Användning, akustik och batteritid

Dator_3

Tangentbordet ser vid första anblick ut mycket som företagets Satellite Z830/930 och har en bra layout vi kom överens med från dag ett. Tangentbordet kommer även med en bakgrundsbelysning, vilket är ett stort plus i kanten. Vi upplevde till en början att det var något grunt, men efter ett par dagars redaktionellt arbete på datorn var det här inget problem. Värt att notera räcker det med att trycka på en av knapparna i knappsatsen F1 till F12 för att använda dess funktioner. Man behöver alltså inte hålla in FN-knappen samtidigt.

Dator4

Medan vi är nöjda med tangentbordet är pekplattan ganska tråkig. Vi upplever att det är lite väl mycket friktion vid användning och gesterna är minst sagt en bristvara. Skrolla upp och ned samt åt sidorna finns tillgängligt. De inbyggda knapparna känns i alla fall bättre i förhållande till många andra ultrabooks på marknaden.

Ljudnivå, temperatur och batteritid
Tester och testfokus Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader’s Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celcius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel.

Sound_video

Datorn ger ifrån sig en del ljud vid användning om man är lyhörd, men för de flesta användare tror vi inte den ljudnivå vi ser här är ett problem. Men det hade självklart inte skadat om det vore lägre.

Temp_1 Temp_2
Temperature_1 Temperature_2

Datorn har relativt bra yttemperaturer. Även om Toshibas kandidat blir något varmare på översidan så håller sig undersidan tillräckligt sval för att man ska kunna ha datorn i knät när man exempelvis kollar på film eller surfar.

Battery_video

Batteritiden vid videouppspelning lägger sig på ganska exakt samma nivå som de flesta andra ultrabooks vi har testat. Resultatet är överlag bra men med ett batteri på 54 wattimmar hade vi hoppats på mer.

Battery_internet

I vårt relativt nya batteritest där vi bläddrar genom 50 hemsidor med en intervall på 45 minuter får vi ut strax över fem timmar i batteritid. Även här ser det ut som att vi kan vänta oss ungefär samma batteritid som ur många andra ultrabooks.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonNiQ3xemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag slutade läsa artikeln efter testet av skärmen och skummade bara igenom resten.

Helt ärligt, det spelar ingen roll hur en bärbar dator presterar i resten av testerna om skärmen är så usel.

Jag köper ingen bärbar för att använda den som headless server och därmed är skärmen en viktig, om inte den viktigaste, delkomponenten.

Det övergår mitt förstånd vem en produkt som denna där skärmen har fått tagit absolut mest stryk är tänkt för. Vem använder en bärbar utan att ha behov av att kunna se ordentligt vad det är som visas på skärmen?

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Bra test som vanligt!!
Men varför är det bara en IPS-panel med
i skärmtesterna?
Verkar vara en bra lösning med SSD cache på en sån billig ultrabook ändå.