Temperatur, ljudnivå och stresstest

Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen både hos processorn och grafikkretsen.

Temperatur – CPU

Det råder ingen tvekan om att den fyrkärniga i7-7700HQ-processorn blir varm men kylanordningen i Alienware 13 lyckas ändå hålla den i schack utan någon påtaglig throttling. Chassit i sin helhet håller sig även det svalt men vid spelande eller tung belastning rekommenderar vi att datorn får stå på en plan yta för maximal kylning.

Temperatur – GPU

Alienware har helt klart hittat det bästa sättet att kyla GTX 1060-chippet och kommer in cirka 5 grader svalare än motsvarande modeller vi testat. Ett resultat som vi konkluderar som väl godkänt.

Ljudnivå

Tidigare i laptopguiden så har vi gjort decibeljämförelser med en decibelmätare för att se hur högt varje bärbar dator låter under full belastning. Vi har valt att ändra vår testmetod här till en subjektiv bedömning då det i vår mening inte återspeglar det verkliga scenariot. Väldigt få om någon har precis knäpptyst i hemmet och en subjektiv bedömning från ett verkligt scenario ger en bättre bild av vad användaren kan förvänta sig när man använder datorn.

Alienware 13 har en kylning som både lyckas hålla processor och grafikkrets i schack men lyckas inte göra det särskilt anonymt. Vid full belastning så flåsar datorn på bra men tillverkaren har ändå lyckats att göra suset dovt. Inga höga tjut eller pipande ljud när vi maxar systemet.

Vid vanlig användning är den stundvis tyst men då och då kommer fläktarna varva upp lite grann vilket vi upplever som lite störigt som till exempel när detta testet skriv i ett tyst rum. Vi skulle inte rekommendera just denna dator för presentationer på kontoret eller liknande om du inte gillar att poängtera att du har en kraftig laptop som måste svalka sig även vid låg belastning.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

I stabilitetstestet kommer Alienware 13 med nöd och näppe in som godkänd. Här finns självklart utrymme för förbättring men kylningen håller systemet tillräckligt stabilt för att klara testet likt andra motsvarande modeller.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid