ASUS P5Q3 Deluxe baseras på den kommande Intel P45 styrkretsen. Vi har fått en chans att testa ett av de första fungerande korten och idag kan vi presentera en recension av kortet där vi jämför med förra generationens kretsar från Intel.


Det finns ett uttryck som lyder ”störst först” och ASUS är utan tvekan störst på moderkort, men är man i det här fallet först ut med ett moderkort baserat på P45 styrkretsen? P45 är efterföljaren till P35 och enligt uppgift ska just det kort vi på redaktionen fått tillgång till vara ett av de första fungerande korten i världen. P45 och dess föregångare landar i ett marknadssegment mellan högprestandaserien av kretsar och de långsammare modellerna för inbyggda system. Att kalla detta ett mellansegment är egentligen ur prestanda och utrustningsperspektivet i flera fall en underdrift. När de stora moderkortstillverkarna har gått lös så är prestandan stort sett identisk med dess storebröder och utrustningsgraden minst lika exklusiv.






I den här recensionen ska vi kika närmare på Asus P5Q3 Deluxe, som alltså är baserat på Intels P45 styrkrets. Prestandaskillnaden mellan P35 och dess föregångare P965 var minimal, så frågan är om P45 plocka fram några extra prestandafördelar. En väsentlig skillnad mellan P35 och P45 är att den senare är tillverkad med 65nm tillverkningsprocess till skillnad från tidigare 90nm. Detta borde om något ge möjlighet till högre systembusshastigheter. Kan dessutom P5Q3 med sitt Deluxe till efternamn ge användaren mervärde i form av extra features?


Låt oss presentera Asus P5Q3 Deluxe.


















































Asus P5Q3 Deluxe – Specifikationer
Processor support Intel Socket 775:
Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium Extreme Edition, Pentium D, Pentium 4, Celeron
Chipset Intel P45 / ICH10
Systembuss 1600/1333/1066/800 FSB
Minne 4st 240-pin DIMM
Dubbla DDR3 1600/1333/1066/800 kanaler
Maximalt 8GB
Expansionsplatser 3st PCI-Express x16 (1×16 eller 2×8)
2st PCI-Express x1
2st PCI
Lagring 1st Diskettstation
1st Ultra DMA 133/100/66/33 IDE
8st SATA 3G (RAID 0/1/0+1/5/JBOD) (varv en extern)
Interna anslutningar 4st USB
1st IEEE 1394 (Firewire)
1st COM-port
1st FrontAudio
1st CD/AUX-ingång
Externa anslutningar 1st PS/2 Tangentbord
2st S/PDIF Ut (Koaxial + optisk)
1st IEEE 1394 (Firewire)
1st SATA
6st 2.5mm ljudanslutningar (7.1)
2st RJ-45 (10/100/1000Mbit)
6st USB
Storlek 305 x 244mm
Övrigt Trådlöst LAN
Pris (kommer senare)


Utrustningsmässigt är moderkortet i stort sett komplett; Tredubbla nätverksgränssnitt varav ett trådlöst, 8-kanalsljud med två olika digitala anslutningar, extern SATA och som sig bör USB och Firewire. Med denna uppsättning har man fångat in många olika typer av användare och dess användningsområden. Kortet har 3st PCI-Express 16x-portar där den översta kan konfigureras till 16st elektriska PCI-Express 2.0 banor, eller de två översta till 2x8x elektriska banor.



Vårt kort är ett tidigt testexemplar som inte är utrustat med alla tillbehör som kommer att finnas i butik, men vi antar att alla tillbehör som krävs för att kunna använda kortet till fullo kommer att skickas med.



Vi går vidare och tittar närmare på kortet.















Överlag har P5Q3 en bra layout. Inga skrymmande komponenter, udda placering av kontakter eller liknande. SATA-portarna är vinklade där det finns risk att långa grafikkort skulle hindra vanliga sådana. Interna anslutningar har samlats i nederkant och ATX-matning samt floppy-kontakt har placerats lämpligt uppe till höger. Som vi ser är de bakre anslutningarna ordentligt arrangerade och underst de två uttagen för antenner till det trådlösa nätverket.












Kylanordningarna på kortet är väl tilltagna utan några speciella överdrifter. Heatpipe-kylning av sydbryggan är i flertalet fall onödig, men inkräktar inte på kortet i detta fallet. Vidare har kortet dubbla heatpipes som hjälper till att sprida värmen från nordbryggan. Kylflänsarna på MOSFET-transistorerna har fått skruvfästen istället för vanliga push-pins som ger bättre tryck och bättre värmeavledningsförmåga.







