 1100T på nöten. Imponerande CPU-prestanda.

Annons

WinRAR är inte heller direkt ett oävet test för en notebook, då folk eventuellt använder dessa till annat än gaming också, och här, av anledningar vi inte riktigt kan förklara, spöar G73Sw med sin i7-2630QM nästan allt, så när som på i7-980X.

wPrime å sin sida är ett test som nyttjar fler kärnor såväl som höga klockfrekvenser, vilket innebär att G73Sw blir lite lätt lidande. Samtidigt distanserar man Phenom II X4 970 (en 125W-CPU, kom ihåg det), även om det förmodligen är främst på grund av att AMD endast har en tråd per kärna, när i7-2630QM kommer med två. Trots detta ligger man efter 2500K med sina fyra trådar, återigen, klockfrekvenserna är det som ställer till det.

Förutom detta hade vi även en herrans massa andra benchmarks, men av hänsyn till er vill vi trots allt hålla igen lite och ge er en övergripande bild, snarare än en enerverande närgången, av G73Sw, prestandan ovan summerar upp CPU-prestandan mycket väl i vårt tycke. Nedan har vi istället 3D-benchmarks för att visa upp spelprestandan.

Annons

Speltesterna ovan är i jämförelse med samma processorer som ovan och ett Radeon HD 6970, detta för att det är för att HD 6970 skulle passa in i en stationär dator till ungefär samma budget som ASUS G73Sw. Det är ingen direkt rättvis jämförelse, men tänk dig den som ”en stationär speldator mot en bärbar”. G73Sw har helt enkelt inte mycket att sätta emot en stationär spelburk, även om CPU-prestandan är mer än godkänd i de övriga testerna.

ASUS G73Sw:

Vi kan säga, rakt upp och ner, utan att jämföra G73Sw mot någonting, är att CPU-prestandan är mycket imponerande, skärmen är matt (tre tummar upp) och har en LED-bakgrundsbelyst 120Hz-panel med mycket bra bild. Förutom det har ASUS utrustat modellen med ett trevligt tangentbord och en touchpad som är alldeles rätt mot fingrarna, användbarheten går inte att klaga på. Om du inte tänkt använda din gaminglaptop till att spela, förstås, där gör GTX 460M-grafiken dig besviken.

GTX580DCII

Fördelar:
+ CPU-prestanda
+ Bra, matt skärm
+ 8GB RAM
+ Kvalitetskänsla

Nackdelar:
– Inte vacker
– Inte billig
– 3D-prestanda

Lägstapris på prisjakt.se:

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
RatAta[BK]Mean MachineshaglordAnton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
daweee
Medlem
daweee

Ni kunde lika gärna ha låtit bli att publicera den, bristen på professionalism gjorde denna videorecension totalt värdelös.

Jonas kräks sina outgrundade fördomar om gamers omkring sig, klipp bort dessa delar så kanske det blir bättre.

Mvh, en heltidsarbetande familjefar som även är en gamer och övecklockare.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”daweee”]Ni kunde lika gärna ha låtit bli att publicera den, bristen på professionalism gjorde denna videorecension totalt värdelös. Jonas kräks sina outgrundade fördomar om gamers omkring sig, klipp bort dessa delar så kanske det blir bättre. Mvh, en heltidsarbetande familjefar som även är en gamer och övecklockare.[/quote]Det som intresserar mig här är hur ofta det dyker upp kommentarer i stil med den här av nyregistrerade användare. Visst, jag är inget fan av gaming, men det är alltid lika kul med grupper av människor som inte har humor som man kan driva med. Du bevisade precis mig rätt genom ditt… Läs hela »

daweee
Medlem
daweee

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”daweee”]Ni kunde lika gärna ha låtit bli att publicera den, bristen på professionalism gjorde denna videorecension totalt värdelös. Jonas kräks sina outgrundade fördomar om gamers omkring sig, klipp bort dessa delar så kanske det blir bättre. Mvh, en heltidsarbetande familjefar som även är en gamer och övecklockare.[/quote]Det som intresserar mig här är hur ofta det dyker upp kommentarer i stil med den här av nyregistrerade användare. Visst, jag är inget fan av gaming, men det är alltid lika kul med grupper av människor som inte har humor som man kan driva med. Du bevisade precis mig rätt… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Antar att jag har dålig humor då jag faktiskt skrattade rakt ut flera gånger under avnisttet då jag kände mig träffad (det var i detalj jag innan jag flyttade hemifrån för ett par år sedan) och att många vänner fortfarande är kvar i det stereotypiska gamerstadie Jonas pratar om där man inte har en tanke på att flytta hemifrån och skaffa sig ett eget liv utan hellre sitter hemma och spelar om dagarna 😀 Hade det vart utan humor och ironi hade jag nog aldrig klarat av att tag mig igenom ett helt avsnitt av NHTV, men det är väl… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Som det stående skämtet i vår chassiroundup är jag personligen kanske lite mer härdad men det handlar som Jonas säger om att skapa mer lättsmälta videotester och inte bara tekniskt dravvel som det ofta blir. Huvudsaken är att Jonas kan och fortsätter att vara objektiv i sina bedömningar av produkterna vilket han trots allt är. Flera funktioner som det skämtas om i testet är ju faktiskt funktioner som han även ger goda betyg. Sen vart gränsen går för vad som är roligt eller inte är ju väldigt personligt. 🙂 Men för att rätt ska vara rätt.[list][*]Jag har inte Såååå dåligt… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”smartidiot89″]Antar att jag har dålig humor då jag faktiskt skrattade rakt ut flera gånger under avnisttet då jag kände mig träffad (det var i detalj jag innan jag flyttade hemifrån för ett par år sedan) och att många vänner fortfarande är kvar i det stereotypiska gamerstadie Jonas pratar om där man inte har en tanke på att flytta hemifrån och skaffa sig ett eget liv utan hellre sitter hemma och spelar om dagarna 😀 Hade det vart utan humor och ironi hade jag nog aldrig klarat av att tag mig igenom ett helt avsnitt av NHTV, men det är… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Haha! Skön NHTV. Vad är det med folk nuförtiden som tar åt sig minsta lilla. Bara ignorera. Jag blir bara glad när jag ser att dessa recensioner vågar ta ut svängarna. Tror daweee behöver justera silverskeden i röken och surfa tillbaka till swec. /s

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

Jag tycker förvisso att tycker Jonas gick över gränsen ett par gånger den här gången. Fast han fick mig oxå att skratta så jag behövde pausa avsnittet. ”Tjennare!” var ju helt klockren, och väldigt oväntat.

Jag gillar hela konceptet med NHTV, och det är skönt att få höra riktiga personliga åsikter. Att det då och då blir fel, kan jag ta eftersom ändå alltid är värt att se klart recensionen.

Fortsätt på exakt samma sätt!

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”RatAta[BK]”]Jag tycker förvisso att tycker Jonas gick över gränsen ett par gånger den här gången. Fast han fick mig oxå att skratta så jag behövde pausa avsnittet. ”Tjennare!” var ju helt klockren, och väldigt oväntat. Jag gillar hela konceptet med NHTV, och det är skönt att få höra riktiga personliga åsikter. Att det då och då blir fel, kan jag ta eftersom ändå alltid är värt att se klart recensionen. Fortsätt på exakt samma sätt![/quote]Jag är faktiskt med dig på att det blev för överdrivet ett par gånger, så riktigt lika extremt kommer det inte vara i framtiden, men… Läs hela »

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

[quote name=”Mean Machine”][quote name=”RatAta[BK]”]Jag tycker förvisso att tycker Jonas gick över gränsen ett par gånger den här gången. Fast han fick mig oxå att skratta så jag behövde pausa avsnittet. ”Tjennare!” var ju helt klockren, och väldigt oväntat. Jag gillar hela konceptet med NHTV, och det är skönt att få höra riktiga personliga åsikter. Att det då och då blir fel, kan jag ta eftersom ändå alltid är värt att se klart recensionen. Fortsätt på exakt samma sätt![/quote]Jag är faktiskt med dig på att det blev för överdrivet ett par gånger, så riktigt lika extremt kommer det inte vara i… Läs hela »