Temperatur, ljudnivå och stresstest

Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.

Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen både hos processorn och grafikkretsen.

Temperatur – CPU

Processorn maxar sin temperatur vid 85 grader i Matebook X Pro och vid full belastning blir datorn varm på undersidan. Den är dock inte så pass varm så att det blir obehagligt att använda datorn eller så att man måste sätta ner den på bordet.

Musplattan, tangentbordet och övriga områden där våra händer och fingrar jobbar omkring håller sig inom behagliga temperaturnivåer.

Temperatur – GPU

Grafikkretsen i Matebook X Pro håller sig helt klart inom rimliga temperaturnivåer. Undersidan av datorn blir varm men inte så att den blir obehaglig att använda i vårt knä, även vid tung belastning.

Ljudnivå

Tidigare i laptopguiden så har vi gjort decibeljämförelser med en decibelmätare för att se hur högt varje bärbar dator låter under full belastning. Vi har valt att ändra vår testmetod här till en subjektiv bedömning då det i vår mening inte återspeglar det verkliga scenariot. Väldigt få om någon har precis knäpptyst i hemmet och en subjektiv bedömning från ett verkligt scenario ger en bättre bild av vad användaren kan förvänta sig när man använder datorn.

Matebook X Pro har en aktiv kylning till skillnad från sin lillebror Matebook X som inte har några kylfläktar. Nya Matebook X Pro ger ifrån sig ett dovt sus vid full belastning och vi upplever aldrig suset som störigt. Snarare tvärt om hade vi gärna sett möjligheten att kunna trappa upp fläkthastigheten ytterligare till förmån för högre klockfrekvenser.

Stabilitet

Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.

Matebook X Pro throttlar. Precis som alla maskiner vi testat som använder Intels U-processorer. Tanken bakom dessa processorer är att de under korta sessioner skall erbjuda full klockfrekvens. Tex. När man öppnar en applikationer eller sparar mindre projekt.

Vid längre och högintensiva belastningar så kommer U-processorerna allt som oftast att sänka klockfrekvensen så att de blir aningen långsammare till förmån för värmeutveckling och ljudnivå.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid