Alienware 13 - Specifikationer och utsida

Alienware 13 finns i flera upplagor och vi har testat den senaste revisionen, Alienware 13 R3. Tidigare upplagor har haft en aningen klumpigare design och äldre komponenter.

I sann Dell-anda så väljer du själv vilka komponenter du vill ha i din dator och Alienware 13 är inget undantag. I princip alla komponenter, inre som yttre kan anpassas efter dina behov och budget. Vårt exemplar innehåller de allra bästa komponenter som Dell/Alienware kan erbjuda i denna modellen. Som till exempel en fyrkärning Intel i7 7700HQ processor som byggd på Kaby Lake-arkitekturen, Nvida GTX 1060-grafikkrets och OLED-skärm.

DatorAlienware 13
Skärmstorlek13,3 tum
Upplösning2 560 x 1 440
PaneltypOLED
PekskärmJA
Uppdateringsfrekvens60 Hz
ProcessorIntel Core i7-7700HQ
Arbetsminne16 GB DDR4
GrafikkretsNvidia GTX 1060
Lagring256 GB SSD
NätverkKiller 1435 802.11ac 2 x 2 Wi-Fi och Bluetooth 4.1
BildutgångarHDMI, USB 3.1 Typ-C Thunderbolt
USB2 x USB-A 3.0
2 x USB-C (1st med Thunderbolt 3)
ThunderboltThunderbolt 3 med 2 x PCIe 3.0
SD-kortläsareNej
TangentbordBakbelyst, TKL
PekplattaMultitouch
Batteri76 wHr
LjudStereohögtalare
1 x 3,5 mm hörlur
1 x 3,5 mm mikrofon
Mått330 x 269 x 24 mm
Vikt2,6 kg
Lägst prisTestat ex - 20 790 kronor

Minne och lagring

Lagringen i vår version av Alienware 13 är en PCI-E-baserad M.2 enhet med 256 gigabytes storlek. Minnet är av DDR4 SO-DIMM-variant och systemet stöder upp till 32 gigabytes i två minnesmoduler. Vår maskin har bestyckats med 2 stycken 8 gigabyte stickor vilket ger oss 16 gigabyte internminne. Här kan vi också se att det finns två platser för M.2 lagringsenheter under skalet vilket kan vara bra att känna till för framtida uppgraderingar.

Design och format

Alienware 13 är som namnet antyder en 13-tums dator med fokus på gaming. Det finns inte många kompakta laptops på marknaden idag med dedikerad grafik vilket gör Alienware 13 till en intressant modell.

Hela datorn är konstruerad av merparten metall i form av stål och aluminium vilket gör det mycket stadig och det finns inget svaj i vare sig skärm eller stomme av datorn. Det blir dock på bekostnad av vikten då lilla Alienware 13 väger in på nära 2,6 kilogram. Det gör datorn stadig men det känns verkligen att det är med i väskan. Det finns flera modeller med liknande specifikationer idag som har en mer slank design men Alienware verkar satsa på den lite mer bulkigare stilen med raka linjer och gamingdesign som vi känner igen den.

Skärmens gångjärn är placerad några centimeter innan datorns bakre kant vilket inte är helt ovanligt på gaminglaptops med kraftiga komponenter då det tillåter för kraftigare kylarlösningar.

Skärmlocket kan öppnas med en hand med lite träning. Skärmen en form av låsmekanism när den är helt stängd och öppnas genom att bara ta i lite extra. Så med lite kraft och träning går det faktiskt att öppna den med bara en hand. Vi tycker dock att det är lite onödigt hårt och hade gärna sett att Alienware hade skippat låsmekanismen helt.

Kylningen på Alienware är till synes väl tilltagen för en laptop i denna formfaktor med luftintag på båda sidor samt under datorn som sedan blåses ut rakt bakåt samt uppåt bakom skärmen.

Alienware 13 är trevlig att handskas med och andas en hög kvalitetskänsla. Mycket tack vare valen av materialen. Den blir dock ganska tung sett till sin storlek så för oss blir det ingen kombinerad jobbdator. Däremot så får användaren tillbaka enkla möjligheter att uppgradera systemet då det bara är 5 stjärnskruvar för att komma åt minne och lagring.

Portar

Den ganska mulliga designen hos Alienware 13 ger utrymme för en del portar. Här finns hela 2 stycken USB 3.0. kontakter i typ A-utförande samt 2 USB 3.1 kontakter i typ-C format varav en med Thunderbolt-stöd.

Utöver de anslutningarna så erbjuder även Alienware 13 en HDMI 2.0-port, hörlursuttag, mikrofonuttag, Mini-Displayport, Ethernet samt en proprietär kontakt för Alienwares egna externa grafikkortslåda.

Laddning

Med tanke på de kraftfulla komponenterna på insidan av datorn behöver den en ordentlig strömförsörjning och Alienware 13 använder en rund AC-kontakt och inte någon USB-baserad laddning.

Den medföljande laddaren är av förväntad fysisk storlek och är ganska klumpig att ta med sig. Den slåss knappast med de minsta nätadaptrarna på marknaden men är designad för att leverera 180 watt, 19,5 volt och 9,23 ampere.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid