Styrkretsarna A55 och A75

Tillsammans med Llano släpptes två olika styrkretsar, eller sydbryggor. AMD väljer dock att kalla dessa för FCH som i ”Fusion Controller Hub” vilket är ytterliggare ett testamente på att företaget tror att heterogena lösningar där CPU och GPU arbetar tillsammans är framtiden.


En svensk enkrona är en jätte i jämförelse med styrkretsen A75.

Styrkretsarna från AMD heter A75 och A55 och i samtliga moderkort i dagens tester används A75 men vi tänkte gå igenom båda två. A75 är den dyrare varianten medan A55 är den billigare som ännu inte synts till i alls stor utsträckning. Tillsammans utgöra Llano och en av styrkretsarna deras Lynx-plattform.

Styrkrets A55 A75
RAID 0, 1, 10 0, 1, 10
SATA-gränssnitt 6 x 3 Gb/s 6 x 6 Gb/s
USB 3.0 + 2.0 + 1.1 0 + 14 + 2 4 + 10 + 2
mSATA Ja Ja
Integrerad ljudkrets 7.1 7.1
IR (infraröd) Ja Ja
Kort i diverse SD-format Ja Ja
>2.2 TB hårddiskar* Ja Ja
PCI Express 2.0-banor** 4 4

*Kräver att moderkortet kommer utrustat med UEFI

AMD verkar ha haft det mesta i åtanke med sina styrkretsar och det som skiljer dem åt är att A75 har stöd för SATA 6,0 Gb/s och USB 3.0, medan A55 får nöja sig med de äldre standarderna SATA 3,0 Gb/s och USB 2.0. Värt att tänka på är att A75 är den första styrkretsen i världen med stöd för USB 3.0 och som råge på detta fyra stycken anslutningar, tillsammans med sex SATA 6,0 Gb/s portar känns det som en rejält välutrustad styrkrets för mellanklassmarknaden.

Styrkretsarna kommer med fyra PCI Express 2.0-banor som kan användas till diverse extra kretsar om en tillverkare vill utöka vissa funktioner, eller lägga till dem. Exempel för detta är integrering av eget ljudchip, stöd fler USB 3.0-portar eller rent utav lägga till stöd för IDE. Intel Z68 kommer med åtta PCI Express 2.0-banor men till skillnad från AMD A75 kommer denna inte med USB 3.0 integrerat och har endast två SATA 6,0 Gb/s tillhanda.

Blockdiagram för hela Lynx-plattformen med A75 respektive A55.

Någonting vi tjatat om är att Llano, alltså processorn har hela nordbryggan integrerad och därför behövs bara en extra krets – A55 eller A75. Fördelarna med detta är lägre strömförbrukning för hela systemet och lägre produktionskostnader vilket borde leda till lägre priser för slutkonsumenten.

När vi ändå är inne på priset så ser vi inte alls många moderkort med den billigare varianten A55. Vi ser rent utav inte en enda listad på den svenska prissökmotorn prisjakt och letar vi utanför Sverige är de fortfarande sällsynta. Enligt rykten ska AMD har prissatt A55 och A75 för nära varandra vilket gjort att många tillverkare har svårt att motivera ett köp av A55 när A75 finns. SATA 6,0 Gb/s och USB 3.0 låter dessutom väldigt bra i marknadsföringssyfte.

AMD ser ut att ha fått med det mesta men tyvärr ser det ut som att man glömt bort RAID. RAID 5 är någonting som i alla fall har efterfrågats länge bland hårdvaruentusiaster, och någonting Intel haft inbakat i sina styrkretsar sedan flera år tillbaka. Ska vi tro på tidigare uppgifter är det ingenting som dyker upp först nästa år ihop med uppflöjaren på Llano, ”Trinity”.

Med detta är det dags att ta en titt på de fem moderkort vi har haft i testlabbet! Vi har lyckats få tag på ett moderkort från ASUS, Gigabyte, MSI, ASRock och Sapphire vilket är de fem aktörerna som finns ute, eller kommer finnas på marknaden i Sverige med FM1-moderkort. Sist men inte minst kryddar vi med det ett av de minsta, men mest välutrustade A75-moderkorten på marknaden.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedTempelSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Bra recention! Men prouktnamnet som står under bilden är en rubrik på nästa moderkort och inte en beskrivning av bilden ovan vilket gör texten något svårläst. (Sid 24. Slutledning)

Man förväntar sig att det skall vara en beskrivande text viket är standard. Borde därför vara större mellanrum mellan bilden och rubriken.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att det är ett av dom bättre testerna jag läst. Att ha med måtten runt sockeln är lysande och att ta med ljudkvaliten är oxå riktigt riktigt bra. Sen strömförbrukning där det är lite större skillnad än på många av de andra testade områdena gör att man verkligen får fram skillnaderna mellan korten.

Inte så sexiga moderkort imho men som test är det 5-stjärnigt.