Batteritid

I slutändan är det portabiliteten som ger en bärbar dator sitt existensberättigande. Att kunna använda datorn på resande fot gör den till ett kraftfullt verktyg för dig som reser mycket eller pendlar, eller som bara vill ta datorn med dig till ett bibliotek eller café för ett miljöombyte. Du kan inte alltid räkna med tillgång till ett eluttag, och bra batteritid kan bespara dig mycket frustration.

Vi testar batteritiden på datorerna med två olika tester: dels ett videotest och dels ett speltest. Speltestet är beräkningsintensivt och belyser till stor del skillnader i effektförbrukningen hos processorn. Videotestet är inte lika beräkningsintensivt, utan lägger mer vikt på en energieffektiv skärm och större batterier.

Batteritid – videouppspelning

I det här testet spelar vi upp ett videoklipp i 1080p-upplösning och h.264-format i helskärm tills batteriet tar slut. Klippet spelas upp med VLC och med en skärmljusstyrka så nära 200 nits som möjligt.

Alienware 13 ger oss ett helt OK resultat för en gaminglaptop. Det räcker för att se en långfilm.

Batteritid – speltest

Batteritiden i alla bärbara speldatorer är idag mycket låga jämfört med notebooks med fokus på produktivitet och mobilitet. Orsaken till detta är såklart att gaminglaptops har en dedikerad grafikkrets som äter energi till frukost och petar tänderna med dina sista batteriprocent.

Ska du investera i en gaminglaptop idag så får du räkna med en överlag kort batteritid och att alltid ha laddaren nära till hands.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid