Skärmupplevelse och ljusstyrka

Skärmen på Alienware 13 är verkligen den komponenten som gör dator unik som gaminglaptop. I vår modell har tillverkaren valt att använda sig av en 1440p-upplöst 13 tums OLED-panel med touchfunktion. Ett annorlunda val och något som vi inte är vana vid att se hos bärbara gamingdatorer.

Vad är OLED och vad gör den så speciell?

OLED är likt mycket annat i branschen en förkortning och står för Organic Light Emitting Diode. Den skiljer sig avsevärt från den bakgrundsbelysta LED-LCD och Plasma-tekniken. Då varje enskild pixel skapar sitt eget ljus med hjälp av lysdioder kan din panel styra belysningen helt steglöst från avslaget läge till maximal ljusstyrka. Det ger inte bara total svärta utan även närmast obegränsat kontrastvärde – två ytterst viktiga aspekter för en verklighetstrogen bildupplevelse. Andra fördelar med organiska lysdioder är mycket goda betraktningsvinklar och ruskigt snabb responstid.

Om du vill lära dig mer om OLED och hur det är att leva med en OLED-panel så kika gärna in Anton Karmeheds bloggserie Att leva med OLED.

Fantastiska färger och svärta men vi saknar högre frekvens

När vi tittar närmare på skärmpanelen i Alienware 13 så slås vi direkt av den klara och färgstarka bilden som presenteras. Svärtan är riktigt djup och det är en härlig upplevelse att ta del av video och bilder på Alienware 13. Betraktningsvinklarna är klanderfria så här finns inget behov av att finjustera skärmens position för att se ordentligt.

Glaset som täcker OLED-panelen är av blank variant vilket hjälper färger och kontraster att träda fram ännu tydligare men orsakar också en del reflektioner från lampor i hemmet.

Värt att nämna är också i och med datorns touchfunktion så kommer alla dina fingeravtryck framträda extra tydligt på det blanka glaset. Det är dock högst personligt om man föredrar blankt eller matt displayglas. Touchen fungerar bra men i ursprungsupplösning så blir det svårt att pricka rätt på skärmen. En smidig funktion i dagligt användande med vid gaming behöves en riktig mus.

OLED i all ära men Alienware 13 är en gaminglaptop och så snart vi spelar FPS-titlar på datorn så påminns vi om att den endast har 60 hertz i uppdateringsfrekvens. I vår mening hade maskinen gynnats av en lägre ursprunglig upplösning så som 1080p istället för 1440p till förmån för en uppdateringsfrekvens på 90 hertz eller högre. Alienware 13 är trots allt en gaminglaptop och då känns skärmens uppdateringsfrekvens som högre prioritet än upplösning på den lilla skärmytan.

Ljusstyrka

En ljusstark skärm innebär en dator som är lättare att använda i solljus. Huruvida du använder datorn med hög ljusstyrka inomhus är en fråga om personlig preferens, men att ha möjlighet att skruva upp ljusstyrkan vid behov är en klar fördel som kan göra ditt datoranvändande mer flexibelt.

Vi testar ljusstyrkan på varje dator med en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor och mjukvaran DisplayCAL. Ljusstyrkan i mitten av skärmen och gäller för en helt vit nyans.

Ljusstyrkan på skärmen i Alienware 13 är bra och kommer in på över 300 nits. Dock så saknas cirka 80 nits jämfört med tillverkarens specifikation.

Delta E

Delta E är ett relativt mått på hur mycket färgåtergivningen avviker ett idealt värde. Det mänskliga ögat kan uppfatta färgavvikelser vid Delta E-värde 1 eller högre. Det finns flera referenspaletter när man mäter Delta E och vi använder oss av CIE 2000.

Test av Delta E värden är nytt i Svenska Laptopguiden och vi kommer kunna ge en bättre övergripande bild efterhand som vi testar flera produkter.

Idag har OLED-skärmar generellt sett bra färgåtergivning och Alienware 13 är inget undantag. Tekniken öppnar för skarpa övergångar i färger vilket återspeglas i resultatet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid