Spel: Prestanda, batteritid, ljudnivå och temperatur

Spelprestanda
Testapplikationer Futuremark 3DMark 11
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Diablo III
Testfokus Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.
Grafikdrivrutiner Intel HD Graphics 2712

Game_3DMark11

Ännu en gång ser vi att processorn med dess inbyggda grafikdel presterar precis som alla andra datorer med samma Core i5-3317U.

Starcraft_2Game_Starcraft2

I vårt test där två arméer drabbar samman får vi ingen direkt hög siffra att skriva med i antalet fps (bilder per sekund). Däremot är spelet för det mesta fullt spelbart med Toshiba Satellite U840 med inställningarna på ”medium”.

borderlandsGame_Borderlands

Vi ligger på strax under 30 fps i Borderlands, vilket får anses vara på gränsen till spelbart. I vissa lägen flyter det på helt okej men i större områden går den inbyggda HD 4000-grafiken på sina knän.

12_Dirt_3Game_Dirt3

Precis som i Borderlands hamnar vi strax under 30 fps men här är värdet mer konsekvent. Beroende på personliga preferenser går det att spela Dirt 3 med inställningarna på medium som vi kör med. Det går dock att få bättre flyt med ännu lägre inställningar men då ser det inte särskilt vackert ut.

Game_CivilizationV

I vanlig ordning går det inte särskilt bra att spela Civilization V med den inbyggda HD 4000-grafiken. Inte ens med rejält nedskruvade inställningar.

Diablo_IIIGame_Diablo3

I vanlig ordning hittar vi sist av allt Diablo 3 där HD 4000 med små marginaler klarar av att leverera ett genomsnitt på 30 fps. Vi doppar vid nåt enstaka tillfälle ned till 12 men det är inte tillräckligt för att vi ska tappa synkronisering med spelet.

Det är kanske inte att rekommendera men vill man stilla sitt spelsug så räcker HD 4000 till ganska mycket om man inte är kräsen med ögongodiset.

Ljudnivå, temperatur och batteritid
Tester och testfokus Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer i spel. Vi tittar även på datorns batteritiden när den pressas till bristningsgränsen.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid i spel genom att upprepa en spelsekvens i Crysis 2. Vi mäter även av datorns yttemperaturer. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel.

Soung_gaming

Ljudnivån vid tung belastning är ganska hög och väldigt hörbar, men samtidigt finns det andra ultrabooks på marknaden som är mycket värre.

Temp_3 Temp_4
Temperature_3 Temperature_4

Toshiba Satellite U840 blir varm vid tyngre belastning, speciellt dess översida. Men under tangentbordet där man ofta vilar händerna håller sig dock datorn relativt sval vilket får ses vara positivt.

Battery_gaming

Batteritiden vid belastning är faktiskt förvånansvärt bra, i alla fall procentuellt sett i förhållande till många andra ultrabooks.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonNiQ3xemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag slutade läsa artikeln efter testet av skärmen och skummade bara igenom resten.

Helt ärligt, det spelar ingen roll hur en bärbar dator presterar i resten av testerna om skärmen är så usel.

Jag köper ingen bärbar för att använda den som headless server och därmed är skärmen en viktig, om inte den viktigaste, delkomponenten.

Det övergår mitt förstånd vem en produkt som denna där skärmen har fått tagit absolut mest stryk är tänkt för. Vem använder en bärbar utan att ha behov av att kunna se ordentligt vad det är som visas på skärmen?

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Bra test som vanligt!!
Men varför är det bara en IPS-panel med
i skärmtesterna?
Verkar vara en bra lösning med SSD cache på en sån billig ultrabook ändå.