Här ser vi en överblick på spänningsdelen till processorn och minnena. Processorn har fått en 16-fas spänningsdel vilket är dubbelt upp mot flera tidigare ASUS-kort. Antalet faser i en spänningsdel är inget absolut mått på prestanda men skvallrar om rigorös design. Vad som är mer ovanligt är de 3-fas spänningsdelarna som både minne och nordbrygga har fått vilket är en god indikering på stabila spänningar.



Nu när kortet är presenterat är det tid för en titt på övriga komponenter i testsystemet.













































Testsystem
Hårdvara
Moderkort ASUS P5Q3 Deluxe
ASUS P5E3 Premium
ASUS P5K-E
Processorer Intel Core 2 Extreme QX9770 (2x6MB)
Minne Corsair Twin3X 12800C7 DHX (2048MB)
Corsair 8500C5D Dominator (2048MB)
Grafikkort nvidia GeForce 8800GTX
Nätaggregat Silverstone Olympus 1200W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Drivrutiner Intel Chipet Driver 9.0.0.1007
Intel Chipet Driver 8.3.0.1013
nvidia Forceware 158.22
Testprogram EVEREST Ultimate Edition 4.00.976
SuperPi 1.5
wPrime 1.52
Cinebench 9.5
Lame 3.97
WinRAR 3.70
3DMark2001 3.3.0

3DMark03 3.6.0

3DMark05 1.2.0

3DMark06 1.0.2

PCMark05 1.1.0

FarCry 1.33

Doom 3

Quake 4



Som jämförande kort har vi ett ASUS P5E3 Premium som är baserat på X48 och DDR3 och ett ASUS P5K-E som är baserat på P35 och DDR2. Dagens moderkort och styrkretsar har ett brett spektrum av minnesspecifikationer att ta hänsyn till, vilket leder till ett stort prestandamässigt gap beroende på inställningar. För att göra jämförelsen så jämn som möjligt justerade vi alla minnesinställningar på de två DDR3-plattformarna till samma värden, vilka vi kan se här nedan. En inställning som inte gick att ändra var Command Rate och det återstår att se om den funktionen kommer att finnas på P45 eller inte.






Först ut är några syntetiska tester.



















Det är inte mycket som skiljer korten åt. P5E3 vinner allt som oftast tätt följd av P5Q3. DDR2 plattformen och P5K-E får se sig besegrad förutom i AES-testet där den lyckas klå det två andra korten.


SuperPi och wPrime står på tur.























SuperPi är väldigt känsligt när det kommer till systemprestanda och vi se att P5Q3 för det mesta drar jämnt med P5E3, men att det återstår lite mer justering innan P45 kan ge sig på X48.


Vi kikar på Cinebench och WinRAR.























Återigen, med en minimal skillnad på någon enstaka procentenhet är korten praktiskt taget lika snabba.


Vi ser hur moderkorten presterar i 3DMark.



















Här ser vi en tendens till förändring. P5Q3 lyckas knipa några prestandavinster från P5E3 i en mycket intressant kamp mellan DDR3-korten. P5K-E får se sig slagen i alla tester och lämnar en lucka till de snabbare DDR3-systemen.


Vi kikar vidare på 3DMark 06:s CPU-test och PCMark.















3DMark 06:s CPU-test plockas hem av P5Q3 medans de tidigare tecknen återses i de andra testerna.


Vi rundar av testsessionen med några spel.















Till slut börjar det lossna för P5Q3 som tar och plockar hem en vinst i alla olika speltester. Om vi inte visste bättre hade vi kunnat tro att ASUS har justerat sitt kort för att prestera bra i spel.


Innan artikelns slut tar vi och kikar på överklockningsmöjligheterna hos kortet.



Med ett nytt chipset, som dessutom har genomgått en processkrympning, dyker flertalet intressanta saker upp att testa. En av dessa är förståss överklockning av systembussen. På grund av en snäv deadline för denna recension så fick vi aldrig tillgång till en tvåkärnig 45nm-processor utan vi fick begränsa oss till överklockning av en fyrkärnig sådan, nämligen QX9770.



Att överklocka systembussen högt med fyrkärniga processorer är riktigt krångligt för ett moderkort på grund av de två separata paren av kärnor. Det går åt väldigt fin justering av referensspänningar som har ett intrikat samband med flera olika spänningar och frekvenser. Det är långt ifrån så enkelt som att säga att mer spänning är bättre. Samtidigt har Intel släppt processorer med högre initial systembuss, vilket gör att gränsen för de flesta låsta processorer är just hur högt man kan klocka denna. Efter en hel del mixtrande lyckades vi nå följande resultat:





495FSB var inga större problem, medan just 500 visade sig vara svårare. Att just nå dit löstes snabbt, men att få systemet helt stabilt tog en ansenlig tid. Till slut lyckades vi dock hitta optimala spänningar för att kunna köra Folding@Home en längre tid. I skrivande stund är vi uppe i över ett dygns stabilitet, vilket ofta tyder på att systemet är stabilt nog att ticka på en betydligt längre tid. Detta var utfört med endast luftkylning av processor och originalkylare på nordbryggan. Inte heller användes några extrema spänningar.



Som vi tidigare nämnde är det svårt att stämma av alla referensspänningar för att överklocka en fyrkärnig processor. På samma sätt är det en utmaning för moderkortstillverkare att designa bussen mellan minnena och nordbryggan, som inkluderar kommunikation mellan olika processer som arbetar med olika spänningar. Vid höga frekvenser och relativt långa fysiska avstånden mellan själva minnesmodulerna och nordbryggan är det väldigt viktigt att matcha impedanserna mellan alla olika ledningsbanor. Dels ligger detta problem hos de som sköter layouten av själva moderkortet och dels via finjustering av inställningar i nordbryggan. ASUS har jobbat hårt med båda dessa delar och har nu en funktion i BIOS som heter Memory OC Charger, som just är till för att på bästa möjliga sätt optimera inställningar med hänseende till minnesfrekvensen. Detta är också ett område som vi är intresserade av att titta närmare på i kommande artiklar.





Vi hoppas kunna återkomma med en mer utförlig överklockningsrecension med både en tvåkärnig och en fyrkärnig processor i framtiden. Nu till sist sammanfattar vi våra erfarenheter av kortet.


Prestanda

På senare tid har marknaden inte blivit bortskämd med några större prestandavinster vid nya styrkrets iterationer. Intels arkitektur för systembussen har varit med ett antal år och prestandautnyttjandet är stort sett så optimalt det går att uppnå. Som synes i testerna ger DDR3 en lätt skjuts prestandamässigt över DDR2, men det är viktigt att lägga märke till att P45 i stort sett presterar identiskt med X48, som är en betydligt dyrare styrkrets.


Överklockning

Det finns alla förutsättningar för att lyckas överklocka detta kort väl när det kommer till inställningar och spänningar. Vi var inte helt nöjda med de tillgängliga spänningarna på P5K-E, vilket man har ordnat i och med detta kort. Spänningsdelarna till processor, minne och nordbrygga är väl tilltagna och byggda med högkvalitativa komponenter rakt igenom som borgar för goda överklockningsmöjligheter, vilka vi har för avsikt att testa mer utförligt inom en snar framtid. Kylanordningarna på kortet är väl anpassade till sin uppgift och trots tung belastning under längre tid har det inte uppkommit några värmeproblem.


Produktvärde

Deluxe-versionerna av ASUS moderkort skäms inte för sig när det kommer till utrustningsgrad och P5Q3 Deluxe är inget undantag. Vi bedömer att detta kort kan tillfredsställa de allra flesta användare. Utrustningsgraden är likvärdig med flera kort baserade på den dyrare X48-styrkretsen samtidigt som prestandan stort sett är den samma. Det som skiljer P45 mot X48 är antalet PCI-Express-banor där X48 drar det längsta strået när det är frågan om ett system med flera grafikkort. Kortet finns ännu inte i butiker varvid det slutgiltiga priset återstår för en komplett bedömning av produkten.


Sammanfattning

ASUS P5Q3 Deluxe erbjuder ett mycket attraktivt moderkort baserat på Intels senaste tillskott av styrkretsar, P45. Moderkortet delar flertalet features med dessa större och dyrare syskon, samtidigt som prestandan kan anses vara likvärdig. Byggkvalitén är rakt igenom god och de hårdvarukonfigurationer vi har testat har inte gett upphov till några kompatibilitetsproblem. Överklockningsmöjligheterna av fyrkärniga processorer imponerar vilket är viktigt med dagens 45nm processorer. Det som återstår innan kortet kan ta över utmärkelsen ”Redaktörens Val” från dess föregångare är en attraktiv prislapp.











Asus P5Q3 Deluxe


Positivt

+ Likvärdig prestanda med X48

+ Högkvalitativa komponenter
+ Överklockningsinställningar
+ Överklockning av fyrkärniga processorer


Negativt

Inga markanta




Vi vill tacka Asus för att ha skickat moderkortet för utvärdering.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid