Summering

Sammanfattning  Alienware 13

  • Bra byggkvalitet och robust design
  • Fantastiskt skärm för media
  • Gott om portar
  • Bra GPU-kylning
  • Dålig kamera
  • Dålig pekplatta
  • Jobbiga förinstallerade program

Alienware 13 är en kompakt och välbyggt bärbar gamingdator utrustad med komponenter för gaming i full HD-upplösning. OLED-skärmen ger oss en fantastik bild med rika färger och djup svärta i kombination med klanderfria betraktningsvinklar. Det gör det till en fröjd att titta på bilder, video och spel. Som gamingdator på högre nivå hade vi dock gärna sett högre uppdateringsfrekvenser från skärmen för att ha en chans att hänga med.

Omdöme: Alienware 13

OLED är perfekt för media men för gaming behövs flyt

Alienware väljer att i sin 13-tumsmodell erbjuda en OLED-skärm något som kommer med överlägsna fördelar i färgåtergivning och svärta. Kontrastförhållanden blir avsevärt bättre jämfört med traditionella skärmar. Det gör skärmen på vår modell av Alienware 13 till en ruggigt bra skärm för media. Allt innehåll poppar fram på ett helt annat sätt och det blir mer njutning i att se de där YouTube-klippen från kanalen som man följer.

”Ruggigt bra skärm för media”

Betraktningsvinklarna är också en stor fördel med OLED-tekniken och vi slipper således vinkla skärmen den där extra centimetern bara för att få till färgen.

Men när det kommer till spelande så är vi inte riktigt lika övertygade. I tillbakalutade strategispel så fungerar det absolut men uppdateringsfrekvensen på 60 hertz är för låg för att kunna hänga med i tävlingsinriktade FPS-titlar.

Ett välbyggt kompakt om än släpbart format

Alienware 13 med sin 13-tums skärm kan upplevas som en liten maskin men faktum är att datorns chassi och dödytor bygger på en hel del. Nödvändigt till viss mån för att ge utrymme för ordentlig kylning men med en vikt på närmare 3 kilo med laddaren inkluderad så blir den tung att bära med sig. För laddaren är en nödvändig accessoar då batteridriven gaming håller dig igång i cirka 1 timme.

Men det sagt så är fortfarande Alienware 13 en kompakt dator sett till prestandan och det i en välbyggd konstruktion av metall. Som trots sitt kompakta format lyckas hålla processor och grafikkretsen i schack även under maximal belastning. Det är dock ingen ljudlös operation men med ett gamingheadset lär åtminstone inte du störas av datorns fläktar.

Prestanda anpassad för en lägre upplösning

Något som slår oss fler gånger under vårt test är obalansen mellan valet av grafikkrets och skärmupplösning. Skärmen har en ursprunglig upplösning på 1440p medan GTX 1060 grafikkretsen är mer avvägd för 1080p-gaming.

Alienware profilerar modellen som en gaminglaptop och därför känns valet av upplösningen på skärmen som en obalans sett till grafikkretsens prestanda. Givetvis kan vi ställa ner upplösningen på skärmen men vi hade kunnat undvika fula skalnings artefakter genom en lägre upplösning eller kraftigare grafikkrets.

Om vi ska ha RGB vill vi ha mer för pengarna

Tangentbordet på Alienware 13 är riktigt trevligt att använda och tar oss tillbaka till den mer traditionella lågprofilkänslan. Varje knapp har en medellång slaglängd med taktil återkoppling. Dock saknar vi individuell bakgrundsbelysta tangenter och hade nästan räknat med det i den här prisklassen.

Något som däremot överraskar är bakgrundsbelysningen av pekplattan som vi ser som en cool funktion. För på tal om funktion så är det inte pekplattan starka sida och kan inte jämföras med PC-marknadens ultrabooks eller Apples Macbook-serier.

Skärmen är viktig men är inte allt

Alienware 13 är en kompakt och välbyggt bärbar gamingdator utrustad med komponenter för gaming i full HD-upplösning. OLED-skärmen ger oss en fantastik bild med rika färger och djup svärta i kombination med klanderfria betraktningsvinklar. Det gör det till en fröjd att titta på bilder, video och spel. Som gamingdator på högre nivå hade vi dock gärna sett högre uppdateringsfrekvenser från skärmen för att ha en chans att hänga med.

Alienware 13 är inte den mest portabla gamingdatorn på marknaden sett till prestanda men kommer med en kylning som lyckas hålla systemet stabilt inom tolerabla ljudnivåer. Dock så överskuggas helhetsintrycket av saker som vi inte hade räknat med i en produkt i den här prisklassen. I vår mening är det bedrövligt att skeppa datorn med så många störiga förinstallerade mjukvaror som aviserar mer eller mindre konstant. Det i kombination med den dåliga pekplattan och webbkameran gör att Alienware 13 inte når fram till en rekommendation i Svenska laptopguiden.

Alienware 13
6.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
CPUIntel Core i7-7700HQ
GPUNvidia GTX 1060
Fördelar
OLED
Byggkvalitén
Tangentbordet
Nackdelar
Reklamappar
Pekplattan
Webkameran
Bra att veta
Kan endast köpas direkt från Dell
Prestanda7
Kylning/Design7
Batteritid5
Pris
20 790 :-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2017-11-11

Vi väntar spänt på vad som kan tänkas presenteras på laptopsidan under kommande CES-mässan i Las Vegas. Men fram tills dess så utforskar vi bland intressanta modeller på marknaden idag. Om det är någon specifik bärbar dator som du tycker vi borde testa tveka inte att skriva en kommentar.

Just nu tittar vi närmare på en ultrabook-modell från Huawei och hoppas att kunna ha ett färdigt test att presentera för inom kort.

Den här artikeln är en del av Svenska Laptopguiden, vårt löpande test av bärbara datorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra bärbara datortester och andra relaterade artiklar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid